keresés

2016. december 5., hétfő

Régi-új újdonságok az Amazonnál

Az Amazon háztáján végre újdonságok sorozata jelent meg a napokban. November utolsó hetén tartották meg az Amazon éves konferenciáját. Ezen a konferencián jelentették be többek között a felhő alkalmazások újításait, illetve egy komplett kamiont állítottak fel a színpadra. Hogy ezt miért tették? Adatszállítás. Ennyire egyszerű. Mindemellett pedig az Amazon tovább próbálkozik a tableteinek az újításával is, illetve ezen is az Alexa személyi asszisztenst próbálják reklámozni. Sajnos egyenlőre egyik sem túl sikeres, de úgy látszik, az Amazon nem adja fel. Reméljük egyszer egy csúcskészüléket is látunk tőlük.


Adatszállítás kamionnal gyorsan és biztonságosan

A napokban tartották meg Las Vegasban az Amazon éves konferenciáját, ahol rengeteg újdonságot jelentettek be. Az egyik fontos bejelentésük az volt, hogy a felhős üzletág számos fejlesztésen és újításon fog keresztül menni. Szót ejtettek FPGA-s felhőről és a VPS-ről. A másik nagy újdonság a kamionnal történő adatszállítás lesz. A Snowmobile-ra keresztelt kamion, komplett központok adatmennyiségét tudja majd elszállítani gyorsan, könnyen és biztonságosan a közeli AWS adatközpontba. Itt a megbízók felhőként érhetik el a továbbiakban az adataikat, mentesülve így a drága, nagy tárolókapacitású szerverpark fenntartásától. Ezeknek a kamionoknak a biztonságára különösen figyelni kell, így a GPS nyomkövetés mellett videó megfigyelés és riasztó van, illetve az adatok AES 256-os titkosítással kerülnek a rakterekbe. Itt hatalmas adatmennyiségekről kell beszélnünk, tehát az, hogy egy exabájt adatot fél év alatt tudnak átmozgatni, az hatalmas dolog. Az ilyen művelet az interneten keresztül több év lenne az Amazon szerint. Kisebb cégekre is gondol az Amazon, így nekik a Snowball Edge-t, egy táskára emlékeztető adatszállítót ajánlanak. Ez is egy újításon ment keresztül, mert már 100 terabájtos kapacitással bírnak, amely adatmennyiséget 19 óra alatt lehet átmozgatni a leggyorsabb hálózati csatoló segítségével. Igazából ez a kamionnal történő adatszállítás elég elképzelhetetlen tűnhet nekünk, de cégek számára hatalmas előrelépés ez az újdonság, hiszen nagyban megkönnyítik és felgyorsítják a munkájukat.

Amazon tablet: van, aki használja egyáltalán?

Sokan lehet, hogy nem is hallottak róla, de az Amazon a tabletek terén is próbál a piacra betörni. Ez nem teljesen újdonság a gyártó számáról, hiszen az előző években is dobtak termékeket a piacra, de most egy újabb és jobb készülékkel próbálnak előre törni. Ennek a készüléknek az Amazon Fire HD8 nevet adták, ami az elődjéhez képest sokkal jobb felhasználói élményt nyújt és a szolgáltatások terén is sok fejlesztésen ment keresztül. Ez a tablet a szokásos készülékektől abban különbözik igazán, hogy ezen megtalálható az Amazon személyes asszisztense az Alexa. Az Echon megjelenő asszisztenshez képest, itt az a különbség, hogy nem válaszol, ha hozzá szólunk, csak ha megnyomunk egy gombot. Mivel a készüléket szórakozásra tervezték, így a cégnél arra számítanak, hogy az emberek majd videók és zenék keresésére használják majd Alexát. Az Amazon Fire HD8 nem tekinthető egy csúcskészüléknek, így az ára sem túl magas. Mindössze 90 dollár, vagyis 25 ezer forint. A termék forgalmazása szeptember 21.-től veszi kezdetét. Ahogy számítani lehet rá ez sem lesz a felhasználók kedvence, sajnos ezen a területen nem tud kiemelkedő termékeket produkálni az Amazon. Idáig a legtöbb ilyen termék megbukott és akárhogy is próbálják az Echot reklámozni és minél több termékükre elérhetővé tenni, sajnos így sem tudnak vele nagyot dobbantani, az eladási statisztikák sajnos nem szárnyalnak.



Felhasznált források:
Kamionnal történő adatszállítás Asztalos Olivér (2016.12.01.)
Az Amazon konferencia részletes programja
Amazon tablet  DemonDani (2016.09.13.)
Tableten is megjelenik az Amazon személyi asszisztense Bolcsó Dániel (2016.09.09)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése