keresés

2016. december 1., csütörtök

Trollok a 21. században


Az internetes fórumok gonosztevői a trollok. Azokat az embereket nevezzük így, akik másokat zavarva provokatív, ingerlő módon, tárgyhoz nem tartozó üzenetekkel bombáznak egy online közösséget. Mi lehet a pszichológiai háttere egy ilyen embernek? Miért okoz neki örömet, hogy másokat idegesít? És legfőképp: hogyan tudunk védekezni ellene, elkerülni, hogy megtámadjon minket?



A trollkodás szó érdekes módon nem a skandináv zöld szörny, a troll nevéből ered, bár természetesen köze van hozzá, hiszen ezek a nagy, buta, örökké mérges, antiszociális óriások jellemzőit foglalja magába a tevékenység, hanem az angol trolling, trawling horgászati szakszavakból származik, melyek jelentése a csali elhúzása a hal előtt, ezzel is fárasztva őt. Az interneten is hasonló jelenség történik: A troll bedob egy irreleváns témát, és megnézi, hogy harap-e rá a többi ember. Eszközei, hogy személyes hitbeli meggyőződését ellentmondást nem tűrő, pökhendi erőszakossággal sulykolja, azzal a konkrét céllal, hogy a többi felhasználóból heves reakciókat provokáljon ki, vagy más módon zavarja, lehetetlenítse el a témába vágó eszmecserét.
Két főbb típusát különböztetjük meg:
  • provokatív troll - feltűnő, érzelmek felkorbácsolására alkalmas üzenettel (amit azonban komoly állításnak vagy kérdésnek álcáz) próbálja felhívni magára a figyelmet.
  • reaktív troll - nem provokál, hanem keres magának egy megfelelő célpontot, és őt támadja szavai, érvei kiforgatásával vagy személyeskedéssel.
Létezik egy külön, speciális típusa is, a thread breaking troll, aki kihasználva a fórummotor adta lehetőségeket, felesleges, zavaró kommenteket hagy a beszélgetésekben. Ez a stratégia alkalmas fórumok megölésére, az ott folyó eszmecsere ellehetetlenítésére

A trollkodás pszichológiai oldala, hogy akik a való életben nem tudnak eléggé kibontakozni, azok az interneten élik ki a vágyaikat, ezért itt is vezetik le a frusztrációjukat. Ezt segíti az internet nyújtotta anonimitás, láthatatlanság, felügyelet nélküliség, és ezért a troll bármit írhat bárkinek, úgysem tudnak mit kezdeni ellene. Épp ezért nem is lehet hatékonyan védekezni ellenük, hacsak nem tudunk segítséget szerezni egy moderátortól, vagy adminisztrátortól, akik letilthatják a rosszindulatú egyéneket.


Források:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése