keresés

2016. december 3., szombat

A csuklónkon viselt okoseszközök

Az Internet of Things legnépszerűbb darabjai, a viselhető eszközök hódítása nem ért véget.  Annak ellenére, hogy új technológiai trendek jelentek meg a piacon, a hordható okos eszközöknek erős ünnepi időszakot jósolnak. A mostani kütyük nem olyanok mint az elmúlt években megjelentek. A technológiát a divattal ötvözik, sokkal kifinomultabb, elegánsabb, méretileg kisebb darabok jelennek meg a piacon. Kutatások azt mutatják, hogy a viselhető okoseszközök eladási számai a következő években jelentős növekedésnek indulnak. Tetőtől talpig magunkra húzhatunk intelligens kütyüket, például szemüveget, pólót, nadrágot és cipőt, de a cikk most az okosórákra illetve okoskarkötőkre fog fókuszálni.

A viselhető eszközök kiválthatják az okostelefonokat?

Egy kutatás szerint az amerikaiak 12%-a jelezte, hogy van már okosórájuk. Európában ez az arány valamivel kisebb, 7%. Míg Amerikában az egészségmegőrzésre, sportolásra szánt okoskarkötők a népszerűbbek, addig Európában az okosórákat részesítik előnyben.
Az okosórák illetve karkötők azzal, hogy rácsatlakoznak az internetre, hogy összekapcsolódnak a telefonokkal, sok új funkciót képesek ellátni. Olyan lehetőségekkel bővülnek , mint az üzenetküldés, akár hangvezérelve is,  mint fizetési eszköz, ami a bankkártya kiváltását eredményheti. Ha minden funkció, amit eddig több eszköz végzett egy eszközben koncentrálódik, akkor érdemes több különbözőt vásárolni?
Mitől jobb ha az okosórádat használod? Mivel az ember a csuklóján hordja, így mindig vele van. Akár edzés vagy alvás közben is viselhető, míg  a telefont hajlamos az ember elhagyni.
2016-ban sok újdonság érkezett, a teljesség igénye nélkül mutatok be pár nemrég megjelent modellt.

 Samsung Gear S3


Az új Samsung Gear S3 az okosórák okosórája, ha a funkciói sokaságát nézzük. A nemrégiben megjelent okosóra két változatban elérhető: van egy klasszikusabb, illetve egy frontier névre keresztelt luxusabb modell. A Gear S2-höz képest a külső nem változott, megtartották a szerintük bevált formát. Hardverileg és szoftverileg azonban nagy változáson ment át. Új szenzorokkal bővült. A lépésszámláló és a pulzusszámláló mellett tudjuk mérni a tengerszint feletti magasságunkat, a légnyomást, a földrajzi helyzetünket vagy a sebességünket. A beépített GPS-nek hála nem térünk le az útvonalunkról. A Frontier változatba bekerült 4G LTE lehetővé teszi, hogy üzeneteket, e-maileket küldhessünk, vagy hívásokat intézzünk a telefonunk nélkül is. A bankkártyánkat is hátrahagyhatjuk, hiszen az okosórába telepítve lett a Samsung Pay, amivel egy érintéssel fizethetünk a vele kompatibilis kasszáknál.
Az óra víz és porálló, rendkívül jól bírja a hőt és a hideget, valamint üvegborítása ellenáll  a karcolásoknak. Tökéletes extrém sportoknál.
Az akkumulátor üzemideje a Samsung állítása szerint 3 nap. Kompatibilis más Android alapú telefonokkal is, nem csak a Galaxyval. Az óra számlapja testreszabható: több ezer szín és design áll rendelkezésre. Az ára 350-390 dollár között mozog.

Apple Watch Series 2


A szeptemberben megjelent Apple Watch Series 2 az előző modellhez képest beépített GPS-szel, gyorsabb processzorral, fényesebb kijelzővel és vízállósággal bővült.  Az utóbbi az úszóknak lehet nagy öröm, ugyanis 50 méterig vízálló, emellett pedig van benne külön nyílt vízi és fedett medencés workout lehetőség is. Futáshoz, biciklizéshez elég ha csak a karórát tesszük fel, az iPhone-t nyugodtan otthon lehet hagyni, az okosóra azonnal megtalálja a jelet, a beépített GPS pedig pontosan méri a sebességet, a tempót és a megtett távot. A kötelező pulzusszámláló sem marad el belőle, valamint tevékenységi app és külső fejlesztők edzésalkalmazásai is elérhetőek. Nemsokára a zenehallgatás is megoldott lesz, hamarosan megjelenik az AirPods vezeték nélküli fülhallgató, ami közvetlenül összekapcsolódik az órával.
A mozgássérültekre is gondoltak, hatékonyan méri a kerekesszékes felhasználók mozgását is, valamint két kerekesszékes edzést is felajánl. Az órával telefonhívásokat is fogadhatunk, az üzeneteket nem csak elolvashatjuk, hanem diktálva válaszolhatunk is rájuk.
A minimalista megjelenésű, szögletes órához mi válogathatunk különböző színű és anyagú szíjakat, számlapokat. A márka összeállt a Nike-val és a Hermes-szel is, így kapható egy sportos és egy elegáns megjelenésű darab is. Az Apple Watch Edition pedig fehér kerámiatokot kapott.
Az induló ára 100 ezer forint, de ez jócskán megemelkedhet a választott szíj és a tok következtében.

Fitbit fitnesz karkötő 

Az okosórák/okoskarkötők piacán a harmadik legnagyobb gyártó a Fitbit , elmaradva az Apple és a Samsung után egy 2016-os eladási lista alapján a Canalys jelentése szerint. Az eddig is sok aktivitást mérő eszközt kínáló cég szeptemberben most két újabbal bővítette palettáját: a Charge 2 és a Flex 2 modellekkel.
A Charge 2 rendelkezik automatikus alvásérzékelővel, SmartTrack aktivitásmérővel, GPS-szel, ami a telefon adatait használja, szóval nem is teljesen GPS. Van pulzusmérő, naptár és Cardio Fitness Level, ami a fittségi szintünk megértésében segít.  A Charge 2 kijelzője ötször nagyobb mint elődeié, a Charge-é, illetve a Charge HR-é, így képes okostelefonunk értesítéseit is közvetíteni.  Az üzeneteket nem egészében mutatja, és tárolni sem tárolja,  így szükségünk van a telefonunkra is, hogy elolvashassuk teljesen. Az is hátránya, hogy nem vízálló, így ha úszni szeretnénk menni, akkor inkább a Flex 2-öt húzzuk a csuklónkra.  A akksi öt napot bír töltés nélkül. Az ára 130 dollár.
A Flex 2 kijelző nélküli aktivitás mérő karkötő. Az értesítéseket rezgéssel és  LED fényekkel jelzi, emlékeztet a mozgásra. Az eszközök Apple, Android és Windows telefonokkal is kompatibilisek.


 Hibrid óra - Fossil Q Hybrid Smartwatch

A technológia ezt a hagyományos órakészítő márkát is „megfertőzte”.  A klasszikus megjelenési formát sokan nem szívesen cserélnék le futurisztikus külsőre. A Fossil óragyártó cég új modellcsaládjánál ötvözi a hagyományos külsőt az intelligenciával. A szeptember végétől elérhető modellcsalád nagy előnye, hogy megőrizte az analóg kijelzőt, melyet felturbózott egy kis intelligenciával. Kettő modell a férfiaknak, kettő a nőknek készült. Az idő mutatásán túl, számolja  a lépéseinket, és az alvási időnket, jelez ha értesítésünk van a telefonunkon, meg is csörgeti azt, ha éppen nem tudjuk, hová is tettük le, vezérli a zenelejátszót és a telefon fényképezőjét is. Konkrétan úgy működik, hogy a telefonra telepített appon keresztül beállítjuk, hogy mikor értesítsen bennünket. Egy naptárba felírt találkozóhoz rendelünk egy számot, például a 3-ast, az óra pedig úgy jelez, hogy a mutatói a hármasra ugranak, miközben egy kis rezgést is kelt. Meg kell jegyeznünk, hogy mit milyen számhoz rendeltünk. Nagy előnye, hogy az elem 6 hónapig  bírja. Az ára 200 dollár körül mozog.


Források:

 Hódítanak a viselhető okoseszközök a digitális bennszülöttek körében
Smartwatches and fitness trackers continue to spread, powered by professionals 
Itt a Samsung Gear S3 óra
Fitbit Charge 2 and Fitbit Flex 2: Release date, specs, price and everything you need to know
Apple Watch 2: Egy úszó szemszögéből
Meet The New Fossil Q Hybrid Smartwatches
Apple 
How To Set Up Your New Fossil Q Hybrid Smartwatch
Blokkk hírek






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése