keresés

2016. december 4., vasárnap

Smart farming

A népességnövekedés nagy kihívások elé állítja a mezőgazdaságot. A jövőben még hatékonyabb módszereket kell kidolgozni a termésátlagok növeléséhez, ugyanis az ENSZ jóslata szerint 2050-re a világ népessége eléri  9,7 milliárdot. A megoldást az Internt of Things technológia jelentheti. A farmereknek és a termelőknek az IoT új kapukat nyit a földművelésben, az állattenyésztésben. Szenzorok, automatizálás, applikációk, big data elemzés, drónok, robotok. Ezek mind a mezőgazdaság okosítására szolgáló eszközök.

Ma jobban, mint valaha szükség van egy hatékony módszerre a farmereknek, állattenyésztőknek, természetvédőknek, hogy kiaknázzák és fenntartsák az erőforrásokat.  Van miért aggódni, hiszen a világ népessége egyre csak nő, ami szükségessé teszi az élelmiszertermelés növelését is. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete úgy becsüli, hogy 2050-re 9,7 milliárd ember fog élni a Földön. Ezt azt jelenti, hogy 70%-kal több élelmiszert kell termelni, mint 2006-ban. Hogy ez az igény kielégíthető legyen a mezőgazdaság átreformálására van szükség. Az Internet of things bevonása kulcsfontosságú lehet.

Az okos gazdálkodás már most nagyon népszerű a farmerek körében, a high tech termelés pedig mindennapossá válik, hála a szenzoroknak és a drónoknak.  A termelési kockázat is csökkenthető lesz, valamint a felesleg termelése is visszaszorítható.  A cél a terméshozam növekedése mellett, a föld ki nem zsákmányolása, fontos tehát hogy egy fenntartható mezőgazdasági termelést tudjunk megvalósítani.  Az IoT bevonása számos új lehetőséget kínál, de lássuk közelebbről, hogy miben is tud segíteni!

Az állatállomány figyelése 

A becslések szerint 1,4 milliárd szarvasmarhát és 1,2 milliárd juhot nevelnek világszerte. Az állatok ellenőrzése a takarékosság és a költségek csökkentése jegyében történik. A farmerek használhatnak vezeték nélküli IoT applikációkat, szenzorokat hogy adatokat gyűjtsenek az állatok egészségi állapotáról, jólétükről és a lokációjukról. Az állatokra szabott viselhető okoseszközök között szerepel az úgynevezett E-Tags, a fülbe, lábra rakható eszköz; az intelligens nyakörv, de alternatívaként (ami bár nem nevezhető viselhetőnek) megjelenik a lenyelhető E-kapszula, amit a szarvasmarha gyomrába juttatnak le. Ezek után már okostelefonról figyelhető az állatok állapota. A rendszer előnye, hogy gyorsan kiszűri a megbetegedett állatot, azt el lehet távolítani, mielőtt megfertőződne a többi állat. A fő felhasználása nagyobb állományoknál történik, főleg az USA-ban, Kínában és Ausztráliában.

 Szenzorok a földeken

A növények méretének, növekedésének, teljesítményének mérése időigényes és költséges munka.  A valós idejű adatokat küldő szenzorok segíthetnek ezen a problémán.  A földekre kihelyezett szenzorok információkat gyűjtenek a föld és a levegő hőmérsékletéről, a páratartalomról, ami segít a farmereknek megjósolni az aratási időszakot, segít a növények egészségének fenntartásában,  az öntözés időzítésében. Ezekkel a mérésekkel fejleszteni tudják a növények minőségét és a termeléshozamot.

Automatizálás

A szenzorok által mért adatok elemzése után, a gépek egymással kommunikálva emberi beavatkozás nélkül elvégzik a feladatokat. A földeken az öntözést, a fóliasátrakban, silókban, raktárakban a fűtés- és hűtésszabályzást. Az előre beprogramozott útvonalon járó munkagépek (kombájnok, vetőgépek) már szinte mindennaposak.

Még februárban jelent meg egy hír arról, hogy Japánban nyílik meg az első robotok által vezérelt farm, a salátatermesztő Spread. A teljesen automatizált rendszer majdnem minden lépését robotok fogják végezni 2017 közepétől. A salátatermelő üzem eme fejlesztése azt teszi lehetővé, hogy a napi 21 000 saláta helyett 50,000-et fognak tudni termeszteni. Bár a magok emberek által lesznek elültetve, de minden más lépés automatizálva lesz. Nem csak  termésnövekedést érnek el, de a költségeket is csökkentik. A cég azt is hozzátette, hogy az ő salátáik több béta-karotint és antioxidánst fognak tartalmazni.

Források :

Ha aggódik Magyarország sorsa miatt, inkább ne nézze meg ezeket az ábrákat 
A tárgyak internete menti meg a mezőgazdaságot 
Solutions for Smart Farming
Why IoT, Big Data & Smart Farming is the Future of Agriculture
IoT Agriculture Use Cases & Apps To Plant Seeds For Your Ideas
Luddites, Beware: These 5 Livestock Wearables Are the Future
Japanese firm to open world’s first robot-run farm

Kép1, Kép2, Kép3



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése