keresés

2016. december 7., szerda

Internetes Adatbiztonság



Ma már mindenki tárol magáról információt az interneten. Erről mindenkinek a Facebook és a Twitter jut először eszébe. Azonban lassan minden hivatalos ügyet interneten keresztül végzünk. A legegyszerűbb módja a pénzünk kezelésének, ha belepünk netbankunkba. Interneten keresztül rendelünk termékeket. Amazonról, Ebayről rendelünk ajándékot karácsonyra, mert így olcsóbb és kényelmesebb. A kényelem ára, hogy meg kell adnunk személyes és bankkártya adatainkat. A mobilnet Magyarországon kiemelkedően drága, ennek következtében sokan keresik a Wi-Fi hotspotokat, mely ugyancsak nem garancia a biztonságra.


Minden negyedik Wi-Fi védtelen


A Kaspersky Lab, egy számítógépes biztonsági megoldásokkal dolgozó cég világszerte 31 millió Wi-Fi hotspotot vizsgált meg egy felmérés során. Arra jutottak, hogy a hotspotok 25%-nak nincsen semmilyen titkosítása vagy jelszava. Az ezeken küldött adatok könnyen megszerezhetőek egy harmadik fél számára. 3% WEP-et használ, mely könnyedén, neten is megtalálható, ingyenes eszközzel feltörhető. A Wi-Free-k háromnegyede egy megbízhatóbb titkosítást használ, a WPA-t. Ennél a titkosításnál már függ a Wi-Fi jelszavának erősségétől, hogy mennyire könnyen feltörhető. A jelszó pedig szállodákban, éttermekben, vendéglátó egységekben sokszor ki van írva táblára. Érdekes adat, hogy az Egyesült Államok az élen jár titkosítatlan Wi-Fi hotspotokban. Magyarországon drága a mobilnet, sokan keresik a hotspotokat. További probléma a külföldi mobilnet magas tarifája. A felmérést készítők szerint a külföldiek a legsebezhetőbbek, mert gyakran csatlakoznak vendéglátóegységekben ingyenes Wi-Fi-re.



A magyarok vigyáznak az adataikra?


A Samsung 18 európai országban végzett kutatást arról, hogy mennyire figyelnek oda az emberek személyes adataik biztonságára. Az adatok javuló tendenciát mutatnak. Évről évre többen figyelnek a biztonságra. A magyarok nem tartanak az online vásárlástól, azt viszont nem szeretnék, hogy kártyáik adata eltárolódjon. 80,9 % bevallása szerint sosem engedi, hogy bankkártyaadatai megőrzésre kerüljenek. A megkérdezettek 66,3 százaléka kifejezetten attól tart, hogy feltörik a bankkártya- vagy számlaadatait, és ezért anyagi kár éri. Sokan félnek attól is - 46,7 százalék - hogy személyazonosságukat lopják el. A leggyakoribb adatbiztonsági tanács, hogy ne mindenhol ugyanazt a jelszavat adjuk meg. A magyar felhasználók csupán 31,1%-a választ különböző jelszót. Vírusok ellen a magyarok fele megelégszik az előre telepített vírusirtóval és csupán 34,3% telepít másik szoftvert. (Mind a jelszó, mind a vírusirtók tekintetében le vagyunk maradva Európához képest.) Ezzel szemben a felhasználói feltételeket elolvassuk és a megkérdezettek több, mint 60 %-a állítja, hogy meg is érti az olvasottakat.


Magánélet.hu


Hétköznapi teendőink egyre nagyobb részét intézzük az interneten keresztül. Ma az információ a legnagyobb érték, az internetes ügyintézés remek alkalmat ad az adatlopásra. Ezzel a ténnyel egyre többen szembesülnek és szeretnének tenni adataik biztonságának érdekében. A legtöbb embernek azonban fogalma sincs hogyan fogjon hozzá. Ebben nyújt segítséget egy magyar szakember kezdeményezésére indított honlap. mely az előző évek tapasztalatait és problémáit gyűjti össze egyetlen honlapra. Az oldal számítógépes szakemberek számára is élvezhető, de az átlagos számítógép használónak is könnyen érthető. A honlap rendszerezett, jól felépített és nagy forrásgyűjteménnyel rendelkezik. Az oldal alaptézise, hogy mindenkit mindig megfigyelnek. A készítője érthetően felsorolja azokat a technikákat, módszereket, amikkel a legjobban lehet védekezni a támadások ellen.



Források:



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése