keresés

2016. december 3., szombat

Mennyire hihetünk a képeknek ?

A képek és megosztásuk mindennapos tevékenységé vált a fiatalok és egyre több felnőtt életében. Mindent mozdulatukat, tevékenységüket megörökítik és rögtön töltik fel a hálóra. Mivel a fiatalok ezt figyelemfelhívás érdekébe teszik és könnyen célponttá válhatnak. De ezzel mit sem foglalkoznak, hiszen képeik népszerűsége nő, egyre több like-ot kapnak érte. Szóval miért is ne ? De mennyire tükrözik a valóságot ezek a képek ? 


Szelfizés

A szelfi egy kép, amit saját magunkról készítünk lehet ez önálló vagy csoportos. Sokan a szelfikészítés a hiúsághoz párosítják, de pszichológusok szerint nincs azzal baj ha valaki magáról készít képet, hiszen  így próbálják az emberek magukat megismerni és kívülről látni. A közösségi oldalakon a saját profilunkhoz szükség van egy profilképhez, amihez a leghihetőbb ha egy magunkról készült képet rakunk, legtöbb embernek ez egy szelfi. Ma már nem az van, hogy egy profilképhez szükségünk lenne más emberre esetleg egy fotósra, hanem a legtöbb okostelefon már előlapi kamerával rendelkezik amivel könnyedén lehet önképet készíteni. De a fiataloknak mindenképp a figyelemfelhívás a céljuk a szelfikkel, egyre kihívóbb képeket raknak fel magukról a fiatal lányok. A szelfikhez elengedhetetlen már a filterek használata, legfőképp az Instagramon, Snapchaten. A filtereken kívül ma már rengeteg szépítő applikáció is létezik, ami a szelfik készítéséhez vannak kitalálva. Olyan funkciói vannak, hogy szemek nagyítása/átszínezése, az arccsontot vékonyítani lehet, ha nem használt az illető sminket akkor már egy szerkesztéssel is megoldható a sminkelés. A baj ezekkel csak az, hogy nagyon könnyen túlzásba eshet a használó, túl sok minden változtat az arcán. Ezért mondható, hogy a szelfik világába már könnyen összekeverhető, hogy mi a valóság a képen és mi nem. Hiszen az Instagramon a legtöbbet követett felhasználók olyan lányok, akiknek az életük arról szól, hogy szépnek kell lenniük és minden nap képeket rakjanak fel magukról. Sajnos a fiatalok előtt ilyen példa van, így ők is próbálnak hasonló képeket készíteni. Így romlik az önkép a fiatalokba. Ma már ismert trükkök is vannak, hogy készíthetünk magunkról minél előnyösebb szelfit. A közösségi oldalakon a legtöbb használó ferdít, torz képet mutat magáról, esetleg hazudik, ez tudott. Egy brit kimutatásból kiderült nemrég, hogy a túlzott szelfizéssel megutáltatják magukat az emberek. Kim Kardashian az a személy, aki csak a szelfiei miatt híres a világban, milliós számú követője van a saját profiljának az Instagramon, amin naponta többször meglepi a rajongót a saját magáról és az életéről készült képekkel. Egy külföldi lapnak nem rég elárulta, hogy egy 4 napos nyaralása során kb. 6000 fotót készített magáról, nem kis feladat. Legújabb ötletek közé tartozik, hogy a kutyák számára találnak ki saját szelfibotot, hogy már kutyákról is megfelelő kép készülhessen, ez pedig meg is vásárolható. Bella Hadid (modell, Instagram híresség) szelfiei a legújabb őrület, olyan képeket készített magáról, ahol a kétszer szerepel a képen, ez úgy lehetséges hogy a legújabb kampányfotóival van kiplakátolva jó pár város, és ezek elé beáll.

Tényleges veszély

2014 óta 127 ember vesztette életét szelfi készítés közbe. Indiában történt ebből 76 áldozat esete. Sokan szeretnek olyan helyeken szelfit készíteni, ahol nem lenne szabad és vannak esetek amik tragédiával végződnek. Egyik ilyen eset, mikor Japánban egy fiatal a srác a vonat tetejéről  szeretett volna képet készíteni magáról, de sajnos áramütés miatt meghalt. Egy 17 éves lány a város fölötti darura mászott fel, biztosító kötél nélkül, kép készítése után lezuhant a mélybe. Nem fizikai veszély, hanem inkább pénzügyileg lehet veszélyes magunkra nézve az új őrület a szelfik világába, aminek a szervizek és telefonkereskedők csak örülnek, hogy olyan képet kell készíteni magunkról, amin a telefont nem szabad megfogni, csak a tükörnek támasztani és a kezünket a fejünk felet összeérinteni. A fiataloknak ez egy kihívás, amit sokan teljesítenek is. 

Akik jól csinálják

A Mars bolygót bejáró legújabb négykerekű jármű, ami a feladatai mellett megállt egy pillanatra és készített egy szelfit magáról. Így egy olyan képet kaptunk ami mindenki számára rendkívül érdekes lehet. Másik pozitív és nagyon vicces formájára a szelfinek Allan Dixon képei. Az internet el is nevezte az igazi Dr. Dolittle-nek. Ez a srác arról lett híres, hogy olyan szelfiket készít amin különböző állatokkal szerepel. 





Felhasznált források:

Allan Dixon és az állatos szelfiei
Szelfi a Marsról
Tragédiák szelfizés közbe
Szelfie lélektana
Életveszélyes szelfik
Igazság a képeken
Szelfi trükkök



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése