keresés

2017. október 17., kedd

Oreo mitől lesz jobb mint Nougat ? Avagy miben jobb az új android mint az előzők?

Az android piacra dobta legújabbverzióját az új telefon vezérlő szoftverének vagy operációs rendszerének.
Az android édesség neveket használ a verziók elnevezésére . A legújabb verziót Oreo névre keresztelte az Android fejlesztői brigádja csak kérdés hogy mit szól ehhez Oreo keksz  gyártó vállalata és leány vállalatai ki engedi e a nevet kezéből jog díj fizetés nélkül szabad- e másnak is használni az elnevezést, levédette e az Oreo keksz gyártója az elnevezést.


Oreo vagy Octopus:



Közbe már persze kijött 8.1-es Android verzió és ezekre Telefonok amin már 8.1 android lesz.
Szintén nyílt forrás kódot fog használni hasonlóan korábbi Android verziókhoz .
Lesz benne jócskán újítás az előző verzióhoz képest amit Nougat kód névvel illetek az android fejlesztői a 7.0 -ást . A Google azt hitte Octopus néven kerül ki 8.1-es verzió. Ezt végül is egy etikus hacker ki derítette hogy valószínűleg az Oreo kód nevet fogja viselni az Android legújabb verziója .
Tehát tulajdonképpen haladunk egy új modell felé ami félig zárt félig nyitott vezérlő szoftver lesz meg fognak szűnni a perek mert felhasználó tulajdonképpen fusia átalakító szoftver segítségével az appok lefogják utánozni a Google házi gyártó sorát. Ami szerintem nem most fog megvalósulni hanem legkorábban 9.0 -nál.  Ja és felhasználók kifognak szorulni nem lesz olyan könnyen    meghekkel -hető minden  . Megfognak szűnni a kilométer hosszú kernelek .
Milyen kód néven fog az aktuális android verzió futni. Ennek oka hogy hogy Google mindenkivel össze veszett, Oracle, java és egyéb szoftver gyártókkal. Perek sokasága van folyamatban a Google el szemben. A Google -nek ez persze óriási anyagi érvágás is mert nagy projektekre nem marad pénz például leállt az ön vezető autó projekt, vagy haldoklik a Google Chrome fusiava fejlesztése is . Emellett nem tudjuk hogy keksz forgalmazókkal nem vesztek e össze , mert le merték nyúlni a keksz típus nevét az Oreo-t. Emellett mivel hogy szoftver gyártókkal is vannak perek így az erő források sokkal kevesebbek mint korábban és így az Android projektbe is kevesebb pénz áramlik. Ennek ellenére mintha mégse látszana az android projekten a pénz hiány mert bizony fontos és példa értékű újításokat visznek végig. 

Azért történhetett meg hogy Google az Octopus kód nevet látta mert az egyik az Android fejlesztésével foglalkozó programozója ezt kommunikálta kifelé állítólag lesz 9.0 ás verzió is amit Panda néven illetnek majd . Az Apple és az Ubuntu fejlesztői csoportjai is állat neveket használnak kód névként.


Újdonságok 8.1-ben:


Akkor lássuk mivel fog többet tudni mint az előzőek: például képes lesz kiolvasni Bluetooth csatlakozás közben a készülék akkumulátorának töltöttségi szintjét. Egy skálán fogja mutatni 1-100 as egységig töltöttségét a Bluetooth-szal csatlakozó készülék áram használási szintjét fogja mutatni . Ez akkor lehet hasznos hogyha bulizunk és nincs a közelünkbe konnektor és mondjuk Bluetooth-os csatlakozással rendelkező hang ládát vagy hangfalat használunk hangosító eszközként. Új lesz például az értesítési sáv is tehát másképp fogja kiírni frissítést az okos telefon . Ezek finom ránc felvarró újítások mellé értékesebb újítások is bekerültek ott van pl wifi security vagy pl.: minden eddiginél jobb autofil vagy kijelölés eltüntetése is hatalmi újítás a körülményes is lassú  is kijelölöm utána copyzom folyamat helyett a telefon emeli át a saját címtárába az éppen roppantul fontos infókat például cím, telefon szám, név , ...stb Természetesen készülékek sem egyszerre fogják megkapni hanem gyártónként eltérő támogatottság és nem csak gyártónként hanem készülék típusától és tudásától is függeni fog mikor lesz új android szoftvered. Emellett kérdés mikor érkezik meg szerintem ez készülékenként változó és bizonyos gyártóknál csak 2 csúcs kategóriás modellt jelent pl Huawei van ahol egyet pl.: LG, mivel hogy különböző készülék támogatottság van emellett nagy számú felhasználó is lassítja a folyamatot,
és pl minden attól is függ, melyik felhasználó mikor fogadja el, és frissít legújabb verzióra. Persze emellett számos újításból wifi secure app tetszik leginkább vagy akkumulátor töltöttség ellenőrző funkciós applikáció se elhanyagolható, és az app kinézete is inkább hajaz Apple-re, mint korábbi verziókra, tálcás megoldással és az azon elhelyezkedő ikonokkal szokásos doboz elrendezés helyett, ami hajaz nagyban  Apple Macintosh rendszerei vagy akár Windows-nál megszokott tálca modellre is valamennyiben de inkább Apple koppintásának tűnik nekem és valószínű hogy az Apple fejlesztőitől nyúlták  megoldást . Sok mindenben az Android próbál utána menni a nagy fejlesztőknek, sőt van amiben meg is előzi őket például : elterjedtségében felhasználó mennyiségben és könnyebb kezelhetőség terén is előttük jár. Szerintem az Android már csúcsra járatta magát, nincs hova fejlődni nagyon,  mert már app-ok terén kimaxolta magát biztonság és minden téren , szoftver frissítés szinten is, sőt rendszerstabilitás terén már az első verziók is maximálisan a csúcson jártak Androidból . A mostani Android inkább a vírusvédelmi és egyéb védekezési szempontokat helyezte előtérbe itt még volt lehetősége , pl wifi secure opció óriási húzás mert ilyet más fejlesztő csoportok jelenleg nem csinálnak. Szerintem ez mögött az állhat hogy például : avast sem top kategóriás mobil vírus irtó és ezért halad ebbe az irányba az android sőt wpa ról és wifi ről is kiderült hogy nem biztonságos. Ja és ez sebezhetőség most hogy kiderült hackerek és vírus készítők megfogják játszani ,ezt a tétet. 4 pontos

Android bemutató videó .:

Ebben a videóban kerül bemutatásra az új verzió egy blogger bemutatásában. A szokásos kis android kabala figura helyett ezt kapjuk kabala figura ként. Új értesítési rendszert fog kapni ,lesz Szundi gomb is amivel elnyomhatjuk az értesítéseket egy bizonyos ideig , az idő intervallum lejárta után rögtön jön egy felugró ablak majd. Az appok mellet lesz egy pötty is ami jelezni fogja az éppen lejövő applikációkat .
Új menüt is fog kapni ami úgy fog kinézni a telefon kijelzőjén hogy lesz egy tálca amin Appok fognak szerepelni . A gyors beállítások pedig amin leengedhető lesz. például  ott lesznek az ilyenek hogy Bluetooth ki ,be , vagy például wifi ki ,be és egyéb funkciók mint például képernyő forgatás ,repülőgép mód , hang mobil adat képernyő kép vágás beállítások , wifi hot spot ezeket lehet majd kikapcsolni és be . Lesz neki autofil funkciója is ami majd betanulja felhasználó által használt dolgokat , pl belép helyettünk twitterbe vagy Facebookba vagy más hasonló appokba. Lesz pl akkumulátor töltöttségi szint mérő is amiben látni fogjuk az áram elszívó applikációkat . Korlátozhatunk appokat majd tulajdonképpen kapunk egy win feladat kezelő utánzatot .
Emellett lesz kép a képben mód amivel egy videó hívást áthelyezhetünk képernyőn máshova, új szövegek kijelölést is fog használni az Oreo felfogja ismerni szövegeket telefonszámokat ha majd duplán ráböksz és olyan készüléked van ami engedi Oreo-t rögtön hozzárendeli telefon könyvedhez pl telefonszámokat , vagy címeket ,az appok ikonjait is variálhatjuk majd .60 új emoji lesz akik használnak a messengerbe hangulat jelet. direktbe tudsz majd nyomtatni wifi segítségével . 
Az Android új verziójában lesz applikáció ellenőrző szoftver is ami azt jelenti megfogja nézni nem e kamu nem e vírus az illető app , és egyéb ,és csak utána engedi meg az app telepítést . Lesz wifi ellenőrző applikáció is vagyis azt fogja megnézni ami azt jelenti hogy megfogja nézni neked telefonod hogy melyik nyílt wifi hálózat biztonságos emellett vpn -t is hoz létre, tehát vpn nem egy élő internet kapcsolat csak egy biztonsági funkció állítólag rajta folytatott adat cserét majd nem lehet megfejteni hogy milyen adatokat cseréltél. Tulajdonképpen elrejt minket a kíváncsi szemek elöl a interneten.

Oreo VS Nougat :

A Nougat 2013-ban jelent meg tulajdonképpen egy elavultnak tekinthető rendszer.
A Nougat rendszer viszonylag gyors de nem legmodernebb  de még mindig rengeteg telefonon fut, elvileg itt is volt már némítás de nem volt az igazi.
Ugyan sokat csökkentett fogyasztáson de az Oreo ezt még hatékonyabban oldja meg ezt feladatott egy win feladatkezelő utánzat segítségével. Az app bezárás és párhuzamos üzemeltetése terén is fejlődött ,de legfőbb avultság biztonsági és rendszer stabilitási és fogyasztás kontroll téren jöttek.
A hozzá csatlakozó más rendszerek ellenőrzése terén pl: Bluetooth útján csatlakozás. Ezt már korábbi verziók is figyelembe vették hogy Bluetooth egy megszokott csatornává vált és már nem csak képeket küldünk rajta hanem akár egész készülékeket is csatlakoztathatunk madzag nélkül igazából már jack csatlakozás se kell . Például az Apple már nem is igazán használja jack dugót mint csatlakozási felületet. Sőt az Apple már most aktuális modelljén már el is távolította jack csatlakozási modell-t. A wifi védelme terén fejlődött a legtöbbet az Oreo, Nougathoz képest már képes észre venni hogy wifi nem biztonságos és felhasználót tájékoztatni . Sőt energia takarékossági téren is robbanásszerűt fejlődött mert Bluetooth, csatlakozásba érkező eszközt is le tilthatjuk  nem csak appot tilthatunk le.  Autofil funkció segítségével az Oreo kiiktatta a kijelölést amit Nougat még használ. Emoji 60 új darab az előzőhöz képest sőt még vásárolhatunk is hozzá Emojit akár ingyen is akár pénzért is ezt már korábbi verziókban is megtehettük. Szerintem ez az irány androidnál érezhető hogy az avast vagy más vírusírtók hiányosságait is ki akarja védeni az Oreo amit még Nougat nem tudott.








2017. 10.14
2017 .10.12
2017.10.11
2017.10.12
2017.10.13
2017 .10.13
2017.10.16 pcworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése