keresés

2017. december 19., kedd

Észak-Korea és a WannaCry


A Trump-kormány hivatalosan bejelenti, hogy Észak-Koreát teszi felelőssé a WannaCry zsarolóvírus támadásért, melyben több ország egészségügyi, közigazgatási és pénzügyi szektorát érte támadás, közölte a The Wall Street Journal honlapján közzétett írásában Tom Bossert, a Fehér Ház belbiztonsági tanácsadója.



"A támadás széles körű volt, milliárdokat emésztett fel, és Észak-Korea közvetlenül felelős érte" - írta Bossert, aki világossá tetette, hogy a kormánynak bizonyítéka van erre, melyet más kormányok, köztük az Egyesült Királyság, valamint az érintett operációs rendszert gyártó Microsoft is megerősített.  A fehér házi tanácsadó aláhúzza: felelősségre fogják vonni Phenjant, és továbbra is a "maximális nyomásgyakorlás stratégiáját" követik Észak-Koreával szemben.

WannaCry

A WannaCry egy az NSA (Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Ügynöksége) által felfedezett biztonsági rést támad a Windows operációs rendszerekben, a működése egyszerű: titkosítással elérhetetlenné teszi a számítógép adathordozóit. Ezáltal a felhasználó nem fér hozzá a saját adataihoz, egészen addíg, míg nem teljesíti a "váltságdíj" megfizetését, mely 300 dollár értékű bitcoint jelent.

Célpontok

A támadásban nagyjából 150 ország 200 ezer szervezetének 300 ezer számítógépe volt érintett. London, Blackburn, Nottingham, Liverpool és Manchester egyes kórházaiban például akadozott a telefonszolgáltatás és a számítógépes rendszerek működése. Ezekben a kórházakban fel kellett függesztették a nem sürgősségi problémával jelentkező betegek fogadását. Támadás ért amerikai, orosz és portugál számítógépes rendszereket, több spanyolországi vállalatot, a FedEx globális szállítócéget és a Portugal Telecomot is.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése