keresés

2017. december 8., péntek

CMS - webadatbázisok szerepe a tájékoztatásban

Content Management System (CMS) = tartalomkezelő rendszer
A CMS segítségével könnyedén lehet megváltoztatni egy weboldal tartalmát. Webszerveren futó szoftver, amely a weboldal kezeléséhez nyújt segítséget, egy szövegszerkesztőhöz nagyban hasonló felhasználói felületen keresztül. Legfőbb előnye, hogy mindössze néhány kattintással lehetséges változtatásokat eszközölni a weboldalon html/php/css programozási tudás nélkül, csupán szövegszerkesztési ismeretekkel. Felvihetők új szövegek, fényképek, videók, ezek a tartalmak linkelhetőek más tartalmakra.

Nyílt vagy zárt forráskódú CMS?
Választás előtt érdemes tisztába lenni azzal, hogy a CMS szoftverpiacon is vannak úgynevezett dobozos, tehát pénzért megvásárolható, egy adott gyártó terméke, melyhez terméktámogatás, oktatás és garancia járul.
Az ún nyílt forráskódú CMS-eknél rendszereknél egy hatalmas fejlesztői közösség végzi a munkát. Amennyiben felmerül egy hiba, vagy egy probléma, publikusan megjelenítik, így a legtöbb esetben gyorsan tudnak reagálni a nyílt forráskódot író fejlesztők, így ki tudják javítani az esetleges hibákat.


Mindkét iránynak vannak előnyei és hátrányai. Jelenleg egy KKV vagy könyvtár igényeit egy nyílt forráskódú CMS maximálisan ki tudja elégíteni.Előnye többek között a rugalmassága, és az, hogy i n g y e n van, bár egy bizonyos szint felett itt felmerülhetnek költségek a fejlesztéssel.

Melyek a legnépszerűbb open source CMS-ek?


Wordpress

Napjainkban az egyik legelterjedtebb CMS rendszer, rengetek plugin és template érhető el hozzá, vagy akár egyedi sablon készítésére is ad lehetőséget. Nagyobb cégek – köztük a Coca-Cola, eBay, McDonalds, Xerox – is előszeretettel használják. Fejlődése töretlen, a többi CMS rendszerrel szemben első helyen áll a leggyakoribb használatával. https://www.wordpress.org/






Joomla
Használata már kevésbé egyszerű a laikusok számára, ilyen CMS rendszer alkalmazásához már szükség van egy Joomla fejlesztőre, aki kívül-belül ismeri a rendszert. https://www.joomla.org/




Drupal
A Drupal egy olyan CMS rendszer, amely használatához jóval nagyobb fejlesztői hozzáértés szükséges. Igazi nagy előnye a biztonság és a gyorsaság, de a többi tartalomkezelő rendszert is kellőképpen lehet fejleszteni ezeken a tereken. https://www.drupal.org/





Zárt forráskód
Könyvtárak számára több megoldás is létezik a magyar piacon. Mindegyiknek alapvető célja, hogy az IKR, WEBOPAC és maga a könyvtár honlapja egy felületen legyen kezelhető, integráltan működjenek egymással.

Gyakran előfordul, hogy egy cég kiinduló keretrendszere nyílt forrású, és ehhez teszik hozzá a saját, zárt fejlesztésüket. Erre jó példa a magyar Monguz Kft. Quilto Attract szoftvere, amely a nyílt forrású Liferay keretrendszerre épülő Portál rendszer, és a közgyűjteményi intézmények számára lehetővé teszi cikkek, hírek, események interaktív publikálását.


Hol lehet használni a könyvtári tájékoztatásban?
Egy open source CMS-el költséghatékonyan, gyorsan készíthető el egy könyvtár honlapja, blogoldala.

A nem gyakran változó tartalmakon túl az igazi nagy segítséget a napi/heti szinten változó tartalmak publikáláshoz adja: események, új beszerzések, kölcsönzéssel kapcsolatos információk megosztása.

A könyvtáros ismeri a legjobban az olvasói érdeklődési körét, szokásait, így egyértelmű, hogy ő képes a legjobb, az olvasói ízléséhez, elvárásaihoz igazodó könyvismertetést írni, vagy könyvtári programot ajánlani.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése