keresés

2014. szeptember 29., hétfő

Az okos kütyük kora- már bárki lehet James Bond

Az első "wearable" azaz  a testünkön hordozható okos eszközök az órákkal és szemüvegekkel kezdődtek.
( Google Glass, Nike+Fuel Band, iWatch, smart gloves)
A modern technológia eszközei a ruhánkon, bőrünkön, vagy éppen alatta hordozhatók.

A karperecek mellett a csukló új díszévé válhatnak az okosórák. Az Apple iWatch-ja még várat magára, ám a Samsung már leleplezte a Galaxy Gear nevű okosóráját. A többi nagy gyártó is belekezdett az óra bizniszbe, de elemzők szerint a verseny élére a Samsung és az Apple fog állni (ismét).

Támadnak az okosórák

A Pebble, a Samsung, az LG, a Motorola és az Apple, továbbá más kisebb márkák gyártják és tervezik gyártani a smart watchokat. Kapaszkodjanak meg, mert ezekre a nagy mobilcégekre már csak legyint az ember, de ebben a témában az olyan nevekre, mint: Adidas, Nike, Nissan, Mercedes vagy Casio már fel-fel kapjuk a fejünket.
A magyarázat: a nagy sportszergyártók az egészséges életvitel lehetőségét és a teljesítmény javítását, fokozását biztosítják általuk.
Az autógyártók pedig: a sofőr fizikai állapotát mérik, illetve megkönnyítik, és biztonságosabbá teszik a vezetést az által, hogy nem kell elővennünk a telefonunkat, hiszen az órával felveszem, bluetooth fülhallgatóval pedig beszélek.
A legtöbbet talán a Galaxy Gearről és az Apple termékéről lehet írni, de nagy érdeklődés övezi az LG és a Motorola termékeit is.
A Moto 360-ban számomra az a szimpatikus, hogy kerek az előlapja, míg a többi okosórának többnyire hosszúkás, vagy négyszög alakú.
A Pebble már jelentkezett okosórával, melynek az eddigi felmérések szerint nagy sikerei vannak, ezáltal újabb és újabb fejlesztésekbe fog bele. Ráadásul az első verziókat már nem olyan horror áron, szállítással együtt 40-50 ezer forint körül megkaphatjuk.
Az okostelefonoknak még biztosan van pár évük a piacon, mivel a most kifejlesztett órák "csupán" a hozzájuk rendelt eszközökkel (táblagépek, telefonok) használhatók széleskörűen.

Pampers-t elő! Tegyük tisztába az okosórák fogalmát!

Azt sem tudom hol kezdjem, annyi információ létezik már az okosórákról, olyanokról is, amik még csak tesztüzemmódban vannak. Mint bármelyik másik világuralomra törő terméknél, itt is minden egy termékkel kezdődött, amelyre a konkurenciának azonnal válaszolni kell.
A források szerint az Apple (iWatch) állt elő először az okosóra ötletével, amire a Samsung (Galaxy Gear) azonnal reagált is.
Az okosórák lényege, hogy mindig rajtunk van, kezeléséhez elég egy kéz is. Az órát alapból is használjuk, mint trendi kiegészítőt, és mint funkcionális eszközt, ami mutatja az időt.
Az ilyen eszközök rendelkeznek wifivel, jelzik az időt, meteorológiai adatokat jelenítenek meg, jelzik a hívást, és az sms-t, fényképezhetünk velük, és mindegyik bluetoothon keresztül kommunikál az okostelefonjainkkal. Lényegében kiegészítő eszközökről beszélünk, amelyeknek vannak hasznos tulajdonságaik, és egyes darabok jól néznek ki, remek kiegészítők.

Szövetségek:

Mercedes
Mint már említettem, olyan nagy cégek, mint a Mercedes és a Casio is belevágott az okosóra bizniszbe.
A Mercedes-Benz a sikeres okosórákat piacra dobott Pebble-lel köt szövetséget.
Vezérgondolatuk: a karóra feladat nem más, mint diagnosztizálni a jármű állapotát. Már látom is, ahogy a műszerfalon megjelenik a hibaüzenet (bár gondolom pikk-pakk itt lesznek az olyan okosautók, amik megjavítják magukat) és a rémült sofőr autószerelő helyett az órájába fog hüppögni ( itt persze női sofőrre gondolok, a férfiak csak határozottan utasítják az órát a gumicserére), és tanácsot kér a javítás ügyét illetően.
Még egy szó a megjelenésről: brutál. Ez a szó jut eszembe, ahogy ránézek a képre. Ha simán csak besétálnék egy okosóra árusító üzletbe, és meglátnám ezt a darabot, nem tudva, hogy bármi köze is van a Mercedeshez, azt mondanám, hogy ez egy nagyon ütős, brutál óra. Ha nem is a Mercedeshez, de a BMW-hez biztos hozzátársítanám...

G-Shock
A Casio az iPhonnal társul. A kifinomult, elegáns, hagyományos órákat gyártó Casio alighanem megijedt amikor meglátta az okosórák térhódítását, ezért gyorsan kézen fogta az Apple-t (vagy megkérte az Apple-t, hogy fogja kézen) és elkezdték megtervezni a G-Shock karórákat, amik kicsit tényleg sokkolók. Úgy gondolom, hogy ezek a darabok elsősorban férfiaknak gyártódtak, a későbbiekben esetleg érdemes lenne női verziókba is befektetni. A G-Shock bluetooth-szal kapcsolódik iPhonhoz, és rezeg ha üzenet vagy hívás érkezik, lehet rajta zenét hallgatni, ébresztőt beállítani, illetve a legújabb fejlesztéseken már zenefelismerő funkciót is letölthetünk magunknak az App Store-ból.

A két óraóriás:

Ez a harc is a két legnagyobb cég az Apple és a Samsung között zajlik. Lehet, hogy van náluk érdemesebb, okosabb, praktikusabb vagy szebb okosóra, de nekik van a legnagyobb hatalmuk, presztízskérdés, hogy melyik márkát hordom.
A Samsung már debütált, az elején bukásnak ítélték, de a fejlesztésekkel pozitív kép van kialakulóban, az Apple pedig 2015-ben jelenhet meg teljes valójában.

iWatch
Galaxy Gear





iWatch és Galaxy Gear








Apple Watch: az órához több szíjat tudunk használni: gumit, bőrt, fémet, különböző színekben az egyéniségünknek megfelelően. Érdekessége, hogy a négyszög alakú óra előlapján az ikonok köralakúak lettek, a számlap hátterét és a rajta megjelenő információkat ízlésünk szerint variálhatjuk. Két nyomógombbal rendelkezik, az egyiket a menü kezeléséhez használjuk, a másikat pedig beszélgetés közben. Az Apple Watch iphone 5 vagy 5C modellel párosítható. A megjelenés csúszását az akkumlátor teljesítményének többen tulajdonítják.
Hat szín, és két méret közül tudunk majd választani, illetve három kiadás közül: Watch, Watch Sport és a Watch Edition.
Az irányár 350 dollár, a megjelenés pedig 2015-ben várható.

Galaxy Gear: a kijelző mérete durván 3,6x5,6x1,1 cm. A gumiból készült szíj színe itt is választható, ráadásként egy pici kamera van beleépítve. Minimálisan vízálló, ezért esőben még bátran használhatjuk, de a fürdőkádat már kerüljük vele. Egyes források szerint az élményt leginkább az eszköz lassú reagálása okozza, viszont elsőgenerációs készülékekről beszélünk, így ez a rész még fejleszthető. Az ár 300 dollár, plusz adó. A vélemények itt is megoszlanak, egyesek szerint ennyiért már vehetünk egy exkluzív, békebeli órát, ami "csupán" az időt mutatja, másrészről az újdonságok mindig drágák.

Részemről nagyon kíváncsi vagyok ezekre a termékekre, illetve várom a pillanatot, amikor bárki, büntetlenül játszhat James Bondot.



Forrás

Happyslavery
Nissan
Mercedes
Casio
Iphonehungary
Mobilarean Moto 360
Mobilarena
Webisztan

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése