keresés

2016. december 12., hétfő

Shoppingoljunk: Google Play, App Store, Microsoft Áruház

Hiába okos egy telefon, ha nincsenek rajta alkalmazások, vagy hiába a táblagép érintőképernyője, ha nem lehet kihasználni megfelelően az eszköz képességeit. Kétség kívül legfontosabb darabkái, építőelemei egy mobil operációs rendszernek az úgynevezett okostelefon-alkalmazások, avagy sokkal univerzálisabb nevükön az appok, melyeket az egyes, rendszerint más egyéb, multimédiás lehetőségeket - zenéket, filmeket, sorozatokat, (hangos)könyveket - is kínáló boltokban lehet beszerezni. Most ezek rövid ismertetése következik, illetve az egyes alkalmazásboltok kínálatát tekintjük végig a teljesség igénye nélkül az Android és iOS mobil operációs rendszerekre.

Google Play


Az Android rendszerű eszközök, úgy mint Androidos okostelefonok, táblagépek és a Google TV online boltja talán az egyik legismertebb, és talán legtöbbet használt az App Store-ral együtt, legalábbis, ha az operációs rendszer használati statisztikáit nézzük, akkor mindenképp. A Google Play amellett, hogy ezen eszközök alkalmazásboltjaként szolgál, egyben egy digitális tartalomszolgáltatás is, mivel zenék, filmek, sorozatok, könyvek szerezhetőek be a weben, a készülékeken vagy a Google TV-n keresztül a boltban. A statisztikákat gyűjtő német Statista oldal nyilvánosan és ingyenesen elérhető, legaktuálisabb, idén júniusi statisztikái szerint a Playen közel 2,2 millió alkalmazás elérhető, ezzel szoros küzdelemben bár, de vezetve a mezőnyt. A letöltések száma 65 milliárdra rúg az idén májusi adatok szerint, ami egyszerűen egy felfoghatatlanul elképesztő szám.

App Store


Az Apple iOS rendszerű eszközeire, úgy mint a különböző iPhone-ok, iPad-ek és az iPod touch az App Store-on keresztül szerezhetőek be alkalmazások. A Google Play-től eltérően az App Store, mint ahogy a neve is mutatja, kimondottan csak egy alkalmazásbolt, ám egy nagyobb egész, az iTunes Store része. Itt kiemelendő, hogy ennek köszönhetően, hogy az iTunes Store része, a macOS és Windows rendszerekre is elérhető iTunes alkalmazással a számítógépünkön is kezelhetjük, és szinkronizálhatjuk azzal oda-vissza készülékünk és gépünk szinte "minden" tartalmát. A Statista idén júniusi adatai szerint az App Store-ban közel 2 millió alkalmazás beszerezhető, a letöltések száma itt pedig 140 milliárdra rúg az idén szeptemberi adatok szerint. Vajon lehet ezt még fokozni?

Microsoft Áruház


Nem, a Microsoft-nál már nem lehet ezt fokozni, habár egy másik szempontból mégiscsak nyerő helyzetben van a Windows Áruház, ami ismét egy másik, immár harmadik féle megvalósítást alkalmaz, egy másféle ökoszisztéma hírnöke. A Microsoft Áruházban ugyanis nem csak a Windows 10 Mobile rendszerű mobil készülékeinkre érhetőek el alkalmazások, hanem asztali 8, 8.1 vagy 10-es verziószámú Windowsra, illetve 2012, 2012 R2, és 2016-os verziószámú, Windows Server hálózati kiszolgáló operációs rendszerekre is. Ezek után már csak hab a tortán, hogy a legújabb Xbox, az Xbox One játékkonzol játékai és multimédiás tartalmai is a Microsoft Áruházban foglalnak helyet, aminek értelmében mind a 4 platformra készült alkalmazások elérhetőek egy helyen. Ami miatt, illetve amiben viszont alulteljesít ez az alkalmazásbolt, az a számok. Jelenleg 669 ezer alkalmazás foglal helyet a Microsoft Áruházban, ami felettébb kevés és lehangoló a mezőny másik két versenyzőjéhez képest.

Alkalmazások


Most, hogy megismertük az egyes alkalmazásboltokat, tekintsünk is végig ezek aktuális kínálatán, a legfrissebb top-statisztikákon, a Google Play-en és az App Store-on át. A Microsoft Áruház felsorolásunkból ezúttal kimarad, a statisztikák hiányos mivolta, és a már ismertett tények miatt.

A Google Play-en az App Annie december 10-i adatai szerint az Egyesült Államokban a top 5 ingyenes alkalmazás a közismert Messenger csevegőalkalmazás, a Facebook mobil appja, a kép- és videóüzenetküldő SnapChat, a képfilter-paradicsom Instagram és a Hill Climb Racing 2 terepjárós játék volt. Mondhatnánk azt is, hogy semmi meglepő, a szokásos köröket járták le, ahogy az éppen aktuális sláger játékot is megismerhetjük. Alig különbözik a felhozatal kis hazánkban, Magyarországon, ahol szintén a Messenger-Facebook páros vezet, őket követi a Viber, majd ismét a Hill Climb Racing 2, a sort pedig a Rádió 1 appja zárja, hogy valami autentikusabb, magyaros is legyen a listában. Ha egy kicsit keletebbre tekintünk, Japánra, máris egy kicsit másabb a helyzet, ahol az egyes, javarészt RPG játékok (Soul Chronicle, A lot of stories, Fortune Tellers Academy) vannak nagy arányban második, harmadik és negyedik helyen, egy Line, a Viber vetélytársának tekinthető csevegőalkalmazással megspékelve, míg a Coca-Cola Coke ON appja a "nambaa wan", avagy a top 1, amire most így közbevetőleg pár szóra ki is térnénk, hogy ismét láthassuk, mindig a japánok kapják a legjobb dolgokat.
A Coke ON app segítségével az okostelefonokkal rendelkező felhasználók felkereshetik és kapcsolatba léphetnek az egyes Coca-Cola automatákkal, ami még nem is lenne akkora "nagy szám", azonban az idén áprilisban indult akció keretén belül minden egyes vásárlás után kapunk 1 digitális bélyeget, ami leginkább a hazai pontgyűjtős kártyák pontjaihoz hasonlíthatóak. 15 bélyeg után a vásárló kap egy jegyet, amit aztán beválthat egy ingyen italra egyetlen mozdulattal.
A fizetős alkalmazások sorában Amerikában javarészt játékok vezetnek, úgy mint a közismert sandbox játék, a Minecraft: Pocket Edition változata, az iskolai terrort szatírikus módon feldolgozó Bully: Anniversary Edition kiadása, majd negyedik helyen a majmokkal való lufipukkasztós játék ötödik része, a Bloons TD 5, majd ötödik helyen egy, a Tinder társkereső alkalmazást középkori környezetben kifigurázó, rendkívül ötletes és kreatív játék, a Reigns áll, amelyben egyetlen balra-jobbra húzással egy következő keresztesháborút is kirobbanhatunk akár. A sok játék között a harmadik helyen pedig egy parallax hátteret generáló alkalmazás, a 3D Parallax Background áll. Idehaza a fizetős listát az XPERIA™ - PlayStation® Theme vezeti, ami PlayStation-ös felületet kölcsönöz az elsősorban Xperia okostelefonoknak, melyet aztán játékok követnek: a Need for Speed™ autóversenyzős széria Most Wanted része, majd a Hitman széria Sniper mobil spin-offja, ami a legújabb Hitman játék mobil távcsöves-lövöldözős verziója, mely után negyedik helyen ismét a Minecraft áll, a sort pedig végül a Hitman GO, a Hitman egy váltott-körös puzzle játéka zárja. Japánban most a sort nyitja a Minecraft, amit a Kaien Pixel Bokujou farmmenedzsment-szimulátor követ. Sorban utána harmadik helyen a Madoka Magica japán animációs, avagy anime franchise egy kiegészítő játéka áll, amit szintén egy képregény, avagy manga és anime-sorozat, a Basilisk: Kouga Ninpou Chou játéka követ, a sort pedig a KORG Kaossilator frázis szintetizátor mobil megvalósítása zárja.

Az App Store-ban iPhone-ra és iPad-re más és más adatok mutatkoznak, így ezeket a továbbiakban külön-külön tárgyaljuk.
Az iPhone top ingyenes listáján december 10-én az Államokban a Hill Climb Racing 2 játék ismét az első számú versenyző, amelyet a saját avatarral való emojikat előállítani képes Bitmoji alkalmazás követ, aztán következik egy-egy SnapChat, majd Messenger alkalmazás, és végül a YouTube mobil appja az ötödik. A magyar földeken a terepet itt is a terepjárók foglalják el először, amit aztán a Messenger-Facebook-YouTube-Viber négyes követ. Japánban ismét megmutatkoznak a helyi sajátosságok, és a listát egy focis játék, a Jikkyou Powerful Soccer nyitja, amit a már említett Coke ON, majd egy szerepjáték, a STAR OCEAN -anamnesis- követ. A továbbiakban az elérhetőségében, és állami mivoltában talán legjobban a magyar M1-hez hasonlítható NHK televíziós csatorna szilveszter napján vetített élő zenei műsorát, a Kouhakut követhetjük nyomon, és tudhatunk meg róla információkat, az NHK Kouhaku app segítségével, végezetül pedig az idehaza is eléggé ismert Yu-Gi-Oh! kártyajáték Yu-Gi-Oh! Duel Links mobil játéka az ötödik.
A fizetős alkalmazások terén, első helyen Amerikában itt a Heads Up! kitalálósdi társasjáték Ellen DeGeneres humorista, színésznő, műsorvezető által életre hívott mobil reinkarnációja áll, amit a már kihagyhatatlan Minecraft követ. Harmadik helyen a Toca Hair Salon 3 sokatmondó címe áll, amit aztán negyedikként és ötödikként a Bully és a Reigns zár. Magyarország látszólag Minecraft lázban ég az iPhone készülékeken, mivel az első helyet ismét az vezeti, amit a Monument Valley követ. A Monument Valley "egy M. C. Escher ihlette világban játszódó logikai-puzzle játék, melyben kalandunk során furcsa épületeket és pályákat kell manipulálnak ahhoz, hogy a néma Ida hercegnő elérje célját, valamint megmeneküljön a gonosz Varjúemberektől". Ez után következő, harmadik helyet elfoglaló címünket feltehetőleg senkinek sem kell bemutatnunk, mivel a Grand Theft Auto szériát mind a fiatalabb, mind az öregebb generáció is nagy valószínűséggel jól ismerheti, és mobil GTA-kalandunk során most San Andreas-ban játszadozhatunk a Grand Theft Auto: San Andreas című játékkal. Negyedikként a Plague Inc. követi a GTA-t a sorban, amiben világméretű fertőzéseket szimulálhatunk le a stratégia-szimulátor játék menete során, míg ötödikként a magyarok is felvágnak fodrásznak a Toca Hair Salon-nal. A japánoknál a fizetős alkalmazásoknál első helyen egy ad-blocker (reklámblokkoló) alkalmazás áll, amit a pixelharcosok Minecraftja, majd egy vintázsfotó-készítő alkalmazás, a Photograph+ követ, aztán megtudhatjuk, hogy mostanában a japánok rendkívül franciás hangulatban vannak, mivel az Analog Paris alkalmazás rendkívül keresett, aminek segítségével a francia fővárost, Párizst idéző színvilágba bújtathatjuk a fotóinkat, és hogy ők is ráfüggtek a Hitman-szériára a Hitman Sniperrel.
Áttérve az iPad készülékekre, az ingyenes alkalmazások listáján az USA-ban vezet a Hill Climb Racing 2, amit utána a YouTube mobil appja, majd ismét újabb nevek, név szerint a Netflix VoD szolgáltatás appja, majd a "Godzillával lerombolom a várost" típusú játékokat gyarapító Smash City, és végül a Snake, avagy Kígyó című retró game legújabb "bőr-lehúzása", a slither.io követ. Magyar viszonylatban hasonló a felhozatal, az első hely a HCR 2-é, aztán a mobilos Total War-ként is emlegetett, Clash of Clans játékmenetű, látványos grafikájú Dawn of Titans, és a Frantic Ball bowlingjáték a következő, míg az ötödik a YouTube.
A fizetős alkalmazásoknál Amerikában és Japánban a Minecraft a "number one", idehaza csak ötödik, amit előbbi országban a hajszalonos játék, a "nyúlánk fizikával" rendelkező Gang Stupid Beasts verekedős, Toca Life: Stable lónevelős játék követ, és Geometry Dash ritmusjáték zár. A felkelő nap országában második helyen egy vágólap-kezelő alkalmazás, a Clipbox for iPad áll, amit "A csodálatos Pókember 2." című film mobil játéka, aztán a logikai-kalandjáték, a Samorost 3 követ, majd a Toca játékcsalád Toca Kitchen 2 szinte szó szerinti, virtuális karaktereket etető alkalmazása zárja a sort. Magyarországon a hajszalonos játék nyitja végül ezt, amit az Invisible, Inc. körökre osztott taktikai, bújkálós, "A Mancs őrjárat" gyerekmese mobil játéka, aztán az Amaziograph, amivel a mozaikokat és a szimmetriát ismerhetjük meg a művészetben alkalmazás követ, és végül a Minecraft zárja a sort.



Források:


Statista
App Annie
Rio Uchida is Way Too Excited for the "Coke ON" Campaign - crunchyroll.com, Paul Chapman, 2016. 04. 10.
Most először ingyenes a Monument Valley! - imagazin.hu, Red, 2015. 12. 02.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése