keresés

2017. december 18., hétfő

Kenyér és cirkusz kell a népnek avagy a népinformálás és szórakoztatás új formái

Képtalálat a következőre: „média fejlődése”






Eddigi bejegyzéseimben igen különböző irányokból közelítettük meg a témát, ezért is szeretném összesíteni az eddigi tudásanyagot, hátha valakit érdekeltek a bejegyzések. A téma a hagyományos elektronikus média átalakulása címet kapta, amely egy igen tág területként hatott nekem ezért is sikerült ilyen vegyesre az irományok témakörei. No de kezdjünk is bele!


 Kék bálna:

Az első bejegyzésbe a kék bálna és a mögötte rejtőző clickbaites rendszer, illetve hoax sorozat került. A téma azért volt érdekes, mert a róla szóló cikkek, és kommentárok szinte mindegyike csak azért jött létre, hogy felkeltse az emberek érdeklődését és kattintgatással növeljék a pénz mennyiségét, amelyet a reklámozó cégek fizetnek az oldalnak. Semmi értelmes konkrétum nem kerülhetett a lapokra és egy-egy kis információ morzsát minden egyes oldal ugyanúgy írt le. A Kék bálna (angolul: Blue whale), egy állítólagos internetes játék, és a folyományaként megfigyelhető jelenség, illetve internetes visszaéléssorozat, amely feltételezések szerint több, akár 130 tinédzser halálát okozta Oroszországban és más országokban is. A beszámolók szerint a „játékban” résztvevőknek különféle feladatokat kell végrehajtaniuk 50 napon keresztül, minden nap egyet, melyek végül öngyilkossághoz vezethetnek. Most is nehéz belegondolni, hogy ha létezett vagy létezik egy ilyen feladatsor vagy unaloműző lehetőség, miért gondolhatja azt a sok fiatal,- akik még csak meg se élték az igazi életet, csak éppen belekóstoltak- egyszerűbb lassan kivégezni magad fájdalmas tevékenységek elvégzésével minthogy szembenézz az élet nehézségeivel és elkezdd élvezni a kihívásokat. Illetve a 26 éves Ilja Szidorov (a postás ,aki azt állította ő a feje az egésznek!), miféle indíttatás által gondolta azt, hogy jó ötlet lesz ilyet állítania. Itt ismét javasolnám KenyTheOne (retroshock) videóját ,ami pontosan ezt, a mai szürreális világot és annak internetes sötét bugyrait tárgyalja. A hagyományos elektronikus média lehetőséget adott az efféle hátborzongató történetek kitalálására és egyszerű terjeszkedésére.
Kapcsolódó kép

Twitch.tv:

Második témám egy az előzőnél jóval kellemesebb Twitch.tv bemutatása volt, amely számomra és ismerőseimnek is kellemes ''tévézést" tesz lehetővé a mai napig. Ha kocka vagy, de még nem hallottál erről a weboldalról, akkor bizony sok mindent kell bepótolnod. Kevesen ismerik ezt a világot, amely annyi mindent hordoz magában. Egy olyan videó megosztó oldal ahol élőben vagy videók formájában követheted a játékokat és azoknak fejlődését "playerek" vagy játékosok által. Ez számukra olyan, mint másoknak egy focimeccs a tévében. Nézzük, élvezzük, tanulunk belőle és leköt minket. Ezen a felületen nincsenek filmek, videóklippek, vicces failarmy videók, csak egyszerűen gameplayek (általában). Mai napig fejlődik és terjeszkedik az oldal és, mint már mondtam reklámfelületnek is kiváló. A cégek csak azért, hogy úgymond csatlakozol a játékuk twitch oldalához, máris szerezhetsz magadnak játékon belüli kiegészítőket, karaktereket, mountokat (hátas állatokat), és egyéb kellemes meglepetések várhatnak rád. Igazán jó érzés (saját tapasztalat alapján), amikor mások nézik élőben ahogy cselekszel és megdícsérnek vagy támogatnak a különböző szituációkban a chat felületen keresztül.A videósok nagy része minőségi munkát csinál, szórakoztat, okít a játék apróbb trükkjeire és megéri támogatni, mert tudod hogy jó helyre megy a pénzed. És itt hozzáfűzném, hogy a néző dönti el mennyivel támogat egy videóst. Ezeket élő adásokban még ki is szokták írni és meg is szokták köszönni ott helyben a videósok. A technika fejlődése lehetővé tette a média ezen irányú formálódását, amely a mi kis közösségünk (amely egyre növekszik) egyik gyöngyszemévé válhatott a Twitch.tv.

Deepweb:

A harmadik bejegyzés a deepweb mélységeibe kalauzolta el az olvasót. Az átlag ember és hűséges keresőprogramja általában soha nem jut el ezekre a területekre és valószínűleg ez így van rendben. A rengeteg illegális terjesztő (legyen az fegyver, drog vagy egyéb eleme a rendőrségi aktáknak) a tisztességes emberek számára nem is fontosak, csak hátráltató tényezők. Egy kitűnő cikkben elolvashatjátok a legfontosabb infókat erről itt. Ma 555 millió regisztrált domaint tartanak számon, ezeknek rengeteg aloldala van, melyek egy része nem katalogizált, így a rejtett webhez tartozik. Éppen ezért nagyon nehéz megbecsülni a méreteket, de úgy nagyjából 400-500-szor lehet nagyobb a rejtett web a surface webnél (A surface web a nagy egész azon részét jelöli, melyet a keresőmotorok is megtalálnak, ez azonban csak a jéghegy csúcsa: nagyjából 0.03 százaléka a ténylegesen létező adatmennyiségnek.), és ami bizonyos, hogy mindkettő napról napra növekszik. Ez az a hely ahol hihetetlen mennyiségű információ érhető el: adathálózatok, pénzügyi infók, orvosi jelentések, képek, és így tovább. És jön a Tor! Ironikus módon a Tor az amerikai tengerészet kutatómunkájának köszönheti a sikerét, politikai szakadárok számára hozták létre a Tort, itt a lelepleződés félelme nélkül kommunikálhattak velük.
Annyira sikeres lett, hogy nemsokára a bűnözők is kihasználták a névtelenségben rejlő potenciált. Így az USA érdekes helyzetbe került: olyan bűnözőket kell levadásznia, akik kormány által fejlesztett és szponzorált technológiát használnak a nyomok eltűntetésére.
Képtalálat a következőre: „deepweb”És persze a Bitcoin! A bitcoin támogatja az anonimitást: senki nem tudja lenyomozni a bitcoin tranzakciókat. A bitcoin lehet a jövő valutája, de az értéke oszcillál, mivel nincs mögötte fedezet, nem áll mögötte egyetlen ország kormánya sem. Ne ide fektesd be az összekuporgatott milliókat. Azonban ha a bitcoint megfelelően párosítjuk a Torral, az eredmény a leglenyomozhatatlanabb vásárlás a neten. A rejtett, deep web rengeteg adata segítheti a technológiai fejlődésünket. A sötét oldal azonban mindig ott lesz, nem lehet teljesen kiirtani, mert ez az emberi természet része. Mindemellett a deep web az emberiség egyik legnagyobb lehetőségének tekinthető. Fejlődünk és ez a sötét bugyrok fejlődését is hozza magával. Ahogy a hagyományos média alakult úgy fejlődött a kimondhatatlan és illegális dolgok árusításának piaca is a weben.

 9gag:

Képtalálat a következőre: „9gag symbol”Az utolsó témám a 9gag csodálatos kis világába kalauzolt el bennünket. A 9gag egy internetes platform és szociális média oldal. A felhasználók itt megoszthatják képeiket, videóikat, kommentelhetnek, csetelhetnek egymással és közösséggé kovácsolódhatnak. Az oldal 2008 Július 1-én indult és azóta megállás nélkül ontja magából az élmények hullámvasútjait. Ez a hely a világon leggyakrabban használt oldala "meme"-ek keresésére és rengeteg napjainkban történő eseményre való reagálást tesz lehetővé. Itt a legfrissebb és általában hamisítatlan valósággal találkozhatunk humoros vagy éppen megrendítő formában. Míg a televíziós hírek és a netes cikkek megpróbálnak clikkbait jelleggel nézőket szerezni, a 9gag-en a valódi felhasználók döntik el, hogy mit is szeretnének nézni, miről szeretnének infókat szerezni. És ehhez bővelkedik is a lehetőségek arzenáljával. Volt itt amerikai elnök választás, Görögország csődje, híres emberek tragikus elhalálozása (és természetesen felemelkedése), filmek kritikája, UFO-k, szellemek, EA cég vásárlóinak lehúzása mikrotranzakciókkal, Brexit-ről és még sorolhatnám. Hírszerzésre is kiváló az oldal! Példának hoznám azt az uriembert, aki a tőzsdézés világában tevékenykedik és abból szerzi hasznát, hogy azon cégek részvényeit kezdi el vásárolni amelyeket, ezen az oldalon parodizálnak, vagy jegyzik meg negatív véleményüket. Hiszen ekkor tudja, hogy a részvényeknek le megy az ára a balhék miatt, majd később ha már a vállalat visszatért a nyeregbe jó áron eltudja passzolni a javait a tőzsdén! Újabb indok arra, hogy a hagyományos elektronikus média átalakulása nem okoz gondot sőt kellemesebbé tudja tenni az életünket.

Az egész végén csak annyit mondanék, hogy a témakör sokkal bővebb, minthogy én ilyen kevés bejegyzéssel lefedhessem ezért javaslom mindenkinek, hogy ha a témáim közül bármely felkeltette az érdeklődését nyugodtan nézzen utánna egy kicsit és azonnal rájön ennek az egésznek a szépségére és értékére.
Képtalálat a következőre: „9gag”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése