keresés

2017. október 9., hétfő

A hálózatiság fókuszában az egyén és a társadalom




Képtalálat a következőre: „két generációs család az asztal körül”
                                                                               Egyén függ a társadalomtól! A társadalom pedig függ az egyén személyes kapcsolataitól. Manapság a  személyes kapcsolatokra nem helyezünk kellő hangsúlyt  véleményem és megítélésem szerint. A hálózatiság robbanásszerű expanziója, háttérbe szorítja az egyén emberi opcióit. Az álláskeresés, a véleményformálás, a párkapcsolatkeresés meghatározó az ember életében, amiért felelőséggel és tisztelettel tartozik! De! Az online felület mögé elbújva nem kell alkalmazni az emberi toleranciát, vagy éppen az empátiát

A szocializáció


Képtalálat a következőre: „nukleáris család nyomkodja a kütyüjeit” Az egyén személyiségének kibontakozásáért a családi szocializáció a legerőteljesebb az egyén biológiai lényéből, társadalmi lénnyé alakulásáért, fejlődéséért.  Az időfelhasználás optimális ésszerű kihasználtsága meghatározza egy-egy társadalmi réteg, vagy nemzet morális attitűdjét. A hálózatiság társadalma két nagy részre osztható, van az internet előtti egyén, és van a már az internet világába beleszületett egyén csoportja, amelyek képzik egy adott társadalom szerkezetét.       A hálózatiság társadalmáról ha beszélünk, nem vonatkoztathatunk el azoktól a tényektől, hogy az egyén családi szocializációja, milyen családtípusban megy végbe. A nukleáris családtípusban szocializálódott egyén, sokkal inkább ki van szolgáltatva a hálózatiság adta lehetőségeknek és szolgáltatásoknak, mert manapság az embereknek önmaguknak kell megoldaniuk tárgyi és lelki szükségleteiket. A fent már említett időfelhasználás, készteti az embereket a hálózatiság lehetőségeinek maximális kihasználására, amit nagyon is kihasználnak,  mert az egyre inkább elszemélytelenedett világunk az embert, egyre-egyre sodorja beljebb a hálózatiság növekvő hullámai közé. A fent említett családmodellben nagyon gyakorlatias elfogadott norma az, hogy anya, apa és gyermek külön-külön nyomkodják kütyüjüket ahelyett, hogy egymás társaságában, a munka vagy iskola után szabadidőjükben valódi és tartalmas beszélgetésekben nyilvánítanák ki a szeretet fogalmát, és az ehhez tartozó humán kvalitásokat.

A hálózat csapdájában



A hálózatiság szuperszonikus dinamikája és sebessége, a háta mögött hagyta az emberi kapcsolatok értékének elévülhetetlen egzisztenciáját, ami hatással és következményekkel jár az egyéni  és társadalmi viszonyokra és kapcsolatokra.



Képek forrása: Google

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése