keresés

2016. december 12., hétfő

Windows 10: Megéri frissíteni?


Visszatekintve a Windows különböző kiadásaira egy érdekes körforgást figyelhetünk meg. Egy negatív megítélésű verziót mindig egy komoly előrelépés követett. Például az XP utódja, a Vista az egyik legnépszerűtlenebb operációs rendszer volt, de a Windows 7 helyrehozta a hibákat. Időközben megjelent a Windows 8 majd Windows 8.1, amelyeket érintőképernyős készülékekre optimizáltak, ezért az asztali felhasználóknak nem voltak túlságosan előnyösek. A vitás megítélésű Windows 8-hoz képest a Windows 10 igazi megváltásnak tűnik, de vajon tényleg így van?


A Start menü visszatérése, a Microsoft Edge megjelenése



Az úgynevezett csempék a teljes képernyő helyett a bal alsó sarokba kerültek és visszatért a legutóbb Windows 7-ben látott Start menü. Azok a felhasználók akik megszokták a teljes kijelzős Start menüt, egy gombnyomással teljes képernyőssé állíthatják a felületet. A könnyebb kezelhetőség és produktivitás érdekében a képernyőt két, de akár négy térfélre is oszthatjuk. Ez abban az esetben nagy segítség ha például egyszerre három forrásból dolgozunk egy negyedik ablakban de mindegyikre egyszerre van szükségünk. A fent említett Start menü mellett még egy olyan funkciót is kapunk, amely megkönnyíti a navigációt és kezelést. Ez az úgynevezett Task View, ahol az összes megnyitott ablakunk látszódik.
A Microsoft Edge az Internet Explorer utódja lett, azonban frissítés helyett az alapoktól újraírták, mivel a böngésző egy évtizedes "szégyenfolt" volt. A még nem végleges Windows 10 verziókban az utóbbi hónapokig még Project Spartan néven futott az Edge, de sajnos nagy volt a processzorigénye és a sebességére is panasz volt. Azonban ezeket a problémákat sikerült kijavítani a végleges verzióban.


Az Xbox és a Windows 10

A játékosoknak is megéri frissíteni a Windows 10-re. Könnyen meg lehet osztani a játékokat az eszközök között, mivel az Xboxokon ugyanaz a Windows 10 futhat mint a számítógépen. Amennyiben  közös hálózatra van csatlakoztatva a konzol és a laptop, a gépen chatelhetünk Xboxos ismerőseinkkel vagy akár a konzolra megvásárolt játékot a laptopon is játszhatjuk. Az Xbox alkalmazásban folyamatos kapcsolatot tarthatunk a játékosok közösségeivel és az otthoni streamelési funkciónak köszönhetően ott játszhatunk, ahol csak akarunk. Szintén fontos applikáció e téren a Digital Video Recorder (DVR). Ennek segítségével bármilyen szoftver letöltése nélkül rögzíthetjük a konzol kijelzőjén megjelenő tartalmat. Az így felvett fájlok MP4 formátumban kerülnek mentésre.

Évfordulós frissítési funkciók

Windows Hello: Ez egy jelszómentes bejelentkezési lehetőség, amelynek fő célja, hogy minél gyorsabban és biztonságosabban juthassunk be windowsos eszközeinkbe. Arc, ujjlenyomat vagy más szenzorral rögzített profil alapján képes azonosítani minket. Barátságos fogadtatásban részesülünk, valamint ez a Microsoft Edge-re optimalizált weboldalakon és alkalmazásokban is működik.
E-könyvek olvasása: A legújabb tesztverziótól kezdve az Edge böngésző képes lesz minden EPUB formátumú védelem nélküli elektromos könyv olvasására. Ez főleg a tabletezők számára érdekes, mivel eggyel kevesebb alkalmazást kell letölteni a könyvek olvasásához. Alapvető funkciókat kínál az e-könyvek olvasásához az Edge, többek között három témát és könyvjelzőket az oldalak megjelöléséhez.
Cortana: Ez a legtöbb mobil operációs rendszeren már megtalálható szoftver, amely segítségével hangunkkal irányíthatjuk az eszközt, valamint kérdéseket is feltehetünk. Ezt a szoftvert a "Hey Cortana" kifejezéssel hívhatjuk elő és máris beszélgethetünk a notebookkal. Ezt a funkciót semelyik más rivális sem tudja felmutatni. Windows Phone-on és Androidon már elérhető Cortana applikációja.

Források:
Windows 10 teszt (2015.07.29.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése