keresés

2016. december 9., péntek

15 éves a Creative Commons

Megoszthatod, másolhatod és terjesztheted a műveket, bármilyen formában! 2001-ben kezdte meg működését az a nonprofit szervezet, melynek célja az olyan kreatív termékek mennyiségének növelése, melyeket mások jogszerűen megoszthatnak egymással vagy akár fel is használhatnak saját műveikhez. 



Tevékenységek, célok


A Creative Commons azt teszi lehetővé, hogy a szerzői jogi oltalom alatt álló művek tulajdonosai a jogok egy részét a közönségre ruházhassák, a másik részét pedig megtarthassák maguknak. Mindezt különböző licenc- és szerződés-formákkal bonyolítják le. Az ötlet kitalálója, Lawrence Lessig azért hozta létre ezt a szervezetet, hogy a bonyolult szerzői jogi törvények okozta problémákat valahogy ki lehessen kerülni. Már csak azért is, mert ezek bizonyos értelemben gátolják a tudás megosztását.



Milyen CC-licencek vannak?


A Creative Commons licencei alapvetően jogokat biztosítanak. Tehát ha valaki kap egy licencet, akkor joga lesz bizonyos dolgokra egy adott műhöz kapcsolódóan, persze meghatározott feltételeken belül. A Creative Commons licencei azt teszik lehetővé a szerzők számára, hogy szerzői jogaikat megtartsák, és közben lehetőséget is biztosítanak az adott mű feldolgozására vagy terjesztésére.

Két jog és négy korlátozás van. Ezek különböző variációiból állnak össze a licencek. Az egyik jog a mű szabad bemutatását, terjesztését, másolását stb. adja (Share). Míg a másik a feldolgozáshoz ad jogot (Remix). A négy feltétel pedig a következő:
  1. Attribution - A mű szabadon másolható, terjeszthető, de a szerző nevét kötelesek a terjesztők feltüntetni.
  2. Noncommercial - A mű szabadon másolható, terjeszthető, de nem kereskedelmi célokra.
  3. No Derivative Works - A mű szabadon másolható, terjeszthető, de nem módosítható.
  4. Share Alike - A mű szabadon másolható, terjeszthető, de a műnek melybe beillesztik, ugyanolyan lincencekkel kell rendelkeznie mint az eredetinek.


A különböző variációk pedig így néznek ki táblázatban összesítve:



Miért is jó a Creative Commons?


Könnyítik, illetve segíti a hozzáférést bizonyos tartalmakhoz világszerte. Ma már több mint 85 országban vannak képviselve, több mint 500 fővel. Rengeteg együttműködésük van ismert tartalommegosztó szervezetekkel, úgy mint a Youtube, a Wikipédia, a Vimeo, stb. Számos programjuk, tervük van a jövőre nézve, illetve folyamatosan terjeszkednek.

Igazából valahol a szigorúbb jogi rendszer és a közkincsek teljes elérhetősége között mozog a szervezet. Az előbbinél nyilvánvalóan egy sokkal rugalmasabb, megengedőbb rendszer, hiszen több lehetőséget ad a szerzőknek és ezáltal a felhasználóknak is. Az utóbbinál pedig szigorúbb, mivel azért bizonyos korlátozások vannak, melyekkel a jogok tulajdonosai rendelkeznek. 



Források


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése