keresés

2016. december 20., kedd

Papír helyett e-könyv?

A modern technológia nagymértékű használata és a számítógépek mellett megjelenő mobiltelefonok, tabletek, e-könyv olvasók létének eredménye az, hogy ma már sokkal könnyebben és gyorsabban juthatunk hozzá bármilyen információhoz. Emiatt felmerül a kérdés, hogy meddig lesz még szükség a papíralapú könyvek nyomtatására, ezzel együtt a könyvtárak fenntartására, átveszi-e a kézzel fogható információ helyét a digitális tartalom?

Ami digitális, az praktikus
Nagyon sokat vitatott téma ez, amiben mindenkinek más a véleménye, bár legelőször az e-könyvek mellett szóló érvek tűnhetnek jelentősnek.
Észrevehető jelenség, hogy manapság egyre több könyv kerül kiadásra csak digitális formában, és hogy az emberek a régi időkhöz képest kevesebbet járnak könyvtárba. Sokan érvelnek azzal, hogy a digitális tartalom sokkal gyorsabban elérhető, könnyebb vele dolgozni. Egy készüléken rengeteg olvasnivalót tárolhatunk egyszerre. Ha egy adott könyvet keresünk a könyvtárban, előfordulhat, hogy már az összes példányt kikölcsönözték - letölteni vagy online elolvasni sokkal egyszerűbb. Esetleg az illetőnek magával a könyvtári rendszerrel is gondja lehet, vagy épp a közelében lévő könyvtárnak nincs megfelelő állománya. A könyvtárak technikai fejlődése is problémát okozhat, hiszen igen csekély számú intézmény engedheti meg magának a legújabb és legkorszerűbb fejlesztéseket, és sok könyvtárra jellemző, hogy nagyon csekély támogatást kap.



A hagyományok nem vesznek el
Elmondhatjuk, hogy sok érv szól a könyvtárak fennmaradása ellen, de ez nem jelenti azt, hogy azok el is fognak tűnni a közeljövőben. Hiszen a könyvtáraknak az információ szolgáltatása mellett annak tárolása a másik legfontosabb funkciója. Ugyan folyamatosan digitalizálnak minden papír alapú tartalmat, de lényeges, hogy ezekből mindig legyen legalább egy kézzel fogható példány is. Emellett a könyvtár nélkülözhetetlen tárolója a kizárólag digitálisan elérhető tartalmaknak is, korszerű rendszereken keresztül ezen dokumentumok kölcsönzése is egy működő koncepció. Sokan pedig egyáltalán nem mondanának le a papíralapú könyvekről, vannak, akik szívesebben olvasnak úgy, hogy az adott dokumentumot a kezükbe is vehetik, és sokszor az ember szemének is bántó vagy fárasztó lehet a képernyőt nézni.
Figyelembe kell venni egy további lényeges szempontot - az árakat. Azt hihetnénk, hogy az e-könyvekhez olcsóbban hozzájuthatunk, hiszen nincsenek nyomtatva, biztos kevesebbért kerülnek piacra, mint a hagyományos könyvek.
Ha digitális könyvet akarunk olvasni, először is rendelkeznünk kell egy e-könyv olvasóval, amelyek ugyan széles árskálában elérhetőek, de sokak számára még a legolcsóbb modellek is igen drágák lehetnek. Maguknak az e-könyveknek az ára igen változó - bizonyos esetekben jelentősen olcsóbbak, mint papíralapú társaik, de olyan is előfordul, hogy ugyanannyiba kerülnek, mint a könyvesboltba, ritkább esetben még drágábbak is. Itt elmondhatjuk, hogy ha csak a könyvvásárlást nézzük, e-könyvek beszerzésével jobban járunk.

Senki se tudja, hogy alakul a jövő, de az fontos, hogy megtaláljuk az arany középutat a hagyományos és a digitális tartalmak támogatása között.


Felhasznált cikkek:
Ebooks or Paper Books: Your Best Arguments
Are E-Books Cost Effective? The Pros and Cons of E-Books
Megszűnnek-e a közkönyvtárak? Igen vagy nem?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése