keresés

2017. október 10., kedd

A szerző nagy dilemmája - elektronikus formában vagy hagyományos módon jelentessük meg a könyvünket?

Amennyiben az elektronikus könyvkiadásról és kölcsönzéséről esik szó, gyakorta felmerülhet bennünk, hogy mennyire kedvez mindez a kiadónak, és ami talán még fontosabb, a szerzőnek. Mi, olvasók, bár kétségkívül előnyét élvezzük annak, hogy akár teljesen ingyen hozzájuthatunk egyre több könyvhöz - hiszen valljuk be, még most sincsen konkrét kitétel, hogy megvásárolt készüléket csak mi használhassuk, hogy a letöltött tartalmat ne küldhessük át ismerőseink készülékére -, néhányunkban talán némi bűntudatot kelthet, ha úgy tekintünk a dologra, hogy a "szegény író" verítékes munkával megírt alkotásáért mi egy fillért sem fizettünk, és mi lesz így a "szegény íróval".
       Arról se feledkezzünk meg, hogy a kiadónak sem kedvez, ha mindenki ingyen hozzájuthat a tartalomhoz.
       Akkor ezek szerint tehát az lenne a megoldás, ha teljesen száműznék az e-könyvkiadást, hogy a kiadó és a szerző megkapja, ami őket megilleti?
       Nem éppen.
       Ha szemügyre vesszük az alábbiakat, megnyugodhat a lelkiismeretünk, hogy mind a kiadónak, mind a szerzőnek is kedvezünk azzal, ha az elektronikus olvasást választjuk.

Külföldi helyzet

Ha egy kis figyelmet szentelünk a külföldi e-book kereskedelemnek, könnyen szemet szúrhat, hogy az elmúlt időszakban az események kedvező irányba haladtak mind a szerző, mind a kiadó számára. Ugyanis, két év alatt most először a havi e-könyvbevételek határozott növekedést mutatnak. 2017 májusában a bevételek 4,25 milliárd dollárral, azaz 2,4% -kal nőttek 2016 májusához képest a szakmák könyvkereskedelmi szegmensében az Amerikai Kiadók Egyesülete szerint. A szervezet ezt a növekedést a felnőtt kategóriába sorolja, ami 3,4% -os növekedést jelent.   
 
   
Magyar helyzet      
De nem is kell ennyire messzire mennünk, hogy megnyugodhassunk, akkor is lesz bevételünk, ha elektronikus formában jelentetjük meg a könyvünket a hagyományos papírforma helyett. Hazánkban a Publio gondoskodik róla, hogy a szerzők megkapják az őket megillető jutalékot, mely ez esetben 30-70% körül mozog.
        Kijelenthetjük tehát, hogy önmagában az e-book készülék, illetve az elektronikus könyvtartalom vásárlásával még nem okozunk csorbulást sem a kiadónak, sem a szerzőnek. Az illegális letöltés, terjesztés persze már egy másik téma.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése