keresés

2016. december 10., szombat

Hálózati tartalmak és az internet veszélyei

Napjainkban az emberek csak pár kattintásra vannak bármilyen tartalomtól, a világhálónak köszönhetően a fotelben ülve szörfölhetünk az interneten, láthatjuk a híreket, nézhetünk filmeket, és szinte bármit megtehetünk. A hálózati tartalmaknak lépést kell tartaniuk az emberek kíváncsiságával és mohóságával, ezért nap mint nap jelennek meg új oldalak a növekvő társadalmi igények kielégítésére.

9GAG

9GAG egy közösségi oldal, ahol bárki megoszthat vicces képeket, videókat. Itt a felhasználók posztokat tölthetnek fel, a többiek pedig értékelhetik, hozzászólhatnak. A 9GAG weboldalt 2008 áprilisában hozta létre Ray és Chris Chan, a Hong Kong-i Egyetem diákjai. Egy olyan közösségi oldalt szerettek volna létrehozni, ahol a felhasználók vicces képeket és videókat tudnak megosztani egymással. Az eltelt 8 év alatt hatalmasat nőtt a népszerűsége, ma már több mint 31 millió Facebook like, 7 millió Twitter, és 32 millió Instagram követés bizonyítja az oldal létfontosságát. Egy 2002-es interjú során megkérdezték Ray Chan-t a szó eredetéről, de nem volt hajlandó elárulni. Csak találgatni lehet, ezek a teóriák közül az egyik legnépszerűbb, hogy a 9 szó kantoni nyelven a "hülye" szót jelenti, tehát a szó jelentése: hülye vicc. Másik teória, hogy amikor elindult a 9GAG, akkor egy oldalon egyszerre 9 kép volt megtalálható, a továbbiakhoz lapozni kellett. Ma már csak több száz poszt után jelenik csak meg a következő oldal ikon.

Természetesen már van mobilalkalmazás formájában is IOS és androidos eszközökre 2012 júliusa óta, 2014 decemberében pedig megjelent az oldal első saját fejlesztésű játéka is, a Redhead Redemption, ez egy zombis témájú menekülős, lövöldözős játék. 9GAG.TV néven is indult egy oldal, hogy ne csak vicces képeket, hanem videókat is lehessen feltölteni. Ha valaki szeretne felkerülni a 9GAG főoldalára, akkor nincs könnyű dolga, hiszen a kép amit feltölt először a Fresh szekcióba kerül, hogy továbblépjen a Trending részbe, el kell érnie a 100 pontot, a végső cél pedig a Hot, ide legalább 5000 pontra van szükség. Pontot ér az upvote, és a hozzászólás is amit a közösségtől szerezhet.
Az oldal mottója: "Go Fun Yourself"

Reddit

A Reddit egy közösségi weboldal, ahol a felhasználók híreket, képeket, gondolatokat oszthatnak meg egymással, és beszélgetést kezdeményezhetnek egy adott témáról. Témákból nincs hiány, idén havonta 542 millió látogatást számlált az oldal., ezzel a 11. legnépszerűbb az USA-ban, és a 25. az egész világon. Bárki megtekintheti ezt a weblapot, és első  pillanattól fogva átlátja a rendszert. Mi lehet a titka ennek a látszólag egyszerű weboldalnak?



Reddit gyönyörűsége talán pont az egyszerűségében rejlik, hiszen a megosztott hír alá mindenki hozzászólhat, a hozzászólások újabb hozzászólásokkal bővülnek, és így tovább a végtelenségig. A Reddit szó jelentése az angol read it kifejezésen alapul, pl. "I read it on Reddit", azaz a Redditen olvastam. Az oldal 2005-ben alapult a Virginiai Egyetem két hallgatója, Steve Huffman és Alexis Ohanian által. Most a cég székhelye San Franciscoban található, és az Amazon alá tartoznak. Jelen pillanatban több mint 10.000 témában indíthatunk beszélgetést, és van 50 alap téma, ami mindenki számára megjelenik a kezdőoldalon, ilyen pl. a hírek, tudomány, művészet, történelem, műszaki cikkek. Természetesen ha valaki regisztrált, akkor személyre lehet szabni a megjelenő témákat, és azokat rakhatjuk a főoldalra, amik számunkra fontosak. Egyik legnépszerűbb aloldala az IAmA, ahol híres emberek kérdésekre válaszolnak magukról, ilyen az AMA (Ask Me Anything - Kérdezz bármit) és az AMAA (Ask Me Almost Anything - Kérdezz szinte bármit). Nagyon sokan éltek a lehetőséggel, többek között Barack Obama, Madonna, Bill Gates, Arnold Schwarzenegger, Roger Federer, Stan Lee, még az új amerikai elnök Donald Trump is.

A felhasználók karmát gyűjtenek minden egyes upvoteért, ami rájuk érkezik, komment-karmát, és poszt-karmát. Ez lehet pozitív és negatív is, a felhasználó neve mellett mindig megjelenik az aktuális karmaállása, így a többiek láthatják, hogy mennyire hozzáértő az adott személy. Érdemes regisztrálni, mert az oldal legtöbb funkciója így érhető el, és teljesen ingyenes. 2015 júniusában a tagok száma elérte a 36 milliót is.
A Reddit híres a jótékonysági akcióiról is, 2010-ben gyűjtést szerveztek több vallás számára, a keresztény, iszlám, és az ateisták számára is, akik jótékonysági szervezeteken keresztül segítettek a rászorulóknak. Ilyen program volt a Secret Santa (Titkos Télapó), ahol az összegyűlt adományokból ajándékokat vettek a szegény gyerekeknek. A haiti és nepáli földrengések áldozatait is megsegítették a Direct Relief nevű szervezet segítségével.

A logójukon Snoo, az űrlénykabalájuk szerepel, a mottójuk: The front page of the internet.("Az internet kezdőlapja.")

Mémek az interneten
A mém szót Richard Dawkins írta le először az 1976-ban Az önző gén című művében, ahogy ő írta: "a kulturális átadás egységének vagy az utánzás, az imitáció egységének gondolatát hordozza", valamint azt is felvetette, hogy az evolúcióelmélet kiterjeszthető a kultúra elemeire is, ezáltal az is fejlődhet az idő múlásával. Így a gén mintájára megalkotta a mém szót, mint a kultúra másolható és másolódó alapegysége. A szó eredete a miméma, azaz másolás szóból jött létre.
Létrejött egy teljes tudományág is a mémek tanulmányozására, ez a memetika. A memetikusok, akik ebben a tudományban hisznek, úgy vélik, hogy az emberi tudat nem más, mint az agyunkban megtelepedett és folyamatosan cserélődő mémek sokasága. Ezenkívül a párválasztásban is segíthet, mert az ember szívesen választ olyan partnert maga mellé, akivel sok közös ponton találkozik a kultúrájuk.

Az interneten terjedő mémek néhány fontosabb helyszíne a 9GAGReddit4chanFlickr, és a Youtube. Több formáját ismerjük:
  • Önpromóció - egy személyt, vállalatot, terméket, vagy csoportot népszerűsítő reklám. 
  • Véletlen hírnév - egy személy, állat vagy vállalat egy kínos videó vagy kép által válik híressé pl. Grumpy cat, Sanyi a macska, Attila és a kecske, Bad Luck Brian, FailArmy videók.
  • Megtévesztések, tréfák - városi legenda, csalás, hamis hír, rágalmazás, amit vagy szándékosan tettek fel az internetre, hogy mémmé váljon, vagy véletlenül került ki, és így lett belőle mém.
A világ legnagyobb stream honlapján, a Twitch-en is nagyszámú mém található, amiknek segítségével a nézők nem csak kommenteket fűzhetnek a streamer játékához, hanem a kis képeket is beilleszthetik a chatbe. Ezek a képek is mémnek minősülnek, mindegyiknek megvan a saját egységesített jelentése, környezete, ahol értelmet nyer. Néhány ilyen mém: Kappa, FeelsBadMan, PogChamp, DansGame, SMOrc, Kreygasm, BibleThump, ResidentSleeper, EleGiggle, Trihard.

Trollok a 21. században


Az internetes fórumok gonosztevői a trollok. Azokat az embereket nevezzük így, akik másokat zavarva provokatív, ingerlő módon, tárgyhoz nem tartozó üzenetekkel bombáznak egy online közösséget. Mi lehet a pszichológiai háttere egy ilyen embernek? Miért okoz neki örömet, hogy másokat idegesít? És legfőképp: hogyan tudunk védekezni ellene, elkerülni, hogy megtámadjon minket?



trollkodás szó érdekes módon nem a skandináv zöld szörny, a troll nevéből ered, bár természetesen köze van hozzá, hiszen ezek a nagy, buta, örökké mérges, antiszociális óriások jellemzőit foglalja magába a tevékenység, hanem az angol trolling, trawling horgászati szakszavakból származik, melyek jelentése a csali elhúzása a hal előtt, ezzel is fárasztva őt. Az interneten is hasonló jelenség történik: A troll bedob egy irreleváns témát, és megnézi, hogy harap-e rá a többi ember. Eszközei, hogy személyes hitbeli meggyőződését ellentmondást nem tűrő, pökhendi erőszakossággal sulykolja, azzal a konkrét céllal, hogy a többi felhasználóból heves reakciókat provokáljon ki, vagy más módon zavarja, lehetetlenítse el a témába vágó eszmecserét.
Két főbb típusát különböztetjük meg:
  • provokatív troll - feltűnő, érzelmek felkorbácsolására alkalmas üzenettel (amit azonban komoly állításnak vagy kérdésnek álcáz) próbálja felhívni magára a figyelmet.
  • reaktív troll - nem provokál, hanem keres magának egy megfelelő célpontot, és őt támadja szavai, érvei kiforgatásával vagy személyeskedéssel.
Létezik egy külön, speciális típusa is, a thread breakingtroll, aki kihasználva a fórummotor adta lehetőségeket, felesleges, zavaró kommenteket hagy a beszélgetésekben. Ez a stratégia alkalmas fórumok megölésére, az ott folyó eszmecsere ellehetetlenítésére

A trollkodás pszichológiai oldala, hogy akik a való életben nem tudnak eléggé kibontakozni, azok az interneten élik ki a vágyaikat, ezért itt is vezetik le a frusztrációjukat. Ezt segíti az internet nyújtotta anonimitás, láthatatlanság, felügyelet nélküliség, és ezért a troll bármit írhat bárkinek, úgysem tudnak mit kezdeni ellene. Épp ezért nem is lehet hatékonyan védekezni ellenük, hacsak nem tudunk segítséget szerezni egy moderátortól, vagy adminisztrátortól, akik letilthatják a rosszindulatú egyéneket.

Ransomware, avagy a zsaroló vírus
A ransomware egy számítógépes vírus, a malware egy fajtája, ami képes lezárni a számítógépünket, egy üzetet jelenít meg, miszerint a felhasználó tiltott tartalmakat töltött le, és ha nem fizet, akkor akár börtönbe is kerülhet. Mivel hitelesnek tűnhet a az üzenet, és hivatalos szervként jelenítik meg magukat , ezért nem is gondol rá az ember, hogy átverik. Ezek a programok képesek átnevezni, titkosítani a számítógépünkön található fájlokat, hogy mi ne érhessük el, és csak egy pénzösszegért cserébe oldják fel. Ezt a vírust általában egy trójai hordozó segítségével juttatják be a hackerek, ha kockázatos helyről töltünk le valamit, és miután célba ért, már nagyon nehéz megszabadulni tőle. 

A legelső ismert ilyen program az 1989-es AIDS (más néven PC Cyborg Trojan) volt, ami az AUTOEXEC.BAT-on keresztül fertőzve titkosította a fájlneveket, és 189 dollár "licencmegújítási díjat" követelt egy panamai postafiókba. Ezt még viszonylag egyszerű volt kijátszani, de az újabb típusú vírusok már nagyon nehezen távolíthatóak el.
A ransomware eredetileg Oroszországból származik, ma már a világ bármely pontján előfordulhat.
Három fajtáját különböztetjük meg:

  1. Fájltitkosító ransomware: főleg trójai vírusok, e-mail mellékletek, népszerű programok sebezhetőségét használja ki. Megkeresi és titkosítja a személyes fájlokat, majd egy üzenetben tájékoztat minket, hogy csak a váltságdíj kifizetése után oldják fel őket. Az új típusú zsarolóvírusok már a teljes merevlemezt le tudják zárni.
  2. Nem titkosító ransomware: ez a teljes rendszert lezárja, szintén büntetés megfizetésére próbál rávenni, azzal hogy valamilyen hivatalos szervként jelenik meg (FBI, CIA, Nemzeti Nyomozó Iroda, Rendőrség), és listázza az illegális fájlokat a számítógépen (torrentek, vagy más megosztó oldalról letöltött fájlok). Továbbá tájékoztatja az áldozatot, hogy ha nem fizet, akár börtönbe is kerülhet. Ez már emberéleteket is követelt, ahol az áldozat annyira megrémült, hogy öngyilkos lett, pl. AngliábanRomániában.
  3. Böngészőlezáró ransomware: ez nem a teljes rendszert fertőzi meg, hanem csak a böngészőket blokkolja, és megjelenít egy figyelmeztető üzenetet, amiben az illegális tevékenységeinket sorolja fel, és a börtönbüntetés elkerülése végett pénzbírság megfizetésére kötelez. Ez az üzenet nagyon hasonlít a nem titkosító ransomware üzenetéhez. Természetesen ennek sincs köze a valódi hivatalos szervekhez.
Ezek a zsarolóvírusok bármihez hozzáférnek a számítógépünkön, pl. jelszavak, banki belépési adatok, képesek a védelmi szoftverek leállítására, és megtévesztő figyelmeztetések megjelenítésére.
A váltságdíj összege általában több tíz-, vagy akár százezer forintnak megfelelő Bitcoin, mivel ez a valuta teljesen lekövethetetlen. A ransomware által okozott károk mértéke dollárban (folyamatosan növekszik): 325.000.000, azaz HÁROMSZÁZHUSZONÖT MILLIÓ!!
Más értelemben néha azt is ransomwarenek hívjuk, amikor egy fejlesztő pénzt kér azért, hogy az általa írt programot szabad szoftverré tegye.


Összefoglalás:
Az interneten valóban végtelen tartalom található meg, és ahány oldal létezik, annyiféle célt szolgálnak, ezek közé tartozik a szórakoztatás (9GAG, Reddit), ismeretterjesztés (Wikipédia), tájékoztatás a friss hírekről (Index, 444, Origó) és még ezerféle módon tudjuk hasznosítani, azonban vigyáznunk kell, hogy biztonságosan böngésszünk, nem nyitjuk meg az gyanús e-mail mellékleteket, és nem kattintunk az oldalakon fel-felbukkanó hirdetésekre, miszerint nyertünk egymillió forintot/egy autót/örök életet, és ezzel megvédjük számítógépünket a vírusoktól, amik hatalmas kárt tudnak okozni az óvatlan felhasználónak.


Források:
9GAG Wikipedia (angol)
Some interesting facts of 9GAG
Reddit Wikipedia (angol)
Reddit blog
Mashable
Mém wikipédia (magyar)
Meme wikipedia (angol)
Internetes mém wikipédia (magyar)
Meme jelentése
Troll wikipédia (magyar)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése