keresés

2016. december 20., kedd

Harc a hoaxok ellen

A hoaxokat, vagyis internetes átveréseket manapság már igen nehéz kiszűrni a minket ért rengeteg információmennyiség tömkelege közül. Nem csoda, hogy ezek a kacsa hírek átterjedtek a világ legnagyobb közösségi portáljára, a Facebookra is, amely folyamatosan terjeszkedik, ezzel növelve tereit. Viszont a közösségi portál igyekszik minél jobban visszaszorítani a hamis tartalmakat közlő honlapokat, ezzel védve felhasználói körét az álhírektől és félreértésektől. Új fejlesztésével a Facebook is keményebben lép fel az ártalmas hoaxok ellen.


Fejlesztés - Facebook


A Facebook fejlesztői a keményebb fellépés érdekében a hoaxok ellen új változtatást hoztak a facebook hírfolyamában. Bevezették, hogy amikor valaki gyanús cikket, oldalt talál, jelenthesse azt. Ezt a következőképp lehet megtenni. A gyanús poszt jobb felső sarkára kattintva válasszuk ki a az "Úgy gondolom ennek nincs helye a Facebookon" lehetőséget, majd kattintsunk a tovább gombra. A következő ablakban válasszuk ki at "Ez egy téves hír" lehetőséget, majd menjünk tovább. Ha sok bejelentés érkezik egy adott cikkről, annak terjesztése alábbhagy és meg is jelölik egy szöveggel, miszerint sokak szerint a hír hamis forrásokból származik.


Németország


Németország ennél messzebbre is elmenne. Szeretnék ha a Facebook nem csak jelentené, hanem ki is javíttatná a hamis cikkeket, ezzel elkerülve a jövő évi választások befolyásolását az online portálon. Félelmük nem alaptalan, hiszen az Amerikai Egyessült Államok elnök választásakor és az azt megelőző időszakban rengeteg igazságtartalommal alig rendelkező cikk lát nap világot, rontva ezzel a jelöltek esélyeit. Németország nem zárkózna el a kampánnyal kapcsolatos álhírek terjesztőinek megbüntetésétől sem. Ezáltal a germán  ország nyíltan felvette a harcot a hoaxokkal szemben.

A hoaxok elleni küzdelem kimerítő lehet, hiszen folyamatosan, emberi segítséggel terjednek. Megállításuk nehéz, befolyásoló képességük igen nagy, hiszen az emberi figyelmetlenség is határtalan tud lenni.







Források:




Képek:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése