keresés

2016. december 6., kedd

Mobilok az én könyvtáramban?

A technológia folyamatos fejlődésének hatására ma már elterjedté váltak a mobiltelefonok, iPadek, laptopok, melyeket bárhova magunkkal vihetünk, feladatainkat egyszerűen elvégezhetjük rajtuk. Emiatt értelemszerűen szükségessé vált már létező honlapok, programok mobilra való optimalizálása, valamint új applikációk létrehozása is - e téren már a könyvtári szféra is munkába kezdett. Habár a különböző újítások rengeteg előnnyel járnak, a könyvtári applikációk elterjedése lassan indul be.



Weblapok - a keresés könnyítése
A könyvtári mobiltechnológia csekély népszerűségét mutatja az, hogy ezen terület fejlesztése jelenleg leginkább Amerikában jellemező, de itthon is elkezdődtek az újítások.
Elsődlegesen különböző honlapok (könyvtárak weboldala, elektronikus könyvtárak, adatbázisok) optimalizálására fektetnek hangsúlyt, hogy egyszerűbbé és vonzóbbá tegyék ezen oldalak, intézmények szolgáltatásait. Sokkal több ember fog könyvtárba járni, ha egy könnyen kezelhető és átlátható felületen kapnak részletes tájékoztatást a könyvtári rendszerről, valamint végezhetik el például egy könyv hosszabbítását vagy előjegyzését. Fontos szempont a könyvtári technológia fejlesztése is, hiszen a jövő nemzedéke a digitális tartalmakat részesíti előnyben, lépést kell tartani a technológia fejlődésével.



Mik az igények?
Sajnos az is megfigyelhető, hogy nem minden weblap lett megfelelően optimalizálva. Ami a monitoron jól átlátható, az nem biztos, hogy telefonon is ugyanúgy fog megjelenni, és a szolgáltató nem minden esetben tud vagy akar több időt fordítani a fejlesztésre. Jellemző az is, hogy a könyvtárak egy adott keretprogram segítségével készítik el a saját alkalmazásukat vagy weboldalukat, ezzel is spórolva. A különböző kinézetű és felépítésű angol nyelvű honlapokról már készítettek egy felmérést, amelyben megvizsgálták, milyen sémát követnek az adott oldalak, milyen a kezelésük és milyen online szolgáltatásokat kínálnak.
Több online felületen is felmerült már az a kérdés, hogy a könyvtáraknak mire kellene többet fordítania: webes oldalak fejlesztésére, melyek használata sokszor korlátozott, nem minden igényt elégít ki, vagy teljesen saját alkalmazások létrehozására, amelyekben további lehetőségek is rejlenek, például különböző olvasást népszerűsítő, segítő programok.


Források:
Applikációk könyvtára vagy könyvtárak applikációi?
Library mobile apps vs web apps

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése