keresés

2016. december 7., szerda

Szivárogtatási botrányok, felhasználói adatok nyilvánosságra kerülése

Napjainkban nagy figyelmet kapnak a különböző szivárogtatási botrányok. Rengetegen használnak facebook-ot, twitter-t, ezekre tetemes mennyiségű információt töltenek fel magukról és személyes beszélgetéseiket is itt folytatják. Az okostelefonok világában pedig még gép mögé sem kell ülnünk, azonnal megoszthatjuk éppen mit csinálunk. Mindenkinek saját szívügye mit szeretne megosztani magáról a nagyvilággal. Azonban figyelni kell arra, mennyire biztonságos az internetkapcsolat amit használunk, nehogy adatlopás áldozatai legyünk. Az utóbbi évek NSA botrányai pedig arra engednek következtetni, hogy mindenhol lehallgatnak.


Snowden


Nemrég kezdték vetíteni a mozikban a Snowden című filmet, amely Edward Snowden NSA dokumentum szivárogtatását dolgozza fel a nagyközönségnek. A Snowden botrány 2013-ban robbant ki. Edward Snowden, aki akkor az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) vezető tanácsadója volt kiszivárogtatott szigorúan titkos dokumentumokat. Többek között a The Guardian egyik újságíróját kereste fel és anonimitást kért, mint informátor. Ezekből kiderül, hogy az NSA tömegesen figyelte meg az egész világon emberek telefonjait és számítógépeit. Óriási volt a felháborodás, végül az amerikai szenátus 2015 májusában megszavazta a törvényt, miszerint amerikai állampolgárokat illegális tömegesen lehallgatni. Ők természetesen a világ többi részéről nem dönthetnek. 


Harold Martin


Még le sem csengett a Snowden ügy már itt a következő NSA botrány, máris itt a következő botrány ami talán még nagyobb szabású. Október elején emeltek vádat Harold Martin, NSA alvállalkozó ellen. Szigorúan titkos dokumentumok lopásával vádolják. Még nem tisztázott mi volt a célja a dokumentumokkal. Az NSA és az FBI szerződéses szakértőt titkos adatlopás vádjával tartóztatták le. Martin szigorúan titkos dokumentumokat lopott el, ezek között állítólag olyanok is megtalálhatóak, melyek betörési kódokat tartalmaztak Oroszország, Kína, Észak-Korea és Irán kormányzati informatikai rendszereibe. A házkutatás során a kormány tulajdonában lévő, szigorúan titkos nyomtatott és digitális dokumentumokat találtak Martinnál, közülük hat különösen bizalmas adatokat tartalmazott. Ennek a hat dokumentumnak a nyilvánosságra kerülése súlyos károkat okozna az Egyesült Államok kormányának. A Szövetségi Nyomozóiroda több, mint 50 terabájt adatot foglalt le a nyomozás során. Martin ezeket 1996 óta gyűjtötte össze. Ez minimum 500 millió oldal kormányzati dokumentumot jelent.


Amereikai elnökválasztás


A 2016-os amerikai elnökválasztást az egész világ figyelemmel kísérte. Amerika első emberének a megválasztását hosszú kampányidőszak, előválasztások és választási viták előzik meg. A kampány rengeteg pénzt felemésztő marketingtevékenység. A választási viták is nagyban befolyásolják a választókat. Az információs társadalomban más megvilágításba került a kampánytevékenység és a választási vita. Ma már mindenről kép- és hangfelvétel készül. A levelezéseket követhetik, a telefonhívásokat lehallgathatják. Ezeket az információkat pedig fel lehet használni a választottak besározására. Ezeket az információkat legtöbbször a Wikileaks nevű oldalon keresztül szivárogtatják ki. A Wikileaks egy nemzetközi nonprofit szervezet, ami kormányzati dokumentumokat tesz közzé a világhálón, miközben a szivárogtatónak anonimitást biztosít. Júliusban a Wikileaks nyilvánosságra hozta Hillary Clinton levelezését, amit még külügyminiszterként folytatott az iraki háborúval kapcsolatban. Ezeket az e-maileket nem szabadna magánszerverén tárolnia. Későbbi e-mailek arra engednek következtetni, hogy a Clinton és Sanders közötti vita befolyásololva volt Clinton javára. A Wikileakset olyan vádak érték, miszerint Moszkva érdeke szerint cselekszik. 2012-ben a szíriai polgárháború kezdetén a Wikileaks megkapta a szíriai vezetés belső levelezését, azonban nem az egészet publikálta. Kihagyta azt a részt, miszerint az orosz VTB bankhoz kétmilliárd dollár jutott el Szíriából a polgárháború kezdetén. A vádak a orosz elnökhöz is eljutottak. Ő tagadta az állítást, de hozzá tette: mindegy kitől van az információ a lényeg, hogy valós tényekre világít rá.


Adatbiztonság


Hétköznapi teendőink egyre nagyobb részét intézzük az interneten keresztül. Ma az információ a legnagyobb érték, az internetes ügyintézés remek alkalmat ad az adatlopásra. Ezzel a ténnyel egyre többen szembesülnek és szeretnének tenni adataik biztonságának érdekében. A legtöbb embernek azonban fogalma sincs hogyan fogjon hozzá. Ebben nyújt segítséget egy magyar szakember kezdeményezésére indított honlap. mely az előző évek tapasztalatait és problémáit gyűjti össze egyetlen honlapra. Az oldal számítógépes szakemberek számára is élvezhető, de az átlagos számítógép használónak is könnyen érthető. A honlap rendszerezett, jól felépített és nagy forrásgyűjteménnyel rendelkezik. Az oldal alaptézise, hogy mindenkit mindig megfigyelnek. A készítője érthetően felsorolja azokat a technikákat, módszereket, amikkel a legjobban lehet védekezni a támadások ellen.


Biztonságos chatelés


A legalkalmasabb módszer a titkosításra az úgynevezett end-to-end kódolás. A végpontok közötti titkosítás miatt nem lehet kiadni a felhasználók beszélgetéseit a hatóságoknak. Az asszimetrikus kulcsú titkosítás során a felhasználóknak két, kulcsnak nevezett rejtjelező függvénye van, egy privát és egy publikus. Üzenet írásakor a küldő elkéri a címzett publikus kulcsát a szolgáltató szerverétől, majd azt használva titkosítva elküldi az üzenetet. A titkosítás megfejtéséhez a másik, privát kulcs kell, ami a címzett telefonján van meg. Probléma elméletileg csak a telefon megszerzése esetén lehet.



Szakirodalom:

Titkosszolgálati megfigyelés/NSA SnowdenSnowden polgártárs: filmkritika
Amerikai filmes bevétel
Az NSA beimerte, hogy lehallgatták Merkelt
Edward Snowden
A Pentagon szivárogtatási programja
Vádat emeltek Harold Martin ellen
Harold Martin több adatot lopott mint Snowden
Ki is végezhetik Harold Martint az adatlopásért
Wikileaks
Az FBI nyomozása Clinton ellen eredménytelen
A Demokrata Nemzeti Bizottság belső levelezésének kiszivárogtatása
Bírósági döntés Clinton levelezésének ügyében
A Wikileaks oroszbarát?
A Wikileaks oroszbarát? 2
A Trump ügy
Kevésbé leleplező Clinton e-mailek
Kevésbé leleplező Clinton e-mailek 2
Clinton és munkatársai levelezése
Az NSA lehallgatja az orosz újságírókat
Egy államtitkárt nyomásgyakorlással vádolnak
Wi-Fi-biztonság felmérés
A magyarok és az internetbiztonságra?
magánélet.hu
Facebook Messenger
Signal
Allo
Viber
WhatsApp

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése