keresés

2016. december 12., hétfő

Zsebemben a könyvtár - példák külföldi alkalmazásokra

Több amerikai könyvtár, illetve könyvtárnak dolgozó fejlesztő már becsatlakozott a mobiltechnológia korszerűsítésébe és adott ki több olyan alkalmazást, amely nem csak az adott könyvtár szolgáltatásait fedi le, hanem egyéb mindennapi feladatokban is segítenek. Sokan meglátták a lehetőségeket ebben a kezdeményezésben és igyekeznek minél több embert elérni olyan applikációkkal is, amelyek a tanulás és a szórakoztatás terén is hasznosak lehetnek.





Boopsie for Libraries - könyvtáraknak és könyvtárlátogatóknak

A 2006-ban megjelent Boopsie for Libraries egy olyan keretprogram, amely könyvtáraknak és az azok után érdeklődőknek is ajánl szolgáltatásokat: kérésre elkészítik a könyvtár applikációját, ami aztán a Boopsie-n belül ugyanúgy elérhető, mintha egy külön program lenne; érdemes regisztrálni, hogy még több funkciót használhassunk.
Lehetőségünk van keresni a katalógusban, előjegyezni, kölcsönzést hosszabbítani, a könyvtárban elérhető e-könyveket megvásárolni és letölteni, rákeresni a könyvtár pontos címére, nyitva tartására, telefonszámára, valamint a könyvtárban megrendezésre kerülő rendezvényekről is kaphatunk információt. Továbbá nemcsak könyvtárakra, hanem bizonyos konferenciák adataira is rá tudunk keresni: hol és mikor lesz, milyen előadásokkal, kik lesznek az előadók és hogy milyen kiállítások lesznek. Ennél a részlegnél még további funkciókkal is találkozhatunk, például előre elkészíthetjük magunknak az aznapi terveinket, miszerint mikor milyen előadásra szeretnénk elmenni, illetve az adott konferencia bejegyzéseit is követhetjük a megadott Facebook és Twitter elérhetőségeken.


Shake It! - ha nem tudjuk, mit olvassunk

A floridai Orange County Library System (OCLS) fejlesztői előálltak több rendkívül hasznos és érdekes applikációval is, amik leginkább az olvasás terén nyújtanak segítséget a felhasználóknak.
Az egyik ilyen kiadott alkalmazásuk a Shake It!, amely 2010-ben jelent meg először az Apple App Store-ban, de azóta Google Playen is elérhetővé vált. Az alkalmazás megadott keresési szempontok (kor, műfaj, dokumentumtípus, pl. könyv vagy film) alapján véletlenszerűen ajánl egy tételt az OCLS valamelyik könyvtárának állományából. A keresést az applikációra nevére utalva elindíthatjuk azzal, ha megrázzuk a telefont, vagy csak egy gomb lenyomásával. Ha megtaláltuk a számunkra megfelelő könyvet, azt akár ki is kölcsönözhetjük az alkalmazáson keresztül.



ACPL Family - a tanulás segítéséhez

A könyvtárak számára fontos, hogy olvasás és készségfejlesztés terén a gyerekekre is gondoljanak, így igyekeznek különböző fejlesztő és a tanulást megkönnyebbítő programokkal előállni. Az Allen County Public Library (ACPL) 2014-ben jelentette meg az ACPL Family alkalmazást szintén Apple eszközökre, amelynek legfőbb célja, hogy segítse a szülőket gyermekeik tanításában és óvodára való felkészítésében különböző interaktív videókkal, amelyek írással, olvasással, számolással foglalkoznak. A programban szerepel továbbá egy lista az ajánlott irodalomról és további tippek a tanulás hatékonyabbá tételéhez. Az alkalmazás ezekkel a funkciókkal biztosítja a játékos tanulást és a családtagok egymással való hasznos időtöltését, amelyről az ACPL úgy gondolja, nem feltétlenül adott minden gyerekeknek szánt alkalmazásnál.


Források:
Libraries Explore Mobile Options
Library Apps vs. Web Apps

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése