keresés

2014. december 9., kedd

Wearable rengeteg - ki sem látszunk az okos eszközök mögül (Összefoglaló)

Üdv! A nevem Bálint Barbara, másodéves könyvtárszakos hallgató vagyok. 
Az elmúlt fél évet azzal töltöttem hálózati óra keretében, hogy a "wearable", azaz a testünkön, illetve néhány esetben a bőrünkön, vagy alatta hordozható okos eszközök terjedéséről írtam. 
Az összefoglaló cikkemben megkísérlem egyben bemutatni a félév anyagát, vagyis azt, hogy mire jutottunk világszinten az okos kütyük létrejöttével. Emellett (kis mértékben, hisz fő az objektivitás) igyekszem belecsempészni a saját gondolataimat is, hiszen vélemény nélkül valljuk be, száraz lenne befogadni egy high-tech kütyüt ami mondjuk egy okos zokni...

Honnan is indultunk? 


tankonyvtar.hu
Kezdhetnénk az ősembertől. Hogy hogyan fejlődött, és ez végül hogyan hatott a mai információs- és tudástársadalom kialakulásához, de nem kell abbahagyni az olvasást, az okosóráktól indulunk. Az egyik nagy cég- az Apple - lerántotta a leplet a legújabb találmányáról: az okosórákról. Az iWatch egy olyan okos eszköz, amely iPhonnal bluetooth-on keresztül működik teljes körűen. Erre a hírre a Samsung összedobott egy team-et és (előbb került a piacra, mint az iWatch!) megalkotta a saját okos óráját a Galaxy Gear-t, ami az első, hirtelen alkotott véleményekkel szemben állja a sarat, és egyre több ember csuklóján feszül.
Casio- G-Shock
Az okosórák funkciói általában: jelzi az időt, meteorológiai szolgáltatásokat jelenít meg, jelzi ha hívásunk van, vagy sms-t kapunk, tudunk vele fényképezni, kamerázni.
Most persze csak a két óriáscégről beszéltem, emellett meg kell említenünk érdekességképpen, hogy
már olyan cégek is gyártanak okosórákat, mint a Pebble, Adidas, Mercedes-Benz, Casio, Motorola, LG. A nagyobb telefonos márkákon nem lepődünk meg, de a sportszer-és autógyártók szövetségei a nagyobb mobilcégekkel már érdekes előrelépéseket jelenthetnek a már eddig sem unalmas piacon...

Az okosórák ledöntötték azt a falat, ami eddig "visszatartotta" a wearable technológia gondolatával kacérkodó más termékeket gyártó cégeket. 

A "start up"-ok beindulásával olyan hihetetlen technikai fejlődés vette kezdetét, amelynek nem lehet már gátat szabni, de persze nem is feltétlenül kell. A start up lényege, hogy ha van egy remek ötleted, kicsiben elkezded kivitelezni, és ha egy nagy cég felfigyel rád, akkor az általad fejlesztett terméknek hatalmas piaca lehet, te pedig nagyon, nagyon gazdag és elismert lehetsz.

"Semmi sem biztos, csak a halál meg az adók"- Benjamin Franklin
Ez az idézet az okos eszközök előretörésével kezd lassan megtörni, mert már csak az adók lesznek biztosak...  Ha így folytatjuk Indiana Jones viheti vissza a Szent Grált, hisz örökké fogunk élni.

Rendszerezzünk! Figyelem, a bekezdés saját véleményt tartalmaz!

Ha ezt a temérdek sok hordozható okoseszközt valamilyen rendszerbe kellene foglalnom (osztályozás óra után illene, hogy menjen) akkor több szempontot is figyelembe kell venni.
Tehetném őket időrendbe, ami átlátható, viszont nem biztos, hogy egyik találmány következne  a másikból, illetve a hasonló eszközök elkerülhetnek egymás mellől.
A másik opció, hogy anyag szerint csoportosítom, tehát külön veszem a ruhaneműket, és külön a kemény anyagból készült eszközöket, de ez sem az igazi.
Lehetne hasznosság alapján prezentálni őket: szerintem ez az egyik legjobb rendszerező elv. Persze itt nagyon is a szubjektív megítélés érvényesül ami nem biztos hogy jó. Ha ennél a megoldásnál maradok, akkor a következőképpen szedném szét az eszközöket:
  • használnám: óra, gyűrű, babafigyelő, fülhallgató
  • kipróbálnám: szemüveg, álommanipulátor, okoszokni a  szemüveggel
  • valószínűleg nem használnám: melltartó, tetoválás
Ez így a kijelentés persze nem helyes, hiszen rengeteg szempontot kell ahhoz figyelembe vennünk, hogy ilyen véleményt alkothassunk, de ez is megoldás lehet.
És végül besorolhatjuk a már "megjelent", és "még készül" fázisú modellként az eszközöket.

Élet az órák után




Az okosórákkal körülbelül egy időben került a köztudatba az okosszemüveg fogalma. Ez az eszköz egyértelműen a Google-höz köthető, egyelőre.
A termékkel kapcsolatos találgatásokat, és a várakozást fokozta az a tényező is, hogy a kezdettekkor csak egy szűk tesztelő réteg (tízezer ember) próbálhatta ki 1500 dollárért.
Egy fullos kamera, és keret és egy kijelző- lényegében ebből áll a csoda.
Mint minden valamire való wearable eszköz ez is kommunikál a telefonunkkal, és a legteljesebb funkcióelérést ezzel együtt kapjuk. Ez az eszköz, az órához hasonlóan, nagyon sokrétű. Válaszolhatunk a hívásainkra, sms-seinkre, fényképeket nézegethetünk és készíthetünk is, videózhatunk, böngészhetünk, mindenzt hangvezérléssel is, és egy touchpad segítségével hajtatjuk végre a szemüveggel.

okosszemüveg.net
Mivel az eszköz segítségével minden jel nélkül készíthetünk fényképeket, vagy videót, ezért felmerül a kérdés, hogy a magánszféra, intimzóna kifejezések léteznek e még a társadalomban. A mozikból, kaszinókból, öltözőkből, bankokból és szórakozóhelyekről már kitiltották a szemüveget. Ez egy nagyon jó gondolat, viszont a rejtett kamerákat például nem tudjuk kitiltani, ezért érdemes lenne nem csak tiltó intézkedéseket hozni, hanem átreformálni a társadalmat, hogy ne is akarjunk hasonlót tenni. A fejezet címe: Ez csak tündérmese.


Gollam "drágaszága" semmi, az egyik legújabb okoseszközhöz, a Smarty Ringhez képest. Már okos az óránk, a zoknink, a melltartónk, a szemüvegünk, miért pont a gyűrűnket hagynánk ki?!
Ráadásul véleményem szerint ez egy elég jól használható darab.


Mit is tud az okosgyűrű?

A 12 méretben elérhető, unisex gyűrű a már megszokott módon, bluetooth-on keresztül küldi a kívánt adatokat a telefonunkra, tabletünkre.  
Már több kísérlet is született abba az irányba, hogy a különböző elektromos eszközeinket egy irányítóval működtessük, és ne legyen külön távirányító, egér, kapunyitó, hanem egy eszköz vezérelje mindet. Ez az ötlet most úgy látszik testet ölt majd a Nod-dal, amivel varázsló módjára mutogatunk a dolgokra, és azok teljesítik a parancsokat. 
Azon felül, hogy irányíthatunk vele, rezgése megmutatja ha hívásunk érkezett, vagy az ismerőseink üzentek nekünk a közösségi hálón. Mindig kapcsolatban leszünk a világgal.
Probléma: a gyűrű eddig említett problémái közül az aksi teljesítményét kell megemlítenünk, ami egy töltéssel kb.: 1 napot, vagy kevesebbet bír. 
A vízálló, sebészeti acélból készült gyűrű gyorsulás- és hőmérőt tartalmaz, amely sportolás közben lehet hasznos, emellett GPS is van benne, hogy ha épp keresztül-kasul futunk egy erdőt kitaláljunk belőle.
 
A textil az úr!

Öltözzünk fel futáshoz, evéshez

Az órák, szemüvegek, gyűrűk után érkezzenek a ruhaneműk: a zoknik, a melltartók, a kesztyűk, a bugyik. Több cég is gyárt, és folyamatosan fejleszt okos ruhaneműket, amiknek különböző funkcióik lehetnek.
A "legegyszerűbbek" világítanak, vagy pulzálnak, esetleg mozognak rajtunk.
A "komolyabbak" pedig, mint a zokni, vagy a melltartó igyekeznek hasznos funkciókat betölteni.

Az okoszokni lényege, hogy egy mágneses bokapánt segítségével, a szokott módon, bluetooth-on keresztül összekapcsolható a telefonunkkal, és ezen adatokat jelenít meg. Pl.: méri futás közben a sebességünket, a vérnyomásunkat, a pulzusunkat, illetve mutatja, ha a lábunknak rossz a dőlésszöge, vagy ha rosszul futunk, tehát egészségügyi vonalon igyekszik javítani helyzetünkön.
Ha a zokninkat összekapcsoljuk a Google Glass szemüvegünkkel, akkor olyan futóprogramokat hívhatunk elő, amik ösztönöznek a futásra, pl.: éhes zombie csapat masírozik utánunk, hogy kiegye az agyunkat. Ez elég ösztönző szerintem.




SmartBra
Ha a zoknink már okos, akkor jöhet az okosmelltartó is, mint az egészséges életmódot elősegítő eszköz. A melltartóba mérőeszközöket szereltek be, amik a verejtékezésünket figyelik. Ezáltal képesek kiszűrni, hoyg mikor eszünk passióból, és mikor vagyunk ténylegesen éhesek. 
Fontos, hogy az termék ne legyen túl tolakodó, vagy agresszív, mert akkor úgy kikapcsoljuk, mint Rubint Rékát, amikor tv-n keresztül kiabál. Úgy kell felhívnia a figyelmünket a túl-és a passzióból való evésre, hogy elérje, hallgassunk rá és ne együnk többet.
Előzetes feladatként, hogy a termék jól tudjon működnie gy applikáció segítségével be kell állítanunk az érzelmi állapotunkat egy héten keresztül, hogy a program tudja mihez viszonyítani az étkezési szokásainkat.


A babafigyelő okoseszköz a várandós kismamákat célozza meg. A terhesség közben és után is az anyák legnagyobb aggodalma, hogy a gyermekük nem lesz egészséges. 
Ezzel az eszközzel a terhesség alatt kiszűrhető több olyan betegség is, ami aggodalomra adhat okot. Elsősorban a veszélyeztetett terhes nőknek ajánlják, de mivel minden kismama ideges a baba egészsége miatt, így bárki nyugodtan beszerezhet egyet belőle. 

elkapottpillanatok.hu
Működése: a leendő anyuka a hasára illeszti az eszközt, és az méréseket készít a magzat állapotáról, az eredményeket pedig egy felhőalkalmazásban jeleníti meg és tárolja. A készülék használata természetesen nem mentesít az orvos felkeresésétől, sőt tanácsolja is, hogy az anyuka a megadott időközönként látogassa meg orvosát. 
A végzett vizsgálatok: pulzusszám mérés, vérnyomás mérés, illetve képes kiszűrni a koraszülést és a vetélést.
Véleményem szerint ha ez nem is egy létfontosságú eszköz, de bármi, ami a leendő anyukát megnyugtatja a magzat állapotáról, és biztos forrás, az már hasznos eszköznek minősül.

Full future

Most két olyan eszközt szeretnék bemutatni, amit még nem valószínű, hogy a napokban kézbe vehetünk. Az álommanipulátor még beleillik az előzőekben felsorolt eszközökhöz, bár az álmok mezejének nagy része még ismeretlen a tudósok számára.
Viszont a nyakra tetoválható mikrofon, ami által képesek lennénk úgy beszélni, hogy nincs semmilyen eszköz a kezünkben, fülünkön, talpunkon már a nagyon sci-fi kategória.


netbattle.net
A Motorola a wearable technológián belül is a legbizarrabb eszközökön, a touchless, azaz érintés nélküli termékek gyártásán ügyködik. Igaz, hogy "még csak" bejegyezték szabadalomért a nyakra tetoválható mikrofont, de ha ilyen tempóban haladunk, mint eddig, akkor a tetoválók kezdhetik fejleszteni a gépeiket, tintáikat. 
A toroktetkó lényegében egy elektronikus bőrtetoválás, ami tartalmaz egy mikrofont és egy tápegységet. A tápegységet egy személyes területi hálózat tudja majd tölteni, ami hirtelen elképzelve egy csapat ember, tetoválással a nyakán ül egy aggregátor körül és vadul töltődnek.

Működési elv: a minél tisztább beszéd érdekében, és hogy kiszűrjék a külső környezet által generált háttérzajokat, a tetoválásnak közvetlenül a torokra kell kerülnie. Itt a gégéről felvett rezgések kiszűrik a felesleges zajokat, és tisztává, érthetővé alakítják mondandónkat.
Kíváncsi leszek, hogy bármilyen kinézetű tetoválást lehet e majd toroktetkónak kérni.


Számomra ez a cím elég negatívan hangzik, bár lehet hogy csak sok sci-fit nézek.

Az Intel- Make it wearable felhívása keretében bármilyen start up cég nevezhetett valamilyen okoseszközzel a piacon. Egy kis San Diego-i cég, az iWinks egy olyan fejpántot hozott létre, amelybe egy EEG mérő műszer van beleépítve. 
Bluetooth-on keresztül rajzolja ki a kinyert görbéket, és ezeket később elemezhetjük.
Az eszköz lényege, hogy álmainkat, meg tudjuk érteni, értelmezni és befolyásolni tudjuk vele. 
Kicsit félelmetesen hangzik, hogy már még az álmainkat is manipulálhatjuk, rosszabb esetben mások, amikor ez a terület még a tudósok számára is bőven tartogat kérdéseket. 
Mivel még, ahogy a videóban is látszik, elég gyerekcipőben jár ez a kutatás, sok kérdése merül fel. 
Többek között: a mások által való manipuláció, hogy a rossz álmokat teljesen ki lehet e küszöbölni, vagy ott helyben megsemmisíteni, hogy nem redukálja e le a képzelőerőnket, és hogy miben lesz más tudatosan álmodnunk, mint mondjuk egy komolyabb videójátékot játszanunk.
A videó szerint, akik tudatosan álmodnak, boldogabbak és sikeresebbek. Lehet, hogy ez igaz, de az álmokkal a napi, vagy épp időben régen velünk történt eseményeket dolgozzuk fel, ezért nem biztos, hogy szerencsés belenyúlnunk a történésekbe, inkább csak éljük meg őket.



ANagyÖsszegzés

Ahhoz képest, hogy amikor elkezdtem év elején írni a bejegyzéseket rettegtem, hogy vajon találok e egyáltalán cikkeket a témában, azóta nagyon megszerettem, mind az írást, mind a témát.
Számomra nem kicsit hihetetlenek ezek az eszközök, még az órák és a szemüveg is, amit pedig a világ másik felén már használnak is. Valószínűleg bölcsész agyam van, ezért tudja nehezebben befogadni a technikai részleteket egy-egy küyü kapcsán.
A másik opció, hogy a '90 környékén született generáció tagjai még kicsit igyekeznek visszatartani az időt ettől a rohanástól, bár ez a kijelentés csak részben állja meg a helyét, hiszen internettel rendelkező számítógépről írom a cikket, előtt az okostelefonommal kerestem hozzá anyagot, és erősen gondolkozom rajta, hogy karácsonyra, majd az egyik karácsonyra, beszerzek egy okos órát, ami passzol a Samsung telefonomhoz.

A wearable eszközök, és általában a technikai fejlődés véleményem szerint nem rossz dolog, sőt, csak tudnunk kéne hol a határ, de már sokszor bebizonyosodott, hogy nagyon nem tudjuk.

Források:

Honnan is indultunk? 
Jöjjenek az okosórák

Élet az órák után
Ha jó a látásod, akkor csak a GoogleGlass-t tedd fel

Vajon lesz aki ezzel kéri meg szíve választottját?

A textil az úr! 
Öltözzünk fel futáshoz, evéshez
 
Dr. Kütyü

Full future
A csúcsok csúcsa- innen hova tovább?
Álommanipuláció

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése