keresés

2018. április 20., péntek

YouTube Kids - gyerekbarát videók?



November 2-án bemutatták a megújult YouTube Kids app-ot, amely már 37 országban – sajnos Magyarországon nem – elérhető. Az új gyerekbarát fejlesztés, amellett, hogy biztosítja a szülői kontrollt, a gyerek életkorának megfelelő profilt és tartalmakat biztosít.

YouTube Kids a szerkesztett csatorna

Az alkalmazást a szülő Google profilján belül lehet elérni. A fiókba belépve gyerek profilokat lehet létrehozni, akár többet is. Nagyon hasznos, hogy az app a gyermek életkorának megfelelő formátumban jeleníti meg a felhasználói felületet. A gyerek születési dátumának megadásával a YouTube Kids megváltoztatja a kinézetét. A fiatalabb gyerekek nézete kevesebb szöveget tartalmaz, míg az idősebb gyerekek nézete jóval összetettebb és több információt tartalmaz. A szülőknek szóló leírások a beállításokról részletes információkat tartalmaznak, ezzel segítve a megfelelő beállítások kiválasztását elkerülve a nem kívánt tartalmakat és funkciókat még mielőtt a gyermekek elkezdenék használni az alkalmazást. A gyerekek jelszót is beállíthatnak a saját profiljukhoz, így elzárva az információt a testvérektől (a szülők felülírhatják ezt!). A nem kívánt tartalmakat a szülő is blokkolhatja, vagy felül bírálatra megjelölheti. Nagy előnye azonban az, hogy igyekszik kiszűrni minden felnőtt tartalmat az app-ból, vagy mégsem? 



A nem gyerekeknek szánt tartalmakat eddig algoritmusokkal próbálták kiszűrni, azonban most be kellett látnia a vállalatnak, hogy csupán ez a módszer nem elég a biztonsághoz. Egyre többször fordultak elő oda nem illő tartalmak és az álhírek sem kímélik a videós közösségi oldal app-ját sem. Így fordulhatott elő, hogy konspirációs-elméletről szóló videók, sőt a gyerekeknek mutatott videókban félelmetes, felkavaró jelentek is bekerültek. Néhány videóban Disney szereplőkkel és szuperhősökkel mutattak be olyan tartalmakat, amelyek nem kisgyerekeknek valók, kijátszva ezzel a rendszert. Év eleje óta a YouTube fejlesztői több szigorítást is bevezettek, ezzel is javítva a rendszert a gyerekeknek és felnőtteknek szóló videókkal kapcsolatban egyaránt. Ilyen próbálkozás volt a korhatárok beállítása, a moderátorok számának kibővítése és a hirdetések eltávolítása a videókból. 

Úgy tűnik, mindenképpen szükség van a kézi vezérlésre, ezért a fejlesztések egyelőre arrafelé mutatnak, hogy ember által jóváhagyott tartalmakból válogatva az algoritmusok dobják fel a lehetséges tartalmakat a gyerekeknek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése