keresés

2016. december 17., szombat

Az online videók jövője az internetes társadalomban

A technológia fejlődésével az emberek egyre kevésbé töltik idejüket a klasszikus értelemben vett tv nézéssel. Több és több szolgáltatás létezik, ami lehetővé teszi az online videónézést. Az erre fejlesztett eszközök is próbálják minél inkább kielégíteni az ehhez kapcsolódó igényeket, mint például, hogy a képfelbontás nagyobb legyen és, hogy bármikor és bárhol elérhetők legyenek a tartalmak. 


Példák online videó szolgáltatókra


Netflix

A 2016-os év elején Magyarországon is elérhetővé vált a világ egyik legnagyobb online tartalomszolgáltató vállalatának szolgáltatása. 
A Netflix konyhanyelven fogalmazva egy éjjel-nappal elérhető videokölcsönző minden reklám nélkül. Szolgáltatásuk havi díjas, bármikor lemondható. 3 különböző csomag válaszható, mely nem tartalomban korlátozott csupán minőségben és a párhuzamosan használt képernyők számát. Különböző platformokon elérhető, ráadásként használata az első hónapban ingyenes.
Az online videotár különböző platformokon elérhető, csak egy stabil és gyors internetkapcsolatra van szükség. Profilokat lehet létrehozni, így például a gyerek profilban megfelelő dolgokat tesz lehetővé megtekintésre. Különböző kategóriákban böngészhetünk és a már fent említett algoritmus ajánl is a megtekintett és értékelt előzményeinkből.


YouTube

A szolgáltatás 2005 májusában indult, milliárdok számára teszi lehetővé eredeti videók felfedezését, megtekintését és megosztását. A feltöltött tartalmak között egyaránt megtalálhatók film- és tévéműsorrészletek, zenei videók és házi készítésű videofelvételek is. Az eredeti tartalmak készítői, valamint a kisebb és nagyobb hirdetők tartalomterjesztésre is felhasználhatják a YouTube-t.

HDR videók a A YouTube-n
Mostantól már HDR videók megtekintésére is van lehetőség. Ehhez természetesen egy HDR támogatással ellátott hardverre, illetve HDR-képes monitorra is szükség van. 
A hivatalos blogbejegyzés alapján a YouTube többféle HDR tartalmat is támogat. Felbontását tekintve a 720p-től egészen a 4K-ig, Frame per second-ot nézve pedig 23,976 FPS-től egészen 60 FPS-ig terjed, így a rendszer többféle beállítására is lehetőség van.

HDR-t támogató eszközök
A nem rég piacra kerül Xbox One S és a PS4 összes változata (Original, Slim és Pro) támogatja ezt a technológiát, ami növeli egy kép kontrasztját és dinamikatartományát, ami még valósághűbb képet eredményez.
Online videoszolgáltatások közül csak kevés kínál 4K és HDR minőségű tartalmat. Ilyen például a Netflix, a YouTube és az Amazon.


Mi is az a HDR?
A HDR a High Dynamic Range, azaz a magas dinamikatartomány fogalmának rövidítése, mely lehetővé teszi, hogy a kijelzők képének világosabb részei világosabbak és a sötétek sötétebbek legyenek, ezzel nagyobb kontrasztot eredményez. Csakúgy mint a 4K videók esetében, a HDR-nél is a rögzitésre használt kamerának tudnia kell ugyanazokat a technológiákat. Míg a 4K több pixelt ígér, a HDR jobbat. HDR TV-k képesek millókkal több szín megjelnítésére mint az SDR (Standard Dynamic Range) televíziók és a kontraszt a kép legsötétebb pontja és a legvilágosabb pontja közt még nagyobbá növelhető.
Két elterjedtebb változata létezik, a HDR10 és a Dolby Vision.

HDR10
Open source, minden HDR képes tv támogatja. 10 bit-ben dolgozik, ezáltal kisebb a dinamikatartománya, mint a Dolby-nak. Max fényereje elméletben, amire képes az 4000 nit, jelenleg azonban 1000 nit a maximum.

Dolby Vision
Zárt rendszer. 12 bit-et használ, több színárnyalatot képes megjeleníteni. Papíron maximum 10000 nit, jelenleg azonban 1000 nit a maximum. Ezáltal kiadott filmek frame by frame metaadatot tartalmaznak, amik megmondják a kijelzőnek, hogy pontosan miként jelenitse meg a képet.

A Samsung Sony, Sharp, Hisense HDR10 mögött álnak teljesen, és nem is terveznek Dolby Vision-t támogató tv-t gyártani. Az LG a Vizio, TLC, Philips mind a kettő, a HDR10 és Dolby Visiont-t támogató eszközöket is forgalmaznak. A HDR10 előnyben van, mert BluRay lemezeket Dolby Vision technológiával még nem készítettek, és jelenleg nincs is kereskedelmi forgalomban olyan lejátszó, ami ezt támogatná.


Statiszkikák


Y-generáció (Milleniálisok)

Az Y generáció nagyon hajlik a mobilon való videónézés felé. Majdnem a fele a Milleniálisoknak (48%) csak mobilon néz videót. Ezen kivül 3-szor nagyobb valószínűséggel teszik ezt, mint a Baby boom generáció tagjai.
Azt lehet mondani ezek szerint a statisztikák szerint, hogy több tevékenység, ami miatt videót néznek, annak általában köze van a magánéletükhöz és a szórakozáshoz. (unaloműzés, naprakésznek lenni eseményekből /sportokból /műsorokból, időtöltés másokkal/családdal)

Az abszolút kötelező videóforrás a YouTube lett 67%-kal, ezt követi a Netflix 51%-kal, majd a közösségi médiamegosztók.
Az Y és Z generáció tagjainak csak 36%-a mondta azt, hogy nem tudna hagyományos tv nélkül élni az Acumen Report alapján.
Míg Y generáció főleg sorozatokat és filmeket néz, addig a 60 fölöttiek majdnem kizárólagosan eredeti tartalmat /YouTube-t és híreket.


Eszközök használata videóhossz alapján

Az Ooyala's 2016-os harmadik negyedévi  kimutatás egyik legfontosabb felfedezése a széleskörű használata a hosszú-változatú (filmek, dokumentumfilmek, és más műsorok amik két, vagy akár több óra hosszúak), és a közepes-változatú kontenteknek (általában 15-20 perc). „A fogyasztók egyre szívesebben néznek hosszabb műsort, még akkor is, ha csak kis méretű képernyőn tudják ezt tenni”-az Ooyala elemzése szerint. 

A mobilhasználat elterjedése a videónézésnél
Az Ooyala kutatása szerint az okostelefon birtokosok idejük 48%-át töltik közepes, vagy hosszú tartalom nézésével, ami több, mint 23%-kal emelkedett a tavalyi adathoz képest. A számítógép használóknál 57% ez a szám, ami 43%-kal haladja meg a tavalyi értéket.
2013  harmadik negyedéve óta a telefonos nézettség több mint 233%-kal növekedett, lehagyva az egyébként növekvő telefonhasználatot, mivel a nézők több időt töltenek a kisképernyős videónézéssel.

Reklámok a mobileszközökön
A reklámok nézettségét elemezve úgy találták, hogy a telefonok az összes előzetes reklámmegtekintés 44%-át adják ki, ami ugyanannyi, mint számítógépen és laptopon. A tabletek 38%-kát generálják a középen elhelyezett reklámoknak a harmadik nyegyedévben, ami több mint háromszorosa a mobiltelefonos reklámreakcióknak (11.2%).
Nem meglepő mód a megkérdezettek 71%-a egyetértett abban, hogy zavaró az online reklám, azonban elfogadható abban az esetben, ha skip-pelhetik (75%), ha nem kell a kontentért fizetni (59%), és ha eléggé érdeklik őket a tartalom (31%).



Források:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése