keresés

2017. április 7., péntek

Kiadók kontra kalózok, az e-book kölcsönzés megvalósíthatósága



Olvasás újragondolva

A klasszikus "könyv vagy papír" kérdés mellett újabban legalább akkora hangsúlya van annak is, hogy "kiadók vagy kalózok"? Jövet - menet olvasó embereket látva a vonaton, metrón felmerül a kérdés, hogy vajon vásárolt e - könyvet "lapozgatnak" - e...? Ugyanis ha e-könyvet szeretnénk venni, a hivatalos könyvkiadók és könyvkereskedések oldalán nem sokkal maradnak le árban papír alapú társaiktól. Jogosan gondolhatja úgy mindenki, aki inkább a letöltött tartalmakat részesíti előnyben, hogy ennyi pénzért, mégis csak könyvet tud venni, nem pedig egy pdf dokumentumot... Nem beszélve arról, hogy egy-egy ilyen e-könyv letöltése méretei miatt pillanatok alatt megvalósul.

A "We love ebooks" Facebook csoportban egy évvel ezelőtt felütötte a fejét a kérdés: "létezik-e Magyarországon e-könyv kölcsönzés?" A kérdésre a Papírontúl blog is kereste a választ, de összességében jövőbeli alternatívákat tudott felsorolni a jelenlegi kérdés megválaszolása helyett. A megoldást erre a problémára havi díjas szolgáltatói rendszerekben látja, amelyek árban sokkal barátságosabbak, mint egy-egy e-könyv megvásárlása. Például a sorozatokat lehet így nézni a Netflixen.

E-kiadványok az oktatásban

Jelenleg Magyarországon szakkönyvek szempontjából szerencsésebb a helyzet, hiszen az oktatáshoz megfelelő szakirodalom szükséges, ennek fejlesztéseire pedig kiemelt figyelmet fordítanak. Nem valósul meg azonban ugyanez a hozzáállás, ha szórakoztató, vagy szépirodalmi kiadásokat szeretnénk olvasni. Itt megemlíti, hogy az adatbázisok a szakkönyvek mellett rengeteg folyóirattal, napilappal bővültek, így talán megéri megkockáztatni a csillagászati előfizetési áraikat... (Arcanum Digitális Tudománytár, EISZ) Összességében hiába vonatkozik ebben a formában is az OSZK-ra a köteles példány szolgáltatás, az e-dokumentumokat csak helyben lehet olvasni. Röviden megválaszolva tehát a kérdést: nem létezik ma itthon e-könyv kölcsönzési szolgáltatás.

Külföldi kitekintés

Azonban biztató külföldi példának hozza a Papírontúl egy másik, szintén ezzel a témával foglalkozó cikkben az Amazont. Két módot is felkínál e-könyv kölcsönzésre; a Kindle Unlimited és az Amazon Prime által. A Kindle Unlimited egy alkalmazás, amelynek havi díjas előfizetése van könyvekhez, hangoskönyvekhez, az Amazon Prime pedig a cég prémium szolgáltatása, amelynek éves tagdíja van.

Feléledt az internetrendőrség...

Érdemes lenne megfontolni az Amazon példáját, és biztosítani olyan megfizethető és legális szolgáltatásokat, amelyek védelmet élveznének a kalózoldalakat fenyegető veszélyek, leleplezések ellen. Vegyük például a KickAss Torrents esetét, az amerikai igazságügyi minisztérium letartóztatta az oldalt üzemeltető férfit.


forrás:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése