keresés

2015. december 14., hétfő

Hálózati társadalom és társadalmi igények - mémek, trollok, pornógráfia

Hálózati társadalom - mit is jelent?


 A „hálózati társadalom” kifejezés az 1990-es évek elején jelent meg a szociológiában. A számítógépes hálózatok felhasználásában mindig is meghatározó szerepe volt a kommunikációnak. Az internet közvetítésével folytatott tevékenységek közül a kutatások szerint messze az elektronikus levelezés a leggyakoribb. A világháló rohamos fejlődése nyomán, az ezredforduló környékén napvilágot láttak olyan kutatási eredmények, amelyek szerint az internet tovább izolálja a felhasználókat, kiszakítja őket társadalmi hálózataikból, mivel a használat miatt kevesebbet érintkeznek családtagjaikkal, barátaikkal és közösségeikkel. Norman H. Nie professzor és munkatársai meglátása szerint az e-mail hiába alkalmas kapcsolatok kialakítására és fenntartására az emberek között, ha nem képes a kávé vagy sör melletti meghitt beszélgetések, összejövetelek hangulatát nyújtani, tehát az internet lehet a végső izoláló technológia.

 A negatív forgatókönyvek mellett természetesen nincs hiány az utópisztikus látásmódot képviselőkből sem. Jon Katz az internetet a napi rutin szintjén használó „hálózati polgárt” toleráns, a közügyek iránt felelősséget érző és vállaló, erős civil öntudattal rendelkező, szabadságszerető embertípus képviselőjeként mutatta be. Ez persze enyhe túlzásnak mondható...


Mémek, trollok, vírusvideók és amit róluk tudni kell 


 Az internet fejlődésével, és megannyi új weblap megjelenésével, szinte elkerülhetetlen volt, hogy találkozzunk a modern időkben olyannal, ami egyáltalán nem veszi magát komolyan, és amellett, hogy próbál mosolyt csalni az ember arcára, ugyanakkor abból is viccet csinál. Az ilyen oldalak és a kicsit sem komolynak mondható emberek szüleményei többek között a mémek, illetve egy kicsit sem fárasztónak mondható "magatartás" a trollkodás.

De mi is az a mém?



 A mém nem más mint egy digitális fájl (leginkább kép) ami egy elterjedtebb film képsoraiból vagy híressé vált képből, vagy éppen személyből készült, és tartozik hozzá általában egy idézet amit annak készítője módosít az igényének megfelelően hogy valamilyen vicces formában nyilvánítsa ki véleményét, vagy egy adott témához kapcsolódóan készít, vagy csak egyszerűen éppen ami eszébe jutott és passzol a mémhez. Éppen ebbe a kategóriába sorolható az a gif is ami ma már bejárta az internetet, a "Confused Travolta", amelynek ezernyi meg ezernyi változata van már.

Nem a mitológiai értelemben vett troll

   
 A trollok olyan emberek akik szándékosan átverik a népet, félrevezető kommentekkel, kérdésekkel, vagy szándékosan játszák el hogy nem értenek valamit, vagy csak éppen azzal húzzák az emberek agyát hogy mondjuk a YouTube-on egy banda videója alá utálkozó kommenteket írnak, hogy a rajongókat ezzel dűhítsék. A trollok tehát szándékosan, előre megfontoltan provokálják az internetfelhasználókat.



Fertőző videók


 Ha vírusvideókról beszélünk akkor természetesen nem valami fertőző betegségről beszélünk, ez csak egy utalás arra, hogy olyan gyorsan terjednek ezek a videók akár valamiféle vírus. Ezalatt azt kell érteni, hogy pár nap alatt milliós nézettséget érnek el ezek a videók, megosztással. És az alább látható videó az egyik örök kedvenc, amelynek a sokadik feltöltése található az interneten már, de még mindig milliós a nézettsége:



Hogyan születik új mém?


 Néha előfordul hogy eléggé felkapnak egy fotót ami megjelent az interneten az emberek, és ilyenkor megszülethet egy új mém. Természtesen ezek a képek önmagában nem mindig jók, ezért néha itt-ott bele kell nyúlni a photoshoppal, hogy igazán hatásos eredményt lehessen elérni. Mint ahogy az történt ezzel a baglyot tartó kislánnyal is:


 Ugyanakkor mi magunk is készíthetünk mémet mémgenerátorral már meglévő mémeket felhasználva, persze fontos hogy mi az adott mémnek a rendeltetése, és ahhoz megfelelő szöveget társítsunk.

Trollkodás + vírusvideó + gerilla marketing


 Ezt a három dolgot tükrözi magában az a videó, amit még 3 éve töltöttek fel YouTube-ra. A videón egy majom látható, akinek egy puskát a kezébe adnak valamiféle "katonák", majd a majom elkezd lövöldözni a puskával. Mert miért is ne adjuk egy állat kezébe fegyvert? Mint utólag kiderült, az egész egy megrendezett jelenet, (ami jól hallható az AK-47-es hamis hangjaiból) egy akkor készülő film, A majmok bolygója: Forradalom nem hivatalos reklámja volt, és azóta bejárta az internetet.

A pornó lappang, a játékok csúcsra törnek


 A Pornhub nevezetű oldal tavaly megosztotta statisztikáit, amiből kiderült, hogy a tavalyi nézettségnek csak 44-45%-a érkezett számítógépről, vagy notebookról, ami szerint többen néztek okostelefonról vagy tabletről pornót. 2005-ben az iparág bevétele meghaladta a 12 milliárd dollárt, 2006-ban pedig 97 milliárdnál tartott. Ennek az iparágnak a forgalma nagyobb mint a Microsofté, Apple-é, Amazoné, eBayé összesen együttvéve. Az éves bevétel az USA-ban a pornóból összesen 3 milliárd dollár az egész világon pedig 5 milliárd dollár.

 A PornHub saját adatai szerint hatalmasat esett a pornóoldal látogatottsága aznap, amikor a régóta várt Fallout 4 című videojáték megjelent. A statisztikák szerint hajnalban jött az első nagy lejtő a többi naphoz képest, feltehetőleg ekkor fejeződött be a játék hivatalos letöltése.


Az okostelefonok és a játékkonzolok egyre népszerűbbek


 Okostelefononok 48,3%-a valamilyen androidos készülékről fogyaszt pornó tartalmakat, 40,6% az iPhone-osok aránya, míg a Windows Phone tábor jóval lemaradva csak 2,3%-nál tart. A tableten pornózók 77,4%-a iPadet használt, míg az androidosoknak csak a 21,5%-a. Konzol-fronton a 45,8%-kal a PlayStation 3 vezet, utána pedig a 41,4%-kal az Xbox, illetve a 6,4%-kal Nintendo Wii áll a harmadik helyen.

Hogyan lehet művészi a Deep Web?


 A Deep Web az internet azon része, amelyet elkerülnek a keresők, azaz nem része a felszíni webnek és nincsenek indexelve az általános keresők által. A Deep Weben illegális tartalmakhoz férhetünk hozzá, mint például gyerek pornó, gyilkosságokról készült felvételek, emberek kivégzése, drogok és még akár bérgyilkost is felbérelhetünk. 


És hogyan lesz ebből művészet?


 A Darknet vásárló ami tulajdonképpen egy robot, arról volt híres, hogy a Deep Web-et böngészve totálisan véletlenszerűen vásárolt különböző dolgokat. A létrehozásáért a  !Mediengruppe Bitnik művész csoport a felelős, akik korábban már bajba keveredtek a svájci hatóságokkal. Mindent amit a Darknet vásárolt egy, a csoport által létrehozott kiállításnak a részeit képezték. A megvásárolt árukat beleértve ecstasy-tablettát, csempészett cigarettát a Kunst Halle St. Gallen-ben lehetett látni Svájcban. Ezeket a "kiállítási cikkeket" a hatóságok végül elkobozták, és megfenyegették a csoportot, hogy büntetőeljárást indítanak ellenük. Végül az ügyészség úgy döntött, hogy büntetés fizetése után, "szabadlábra" helyezik a robotot 3 hónap őrizet után.

Források:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése