keresés

2016. december 13., kedd

Moddoláson innen és túl: Egyedi, alternatív mobil OS megoldások

Mitévő legyen az ember, ha szeretné kicsit testreszabni a telefonját, vagy akár bármelyik más mobil eszközét? Azon kívül, hogy beállíthatjuk a kezelőfelület színét, a háttérképet, zárolóképernyő-képet, választhatunk egyes témákat, még megannyi más lehetőség áll rendelkezésünkre, hogy a saját képünkre, vagy legalábbis az alapértelmezettől eltérőre alakítsuk át készülékünket. Az egyes gyári, forgalmazói megvalósításokon keresztül, a módosított Androidokon át a teljesen egyedi, alternatív mobil operációs rendszerekig sokféle eszköz áll rendelkezésünkre ehhez. Ezekből szemezgetünk most egy párat.

Forgalmazói és gyártói, avagy OEM megoldások


Az Android nyílt forráskódú mivoltánál fogva, ami lehetővé teszi az egyes gyártóknak, illetve forgalmazóknak, legyen az akár a Samsung, vagy például a Vodafone saját márkás telefonjai, hogy saját maguknak szabják testre a stock, avagy a gyári rendszert, rengeteg különböző, egyedi Android variánst ismerhetünk, illetve sorakoztathatunk fel. Ezt az egészet úgy kell elképzelni, hogy a cég házon belül, vagy külsős gyártók segítségével legyártja a készülékeket, amikhez az alkatrészeket szintén külsős gyártóktól szerzi be nagyrészt, majd rányomva a saját nevét a készülékre, valójában a Google által számukra szabadon bocsátott Android operációs rendszert szabják testre, és adják el azt saját nevük alatt különféle fantázianevekkel párosítva. Nézzük hát ezeket!


OxygenOS


A kínai cég telefonjain Oxygen OS fut, amit egy rendkívül érdekes, és egyben elszomorító eset szült, miszerint a OnePlus-nak és a már korábban is említett Cyanogen-nek nem sikerült fenntartani egy idő után partnerkapcsolati viszonyukat, és így az megszűnt, aminek következtében a OnePlus külön utakra lépett, és egy saját, egyedi fejlesztésű Android megvalósítással, avagy Android ROM-mal állt elő, és ez volt az OxygenOS. Alapjában véve nem sok különbség mutatkozik meg az OxygenOS-ben egy mezei Androidhoz képest, azonban vannak azért különbségek, és sajnos pont emiatt az eset miatt, feltehetőleg a OnePlus bizonyos szintű inkompetenciájának következtében bugos is egy szinten a rendszer, avagy nyüzsög nem egy pár hibától. Nézzük azért a napos oldalát a dolgoknak, hiszen "ha a felhasználó már összebarátkozik a rendszerrel, nagyon kézenfekvő lesz a kezelése a különböző gesztusoknak köszönhetően, amik inaktív panelen is működnek. Néhány kézmozdulattal bármikor be lehet kapcsolni a LED-es segédfényt vagy el lehet indítani a kamerát – ez utóbbihoz például elég csak egy kört rajzolni a kijelző felületén. Dupla koppintással fel lehet nyitni, vagy adott esetben le lehet zárni a megjelenítőt, és akár még a zenelejátszóban is van lehetőség gesztussal navigálni. Mindenki a maga ízlésének megfelelően alakíthatja ki a felhasználói felület, a háttereket és a szoftveres gombok sorrendjét is lehet cserélgetni. Kicsi, de kellemes dolog, hogy került a rendszerbe fájlkezelő. A csempés felületű gyorsbeállítások révén pedig pillanatok alatt lehet szabályozni a különböző funkciókat."

Motorola


A OnePlus után ez a második gyártó, amelyik nem igazán nyúlt hozzá a Google megoldásaihoz, és egy-két apróbb saját feature-től eltekintve meghagyta még a Google Nexus telefonjaiban található kezelőfelütetet is, ami előnyére válik, hiszen így különösebb lag nélkül működnek a telefonok, és nagyobb probléma nélkül frissíthető a legújabb verzióra is az Android rendszere. Kérdés, hogy ez valóban előny, vagy inkább hátrány, de ennek megválaszolói majd a felhasználók lesznek.

Sense


A HTC a Sense-t dobta be a custom ROM-os kalapba, ami már egy kicsit jobban belenyúl az Android kódjába, és átalakított widgeteket és home képernyőt, illetve témaválasztót kapunk, ahogy egyes HTC márkajelzésű extra, előre telepített alkalmazások is helyet kapnak a HTC telefonokon, amiket azonban sokan bloatware-nek, avagy kéretlen gyártói szoftvernek tartanak. Hallgatva a felhasználói visszajelzésekre, a HTC ezektől a legutóbbi HTC 10 telefonban megszabadult.

Touch-Wiz


A Samsung a HTC-éhez hasonló stratégia híve, hiszen ők is rengeteg előretelepített alkalmazással gazdagítják meg felhasználóik életét, amiknek számát bár csökkentették a legújabb készülékeikben, azok még mindig bloatware-nek minősülnek a felhasználók szemében. Mindettől eltekintve egy nagyjából megegyezően testreszabott rendszerrel van dolgunk, mint a Sense esetében, hiszen itt is lehetőség van például a témaválasztásra. A már említett készülékekben, amik név szerint a "robbanós" Note 7, az S7 és az S7 edge mindezt a Touch-Wizet pedig még inkább tökélyre fejlesztették. Meglátjuk majd, mit hoz ezek fényében a jövő a Samsumgnak.

BlackBerry Priv


Nocsak-nocsak, kit látnak szemeink a versenyzők között, ha nem a "régi motoros" BlackBerry-t! A BlackBerry is belépett nemrég az Android okostelefonok piacára, és egy saját Androidos fejlesztéssel próbálják meg valószínűsíthetően némileg visszaszerezni régi dicsőségüket, státuszukat, habár kédés, ez mennyire fog sikerülni nekik. Mindehhez a gyári Androidhoz képest megspékelték a Privet példának okáért a DTEK nevű szoftverrel, ami visszajelzést ad készülékünk védettségének állapotáról, illetve egyes régi, bevált BlackBerry alkalmazással, úgy mint a BBM csevegőalkalmazás, vagy a BlackBerry Hub hallgató üzenetkezelő, ahogy egyes részei a rendszernek kisebb-nagyobb mértékű, funkcionalitás-beli ráncfelvarrást kaptak.

Pingvin a telefonban, avagy az Ubuntu Touch


Az asztali felhasználóknak talán nem is kell bemutatni az Ubuntu rendszert, ami az egyik legismertebb mind a sok-sok milliónyi Linux-disztribúció közül. Az Ubuntu-t gyártó Canonical Ltd. cég az Ubuntu közösséggel karöltve még pár éve úgy döntött, beszáll az okoseszközök piacára. De megérte? Erica Griffin YouTube-videós egyik 2015-ös videójában ezt a kérdést teszi fel, és megpróbál választ adni.



Források:


The best custom smartphone OS? Here’s the list! - true-tech.net, Prakhar Taneja, 2016. 08. 23.
Befutott az Oxygen OS - ipon.hu, DemonDani, 2015. 04. 07.
BlackBerry Priv - magánjellegű probléma - mobilarena.hu, Bocha, 2016. 01. 06.
Operating Systems You May Not Have Heard Of (But Should) - hongkiat.com, Ashutosh KS, 2013. 09. 09.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése