keresés

2016. október 7., péntek

Tervezd meg a saját könyvtáradat! – Helsinki Központi Könyvtár 2018


Helsinki lakosai lehetőséget kaptak rá, hogy valóban részt vegyenek a két év múlva felépülő Központi Könyvtár tervezésében. A legtöbb épület felépítésekor nem szokás megkérdezni a helyi lakosok véleményét, ám e project célja valóban a felhasználók igényeinek kielégítése, így a tervezéskor figyelembe vették az ott élők elképzeléseit és ötleteit.




A közösségi tér szerepe a könyvtárban
Ritva Viljanen, Helsinki oktatási és kulturális ügyekért felelős alpolgármestere a következőt nyilatkozta: „A Központi Könyvtár a városi kultúra változatos találkozóhelye lesz Helsinki lakosai és látogatói számára. Sok örömöt és kultúrát, valamint új gondolatokat hoz számunkra.”
2018-ban tervezik megnyitni a könyvtárat, mely a könyvtári szolgáltatások mellett fontos közösségi találkozóhelynek számít majd. A hagyományos könyvkölcsönzés és helyben használat mellett számos szolgáltatás bevezetését tervezik.
Szeretnék, hogy a könyvtár gyakran látogatott közösségi találkozóhellyé váljon, ezért minden korosztály számára igyekeznek megfelelő szolgáltatásokat kialakítani. Ennek érdekében például a harmadik emeleten található gyerekrészleget is szeretnék érdekessé varázsolni a szülők számára is, hogy a család együtt tudja élvezni a könyvtár nyújtotta lehetőségeket.

Milyen szolgáltatások várják a látogatókat?
A könyvtár tágas belső terei lehetőséget adnak arra, hogy nap mint nap különböző programokkal, rendezvényekkel és sokszínű szolgáltatásokkal várják a látogatókat. A könyvtár területén különböző információs pultokat is elhelyeznek, melyek jelentős segítséget nyújthatnak mind az ott élők, mind az oda érkező turisták számára. A könyvtári szobákon kívül különböző videó- és zenei stúdiók, továbbá mozi terem és étterem is megtalálható lesz az épületben. 

A helyi lakosok ötletei
Mint korábban említettem, a helyi lakosok véleményére alapozva álltak neki a tervezésnek. A következőkben elolvashatunk néhány kívánságot, amit a lakosok írtak:
  • egy hely, ahol lehet relaxálni, pihenni, dolgozni
  • legyenek különböző kézműves, illetve „csináld magad – do it yourself” foglalkozások
  • a gyerekek és fiatalok számára kreatív foglalkozások
  • egy hely ahol a családok együtt minőségi időt tölthetnek, illetve segítsék a generációk közötti kommunikációt
  • mindenki számára nyitott legyen, de ne üzleti megbeszélések és kereskedelmi központként funkcionáljon

A jövő könyvtára – korszerű technika

Korszerű technológiával szeretnék ellátni a könyvtárat; így ötvözve a modern elemeket a hagyományossal. Ezáltal mindenki megtalálhatja a számára megfelelőt, illetve tanulhat is az új technológiákról. A könyvtárat „library of the new era”, azaz egy új korszak könyvtáraként is emlegetik, mely már a modern, digitális világ felé húz. 
Szeretnék, hogy különböző szolgáltatások online elérhetők legyenek az olvasók számára, illetve a könyvtáron belül szeretnének képernyőket, vetítővásznakat is felhúzni. Természetesen számos digitális információs táblákat is elhelyeznek majd a könyvtárban, sőt, a gyerekek számára interaktív képernyőket is szeretnének biztosítani, ami például alkalmas digitális történetek mesélésére.

Még érdekesebb, hogy a könyvtári dolgozók munkáját robotok felhasználásával segítenék, illetve általuk megismertetnék és hozzászoktatnák a felhasználókat az új technikához, mely megkönnyítheti a mindennapi életet. 
Láthatjuk, hogy a hagyományos könyvtár fogalmán túllépve, már egy korszerű, modern, a felhasználók igényeit maximálisan kielégítő könyvtár felépítése a cél. Évente 2,5 millió látogatóra számítanak. 

Források:
How is the central library coming about? , Siru Valleala (2016.09.26)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése