keresés

2017. október 10., kedd

Bitcoin őrület


Megjelenés és terminológia


A Bitcoin-nak több nevét ismerjük : internetes valuta, webpénz, kriptopénz. A bitcoin születését 1998-ra tehetjük , szülőatyjának pedig  Wei Dai-t mondhatjuk, aki egy internetes valuta létrehozását javasolta. A köztudatba azonban csak 2008-ban robbant be , köszönhetően egy blogger, Satoshi Nakamotonak.


A Bitcoin előnyei közé sorolható ,hogy egyszerűen lehet vele kereskedni : Nincs szükségünk bankok jótállására, így ezeket a tranzakciókat is viszonylag gyorsan eltudjuk intézni.  Ennek hatására alacsony költség mellett , a világ összes országában használható.

Bitcoin szerzése

Alapvetően a Bitcoin-t "bányásszák", ami egy rendkívül összetett és átlagos ember számára bonyolult folyamat. Magas szintű informatikai szaktudást igényel , mivel egy programot kell írni ami egy tranzakciós blokk futtatását biztosítja. Az egymáshoz kapcsolt blokkok az adatbázist alkotják. Ezt az adatbázist a bányászok matematikai műveletek segítségével számokká és betűkké generálják, ezt hívjuk hashnek. A hash-ek kapcsolódnak az adatlánchoz, így az előzőleg generált hash a legújabb hash-hez is tartozik. Ennek hatására mindegyik hash egyedi, s legfőbb cél mindig egy új , eddig nem létező hash készítése.


Mennyit ér egy Bitcoin ?

Akármennyire meglepő, a Bitcoin hatalmas értékkel bír, mivel a hozzájutásához szükséges folyamat bonyolult. Az alábbi képen a Bitcoin ár változását demonstráljuk. Az érték forintban értetődik.





Jól látni a gráf alapján, mennyi pénzről is beszélünk. A bejegyzés készítése idejében 1 Bitcoin 1,256,699 (!)  Ft-ot ért. Az Amazon népszerűsége és az internetes tranzakciók elterjedése miatt 

2017-ben az ára a háromszorosára növekedett, és ki tudja ez a tendencia hol fog megállni. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése