keresés

2016. december 12., hétfő

A legújabb macOS operációs rendszer: Sierra


Az Apple Macintosh hagyományos operációs rendszere a macOS. 1984-ben jelent meg az első Macintosh számítógéppel, amely a Macintosh 128k nevet kapta. Ez az első üzleti sikert jelentő operációs rendszer volt, amely grafikus felhasználói felülettel rendelkezett. 2016 szeptemberében pedig megjelent az  Apple 10.12-es verziószámú és Sierra kódnevű új rendszere, amelynek különlegessége az, hogy most már nem OS X, hanem macOS névvel érkezett meg. Az alábbi cikkben többet tudhatnak meg erről az operációs rendszerről.



Újdonságok



A Sierra a régi-új név mellett újdonságokat is hoz. Például asztali környezetben is elérhetővé teszi a Apple felokosított személyi hangosasszisztensét, Siri-t. Kereshetünk mappákat, dokumentumokat, indíthatunk alkalmazásokat és persze feltehetünk kérdéseket, ahogy azt az iOS-ban már megszokhattuk. Emellett szintén érdekes újítás az univerzális vágólap, amely különböző Apple eszközök között is egyszerűen másolhatóvá tesz információkat. Tehát ha valamit a vágólapra másoltunk a Mac-en, akkor azt akár az iPhone-on is beilleszthetjük tetszőleges helyre. Ez természetesen működik fordítva, egyetlen feltétele az, hogy a két készüléknek kapcsolódniuk kell egymáshoz. Fontos újdonság még az iCloud-integráció, amely révén a mobil eszközökről is elérhetővé válnak a Mac-en tárolt dokumentumok. A legtöbb gyári alkalmazás képes arra is, hogy tartalmait eleve az iCloud tárhelyre mentse. Az Apple több és több alkalmazás számára teszi elérhetővé ezt a szolgáltatást, ezzel teljesen átjárhatóvá téve a többgépes felhasználást.

Bejelentkezés az Apple Watch-csal

A macOS Sierra egyik képessége, hogy a Mac-et jelszó bepötyögése nélkül fel tudjuk oldani. A bejelentkezés így egyszerűbbé vált az új macOS rendszerbe azon felhasználók számára, akik rendelkeznek Apple Watch-csal. Ez a funkció sok Mac felhasználó számára értékessé teszi ezt a készüléket. Néhány követelmény a beállítás előtt: a WiFi és Bluetooth kapcsolatnak működnie kell. Emellett fontos még, hogy a kétlépcsős hitelesítés aktív legyen az Apple ID-hez. Ha ezek a paraméterek adottak, akkor olyasmit következik, amit az Apple Watch felületén nem szívesen teszünk: jelkódot kell beállítanunk. Csak akkor kéri ezt az óra, ha levettük és újra felvesszük. Erre az elővigyázatosságra azért van szükség, hogy a tolvajok ne tudnák felörni a Mac-et ellopott óránkkal. Miután beállítottuk, hogy a Mac feloldható legyen az órával, elég csak a Mac közelébe tennünk a kezünket és a jelszó beírása helyett a gép aktiválódik. Természetesen ez a funkció csak akkor előnyös, ha bonyolult, hosszú jelszót használunk. Ezzel a képességgel a Mac és az Apple Watch funkcionalitásban közelebb kerül egymáshoz.


Egyéb érdekességek


Power Nap: Ennek az operációs rendszernek az egyik képessége, hogy ha éjjel gépünket lecsukjuk, de töltőn hagyjuk, akkor úgynevezett éber alvás történik. E révén lezajlik a biztonsági mentés, letöltődnek a leveleink, szinkronizálódnak az iCloud tartalmak, például az emlékeztetők és naptárak. Emellett az alkalmazások automatikus letöltése is lezajlik a Mac App Store-ból. Így ha legközelebb felnyitjuk gépünket, már nem lesz szükség letöltésekre, a legfrissebb állapot lesz látható.
AirPlay tükrözés: Az üzleti, valamint kreatív felhasználók számára fontos a prezentáció, a népszerű MacBook Air és MacBook Pro gépek gyakori feladata ez. A Mac-ről egy Apple Tv segítségével teljesen vezeték nélkül küldhetünk képet egy nagy méretű kijelzőre vagy HDMI csatlakozós kivetőre. Egy egyszerű menüelemből kiadott paranccsal élőben tükrözhetjük mindazt, ami a Mac kijelzőjén történik.
Mac App Store: Az alkalmazásainkhoz való hozzájutást az Apple a Mac Apple Store formájában forradalmasította. Nem kell telepítőket eltárolnunk, az alkalmazás máris letöltődik a Dokkra és használatra kész lesz. Új gép vásárlása esetén az Apple ID használatával hozzáférhetünk az egyszer már megvásárolt alkalmazásokhoz.

Források:
macOs Sierra
Megérkezett az Apple új macOS operációs rendszere (2016.09.21.)
Megjelent a macOS Sierra (2016.09.20.)
macOS

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése