keresés

2016. december 20., kedd

Tapasztalatlan felhasználók - idősek a neten

A tapasztalatlan felhasználók köre az interneten igen széleskörű. Nem csak a fiatalokat kell félteni, hiszen ott vannak a világ változásával együtt fejlődni igyekvő nyugdíjasok is. Nekik talán nehezebb is, hiszen nem beleszülettek ebbe a világba, hanem be kellett csatlakozniuk. Rengeteg idősebb ember igyekszik beilleszkedni és lépést tartani, hiszen az internet világa számukra is rengeteg mindent tud nyújtani, hiszen nekik is szükségük van társadalmi életre. De ez a teljesen új világ veszélyes is lehet olyan emberek számára, akik az internet előtti világban nőttek fel és éltek.

 

 

 Idősek a neten


Egyre több nyugdíjas kezd el fellépni az internet felületére, ami fantasztikus fejlődés az ő részükről. Viszont tapasztalatlanságukból kifolyólag nagyobb fenyegetettségnek vannak kitéve. Legtöbben e-mailezésre (az 55 év felettiek 94%-a) használják a az online felületeket De sokan mindennapi ügyeiket is online intézik, mint például az online vásárlás, mely során banki adataikat kiadva a kiberbűnözés elkövetőinek könnyű célpontjává válhatnak. Problémát okozhat még továbbá egy rosszindulatú szoftver vagy az online nyereményjátékok is.
Az új világ nem csak a fiatalabbaknak hozhat magánéleti boldog pillanatokat, hiszen az idősebbek is ugyanúgy ismerkedhetnek a weben, a főleg számukra tervezett ismerkedési weblapokon keresztül.


Facebook

A legtöbb nyugdíjas már a facebook aktív felhasználói közé is tartozik. Itt is rengeteg veszély fenyegetheti őket. Elsősorban nem ismerik fel a hamis információkat tudósító weblapokat, ezáltal tévhitekben élhetnek. Ilyenek például azok a cikkek melyek a rák gyógyításáról tudósítanak és amelyeket szívesen osztanak tovább. Ennek egy másik fajtája a kacsahíreket terjesztő oldalak, amelyeket lájkolni vagy osztani kéne a tartalom megtekintéséhez.  Másodszor hajlamosak lájkolni és megosztani a lájkvadász oldalak által posztolt fotókat, melyeken nagyobbnál is nagyobb hülyeségek szerepelnek. Szemléltetve: oszd meg a képet és egy nagy szatyor pénzhez fogsz jutni. Az ilyen féle lájkvadász képek legfőbb ismertetője az időkorlát, mely megszabja számunkra, hogy mennyi időn belül kell tovább osztani a gazdagságért cserébe. Ezután következnek az ennél is komolyabb csalások, melyekkel már a pénzükből is kiforgathatják őket. Ilyenek a tipikus terapeutás jellegű hirdetések, melyek természetesen nem kis pénzbe kerülnek. 

Persze a facebook pozitív hatásokkal is rendelkezik az idősek életére. Szórakozhatnak, kapcsolatot tarthatnak és 

 

Segítség

Hogy hogyan tudunk esetleg mi segíteni az idősebb korosztálynak elkerülni a csalókat és a hamis dolgokat az interneten? Segítsünk nekik kialakítani a jobb online védelmet, mutassuk meg nekik, hogy hogyan ismerhetik fel csalásokat, legyünk türelmesek és magyarázzuk el, hogy nem kapnak hamarosan egy zsák pénzt, ha lájkolják és megosztják a különböző lájkvadász oldalak képeit. És bátorítsuk őket a segítségkérésre. Használjunk biztonsági megoldásokat, vírusirtókat és legyünk mindig éberek. Ezekkel a megfelelő biztonsági megoldásokkal számukra is élvezhetővé és veszélymentessé válhat az online időtöltés. 




Források:



Képek:

Kép 1
Kép 2

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése