keresés

2016. december 20., kedd

Kínai mobilok próbája - Megérik-e a pénzüket?

A karácsonyi időszakban sok ember elektornikai cikkekkel, televízióval, okosórával, tablettel vagy mobiltelefonnal lepi meg szeretteit. A legtöbb vásárlónak komoly fejtörést okoz, hogy a megfelelő készüléket válassza ki, ha specifikációról van szó. Az elmúlt években a kínai mobilgyártók uralták a piacot, ám még így is akadnak olyanok, akik megkérdőjelezik az ilyen készülékek minőségét, holott ezek a mobilok már régen utolérték az Apple vagy a Samsung termékeinek szívonalát. Ebben a cikkben bemutatunk néhány olyan kínai mobiltelefont, amelyek megfizethetőek és akár a karácsonyi ajándék megtalálásában is segítséget nyújthatnak.

A közönségkedvenc

A Huawei évek óta az élen szerepel az eladási listákon, amely jól megmutatja, hogy mennyire népszerű is a márka. A Mate 9 széria a gyártó legújabb piacra dobott termékesorozata. A szériában 3 készülék szerepel: a Mate 9, a Mate 9 Pro és a Mate 9 Porsche Design. Az első két telefon a felsőkatergóriát erősíti, míg a Porsche Design a luxuskategóiába tartozik, már akkor is, ha az 1395 eurós árat nézzük. Magyarországon a Mate 9 kapható, ezt fogjuk most bemutatni.

A Mate 9 egy úgynevezett phablet, amely a szokásos okostelefonoknál valamivel nagyobb, a kijelző átmérője 5,8 inch. A készülék külső borítása prémium érzetet kölcsönöz, a hátlap alumíniumból készült, míg a kijelző üvegből, amelynek szélei lekerekítettek. A telefonba Leica márkájú dupla kamera került, amelyek 12 és 20 megapixelesek. A kamerák alatt helyezték el az ujjlenyomatolvasót. Belső felépítését tekintve a Mate 9 elég jól felszerelt, hiszen a Huawei által gyártott Kirin 960 processzor hajtja, amely 8 magot tartalmaz, amelyből négy 2,4 GHz, másik fele pedig 1,8 GHz maximális órajelre képes. A Benchmark teszteken a telefon nagyon jó eredményeket ért el, ami annyit jelent, hogy jelenleg ez a piacon lévő egyik leggyorssabb mobil. A készülék - Magyarországon először - Android 7.0 operációs rendszert használ, amely mellett a Huawei saját fejlesztésű kezelőfelülete, az EMUI 5.0 is megtalálható, amelynek menürendszere sokkal áttekinthetőbbé vált a frissítésnek köszönhetően. Ötletes újítás a PrivateSpace elnevezésű alkalmazás, amellyel jól elkülöníthetővé válik a munkahelyi és az otthoni, személyes környezet. A két tér jól elválik egymástól, azokat különböző ujjmintákkal lehet elérni. Az energiaellátást egy 4000 mAh akkumulátor szolgáltatja, amely kb. két napos intenzív használatot tesz lehetővé. A készülékhez jár egy gyorstöltő is, amely nagyjából másfél óra alatt képes 0-ról 100%-ra feltölteni azt. A telefon kiválóan alkalmas hétköznapi feladatokra, nem csak a munkahelyi, hanem a személyes részt nézve is. Árát tekintve nem a legolcsóbb, itthon 230000 forint körüli áron lehet beszerezni.



A feltörekvő

Az Oppo nevű, szintén kínai cég, a harmadik negyedévi eladásokat tekintve felzárkózott a többiekhez. Sikerének kulcsa a vidéki, kiskereskedői hálózat, amely természetesen az anyaországban működik. A gyártó jó minőségű telefonokat kínál, meglehetősen olcsón, amely nagyban hozzájárul egyre növekvő népszerűségéhez. Legújabb piacra dobott készüléke az Oppo F1 Plus, amely a megfizethető kategóriában nyújt igényes megjelenésű és okos opciót. 

A készülék, a Mate 9-hez hasonlóan, fém borítást kapott, amely felsőkategóriás kinézetet kölcsönöz neki, az 1080p felbontású AMOLED képernyő fényes és részletgazdag. Külső jegyei alapján szinte megegyezik az Apple iPhone 6s-sel. Az ujjlenyomatolvasóval ellátott készülék 64 GB belső memóriával rendelkezik, amelyet microSD kártyával 128 GB-ig bővíthetünk, emellett 2 SIM kártyát is képes kezelni. A telefonban egy előlapi és egy hátlapi kamera található, amelyek közül az előbbi 16, míg utóbbi 13 megapixeles. A gyártó "Selfie expert" néven illeti a terméket, amelyet az előlapi kamera tesz lehetővé. Processzora, egy MediaTek Helio P10-es chipset, 8 maggal rendelkezik, amelyek közül négy 2,0 GHZ, valamint másik négy 1,2 GHZ órajelre képes. A készülék hátránya, hogy az operációs rendszere, az Andorid 5.1, nem a legújabb a piacon, amely kis csorbaként jelenik meg, hiszen a legtöbb idén kiadott telefon már a 6.0-ás verziót használja. Az akkumulátor 2850 mAh teljesítményre képes, amely 1 napig bírja intenzív használat mellett. Alapvetően az F1 Plus középkategóriás telefon, amely egy átlagos felhasználó számára kielégítő lehet a mindennapok során. Processzorának köszönhetően akadozás nélkül használhatóak az alapvető alkalmazások, illetve játékok, bár a készülék bizonyos játékok működése közben gyorsan fel tud melegedni. A készülék ára 430 dollár körül mozog, amely nem a legolcsóbb, de kategóriájában átlagosnak számít.

Az újonc


Szinte minden nap megjelenik egy új cég a kínai mobilpiacon, hiszen a gyártók manapság kész alkatrészekből rakják össze készülékeiket, ami nagyban megkönnyíti a kis vállalatok munkáját. Ilyen cég a UMi is, amely jó minőségű telefonokat készít, jó áron, ahogy azt a többi kínai is teszi. A gyártó korábban a Super és a Zero modellekkel próbálkozott a középkategóriában, majd idén a UMi Max, ősszel pedig UMi Plus került ki a gyártósorról. 

Az UMi Plus névre keresztelt készülék összerakásához minőségi alkatrészeket használtak fel. A hátlap tetszetős fém borítást kapott, amely kellemes fogást biztosít. A kijelző üvegből készült, 5,5 inch átmérőjű, 1920*1080 pixel felbontású és Sharp gyártmány. Az ujjlenyomatolvasó a képernyő alján található. Külső megjelenésében ez a telefon is nagyon hasonlít az iPhone-ra. A készülék 32 GB belső memóriával, 4 GB RAM-mal és egy 8 magos MediaTek Helio P10-es processzorral rendelkezik. A belső memória 256 GB-ig bővíthető microSD kártyával. A hátoldalon egy 13 megapixel felbontású Samsung kamera található, amelyel jó minőségű képek készíthetők. Az akkumulátor figyelemre méltó, 4000 mAh-s teljesítményű, amellyel akár 2-3 napot is kibír a telefon egy feltöltéssel, intenzív használat mellett. A beépített szoftver egy Android 6.0-s operációs rendszer, amelyhez a gyártó nem készített saját alkalmazásokat, ami szívderítő lehet azok számára, akik már szenvedtek a gyári appok használhatatlanságától. A készüléket 200 dolláros, nagyjából 60000 forintos áron lehet megvásárolni, online. Ez a telefon is kifejezetten hétköznapi felhasználásra készült, minőségét tekintve kiemelkedő ebben a kategóriában.

A bemutatott három készülék különböző árfekvésük miatt jó támpontot nyújthat, ha választásra kerül a sor. Az persze nyilvánvaló, hogy ahány gyártó, annyi telefon létezik, de kifejezetten érdemes szétnézi a kínaiaknál, mert kellemes meglepetéseket okozhatnak termékeikkel.


Források:

kép1, kép2

Huawei Mate 9 - Mate evangéliuma (mobilarena.hu, 2016.11.16. Bone123)
Huawei Mate 9 teszt (androbit.net, 2016.12.15. Felföldi Dániel)
Oppo F1 Plus review - One step closer to mainstream (techradar.com, 2016.11.10. Simon Hill)
Átrendezik a mobilpiacot a kínaiak (vg.hu, 2016.11.24. Kriván Bence)
UMi Plus okostelefon teszt - A maximum felett (androbit.hu, 2016.11.20. Makay József)
UMi Plus, a kínaiság mintapéldája (sg.hu, 2016.11.29.)







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése