keresés

2016. december 12., hétfő

Tapasztalatlan felhasználók - fiatalok,gyerekek a neten

A világ fejlődését, gyorsulását jól mutatja az a példa, hogy míg televíziónak a 10 milliós felhasználói réteg eléréséhez 25 év kellett, a számítógépeknek 10, addig az internetnek már csak 5 évre volt szüksége. A világ tehát jól láthatóan gyorsul és fejlődik és nekünk ehhez alkalmazkodnunk kell. Minél idősebb korban kezdünk el igazodni, annál nehezebb lesz. A legkönnyebben a legfiatalabb felhasználói réteg, a gyerekek alkalmazkodnak, hiszen ők már a világhálóval együtt nőnek fel. De hiába alkalmazkodnak gyorsan, ha fiatalságuk és tapasztalatlanságuk okán rengeteg veszély fenyegetheti őket.
 

Előnyök és hátrányok



A fiatalok internetezésének, mint mindennek rengeteg előnye és hátránya is van egyben. Előny, hogy segít nekik a jövőbeni elhelyezkedésükben, hiszen a világgal történő fejlődéssel egy időben fejlődnek, tanulnak ők is. Kontaktusban maradhatnak társaikkal, családtagjaikkal vagy akár nemzetközi kapcsolatokra tehetnek szert, tanulva és megismerve ezáltal más nyelveket, kultúrákat ezáltal szélesebb látószöget biztosítva számukra. A kisebbek mese és oktató videókat nézhetnek, vagy akár interaktív játékokkal is játszhatnak. A hátrányok közé tartozik, hogy az interneten lévő sok  információ közül, nem tudhatják, melyik származik biztos forrásból és melyik nem. Továbbá a gyerekeknek, fiataloknak sejtelmük sem lehet, hogy kivel elegyednek beszélgetésbe egy chatelés folyamán.  Ez már önmagában hatalmas veszélyeket rejt. Ezen felül megszerezhetnek tőlük fontos információkat is ,mellyel visszaélhetnek. És sajnos a túlzott internetezés következtében elveszítve a valóságérzéküket, álomvilágban élhetnek.

De mit is csinálnak a gyerekek?


Rengeteg felmérés, kutatás folyt annak érdekében, hogy megtudják, mit is csinálnak a gyerekek a számítógépek előtt. A Kapersky Lab által készített legújabb felmérés szerint, amely során azt vizsgálták, hogy a szülői felügyelet-et használó családoknál, hányszor és milyen oldalakat akartak megnyitni a család fiatalabb tagjai.. A gyerekek legtöbb idejüket e-mailezéssel és chateléssel töltik a közösségi oldalakon (67 %). Ezután jonnek a különböző játékportálok (11 %),de sokan kíváncsiaka droggal és alkohollal foglalkozó weblapokra is (9 %). Az adatok országonként igen jelentősen eltérnek.


Védekezés


Mivel a legtöbb szülő nem készíti fel gyermekét, hogy mi vár/várhat rá az internet felületén, hogyan tájékozódjanak, miket kerüljenek el, így az internet számukra egy veszedelmes hely. A legjobb védekezési forma (a használat tiltása után), ha felkészítjük a gyermekeinket  a leselkedő veszélyekre, ezzel elkerülve a problémákat. Segíthet még, ha szűrőket állítunk be, hogy bizonyos tartalmak ne legyenek elérhetőek számukra, ezzel vigyázva gyermekkorukat. Ezeken kívül, mindig fokozottan figyeljünk oda rájuk és tevékenységeikre is.

 
Források:

-Az internet társadalmi hatásai - Online nemzedék
-A legjobb szülői felügyelet szoftverek
-A legtöbb gyerek chatel vagy drogokra keres a neten
- Mit csinál a gyerek a neten?
-Tudd, mit csinál a gyerek az interneten!
-Az internetezés előnyei és hátrányai
-Chatre, alkoholra és drogra kattannak a gyerekek a neten


Képek:

Kép 1
Kép 2
Kép 3

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése