keresés

2016. december 9., péntek

A szerzői jog és a Google Books

A Google Books egy olyan szolgáltatása a Google-nak, melyben könyveket, illetve könyvek szövegeiben lehet keresni. A vállalkozás még 2004-ben indult, és nőtte ki magát azóta könyvek hatalmas tárházává. A kezdeményezésnek rengeteg haszna van, és elég nagy a támogatói köre, azonban természetesen a szerzői jogi kérdések miatt rengetegen támadják is.

Kezdetek


2004-es elindulásakor a Google Books rengeteg partnerségi megállapodást kötött nagy, és elismert egyetemi és közkönyvtárakkal, hogy a közkincseket beszerezhesse. Alapvetően a rendszer úgy működik, hogy a könyveket egy lapolvasóval beolvassák, majd optikai szövegfelismerő program segítségével szöveggé alakítják, az eredményt pedig digitális adatbázisukban tárolják. Ha keresünk egy könyvet, akkor a találatok bármelyikére kattintva megjelenik egy felület, ahol a keresett könyv egyes oldalait tudjuk megtekinteni. A teljes könyv letöltéséért fizetni kell.



Az első ellenzők


Már az indulás után nem sokkal megjelentek az első aggályok a szerzői jogi kérdésekben. Bizonyos szerzői jogi szervezetek és könyvkiadók azzal vádolták meg a Google-t, hogy olyan műveket is közzé akar tenni, illetve tesz közzé, melyeknek még egyáltalán nem járt le a szerzői jogvédelemre.

Egy évvel később, 2005-ben újabb támadások érték a szolgáltatást, melyekből már pereskedés is született. Mindeközben azonban egyre több egyetem könyvtára igyekezett csatlakozni a kezdeményezéshez, elérve ezzel azt, hogy a Google Books számára elérhető állományok hatalmas mértékben növekedjenek. 2009 végére már több mint 10 millió beolvasott könyvnél tartottak.

Alapvető szerzői jogi problémák


A legtöbb esetben a Google azzal védekezik, hogy projektje fair use jogvédettségű anyagokat tartalmat, vagyis hogy bizonyos esetekben lehetséges a szerzői joggal védett anyagok engedély nélküli felhasználása. A kiadók azonban ellenkeznek, mondván, hogy a Google Books-nak akkor sincs joga ahhoz, hogy olyan könyvek tartalmát feltöltse, amelyek még jogvédelem alatt állnak.

A legtöbb perben "a szerzői jogok durva megsértésére" hivatkoznak. Vagy ahogy például egy 2009-es perben a párizsi bíróság nyilatkozott: "A Google megszegte a szerzői jogi rendelkezéseket, mivel úgy készített a könyvekről másolatot, hogy azt megelőzően nem kért erre engedélyt a jogtulajdonostól. Ezen felül a Google megsértette a szerzői jogi rendelkezéseket, amivel a kiadónak kárt okozott."


Viták lezárása


Igazából valószínűleg újra és újra támadások kereszttüzébe fog kerülni a Google Books, hiszen magának a szerzői jogi rendszernek is rengeteg megoldatlan problémája van a digitális másolhatóság elterjedése óta. Alapvetően azonban a legtöbb pereskedést mégis sikerült lezárni, hol így, hol úgy.



Ezek közül a legaktuálisabb egy idei jogerős ítélet a Google javára, melyet az Amerikai Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága hozott ég egy 2005-ös ügyben. A pert indító Authors Guild úgy vélte, hogy  Google Books tevékenysége miatt a szerzők bevételtől esnek el. A Google azonban azzal védekezett, hogy munkájukkal senkit sem kényszerítettek arra, hogy ne vegye meg a könyveket.


Források


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése