keresés

2017. október 23., hétfő

Az internet veszélyei a nyugdíjasokra

 Szüleink és nagyszülőink óvatosságra való intése, nap mint nap terítéken van. Pedig a mai világban, ők sokkal nagyobb veszélynek vannak kitéve mint mi! Az internetre rácsodálkozó idős családtagjaink nincsenek tisztában a hálózatiság veszélyeivel, mert az erre vonatkozó információjuk elég csekély. A közösségi oldalak, a hírportálok az egyén véleményét formálják, addig míg a delikvens saját véleményét és tapasztalatát maga mögött hagyva, a véleményformálók csapdájába esve, beáll az ominózus vélemény mögé!
Politikai, társadalmi, gazdasági és kulturális témakörök befolyásolása mellett, a nyugdíjasok anyagi javaik is veszélyben forognak. A nyugdíjasok hiszékenységére és emocionális intenzitásukra ágazatok és vállalkozások vannak, és folyamatosan jönnek létre! Az irracionális termékekre és szolgáltatásokra is vevő, idősebb korosztály megvezethetően kihasználható, amit az internet mögül elbújva empátia nélkül kihasználnak az erre szakosodott legális és illegális  tevékenységi körök!

Nyugdíjas hölgy


Az Index portál egyik szerkesztője, Hanula Zsolt egy hónapon keresztül játszotta a naivan hiszékeny idős nyugdíjas hölgy virtuális szerepét. Az alábbiakat írta  az eset kapcsán a 2015. 09. 10-i publikációjában:

"Mindenkit visszaigazoltam, aki engem bejelölt, minden csoportba beléptem, ahová hívtak. A cukiság és a giccs mellett a harmadik erő, ami ezt a világot mozgatja, a hiszékenység. Nincs az a halálosan gagyi, Photoshoppal preparált fotó, buta álhír vagy hoax, aminek ezek a drága naiv emberek ne dőlnének be. A minden gyógyít minden betegséget, kivéve az orvosok mottójú oldalaktól csak egy kis ugrás a különféle ezoterikus gyógyító csoportok világa. 
Ezek az emberek nem hülyék, nem beteges gyűlölködő pszichopaták. Annyira hiányzik az életükből a közösségi élmény, hogy valaki törődjön velük, hozzájuk szóljon, hogy ha bárki megadja ezt nekik, a mögé vakon beállnak. Pontosan, mint egy szekta."

A veszély szekciói



Az internet veszélyei egyre nagyobb méreteket öltenek, az idősek körében, mert sajnos gyümölcsöző iparággá alakult az erre fókuszáló haszonlesők tábora. A nyugdíjasok  nagy része szeret meghatódni valamint csodákban bízni. A könyvtár mint az információk áramlásáért felelős intézmény sokat tehetne a fent említett meglévő problémák megelőzése érdekében. A könyvtár szociális funkcióját kilehetne terjeszteni erre az irányban is. Véleményem szerint a nyugdíjas olvasóknak, segítségükre lenne a hatékony teljeskörű felvilágosítás, amit szakértők bevonásával érdekes előadások keretében biztosítani tudna a könyvtár. A megelőzés másik ága lehetne a nyugdíjasok családi háttere! Tartalmas és valódi beszélgetésekkel mi is sokat tehetünk idősebb rokonainkért, vagy éppenséggel mi is tájékoztathatjuk őket a hálózatiság veszélyeiről. Sajnos az elszemélytelenedett világ hatásait használják ki, a véleményformálók és a haszonlesők, amit legaktívabban a hiszékeny nyugdíjasoknál tudnak leghatékonyabban véghez vinni.




Képek forrása: Google                                                                  


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése