keresés

2016. október 12., szerda

Mobil OS körkép: Statisztikák, aktualitások

Mióta 2007-ben Steve Jobs bemutatta az iPhone-t, sokat változott a világ. Az akkor még csak ritkaságszámba menő - de már az Apple áttörése előtt is jelen lévő - okostelefonok azóta sokunk életének szerves részévé váltak, ahogy az új évtized eleje óta maguknak tért nyerő további okos-eszközök is, mint a táblagépek, vagy az elmúlt évek feltörekvő várományosa, nagy slágere, az okosórák. Na, de vajon mi hajtja ezeket az eszközöket, és milyen párhuzamok, átfedések fedezhetők fel az asztali operációs rendszerekkel? A továbbiakban erről lesz szó, ahogy röviden ismertetni fogom a mobil operációs rendszereket, és most, majd a későbbiekben is friss statisztikákkal, aktuális hírekkel bemutatom a mobil OS-ek világának jelenlegi helyzetét.

Bevezetés


Ahogy az új évezred kezdete óta rohamos fejlődésnek indult a technika, úgy változtak meg, alakultak át, jelentek meg, és tűntek el a hétköznapi munkánkat, szórakozásunkat segítő eszközeink is. Ilyen kellék a mobiltelefon is, ami hatalmas fejlődésen ment át az elmúlt évtizedek során, és történhetett meg, hogy napjainkra  a téglányi méretű kellékektől eljutottunk a már igenis létező, hajlított kijelzős okostelefonokig - ámbár egyes vélemények szerint az a bizonyos igazi hajlíthatóság még azért nem olyan közeli valóság. Visszatérve viszont a témánkra, a mobiltelefonok szoftveres téren is hatalmas fejlődések mentek végbe az idők során, ahogy a beágyazott rendszerektől (embedded system) eljutottunk napjaink három, leginkább ismert, és/vagy használt mobil operációs rendszeréig. Ezek az iOS, az Android és a Windows Phone/Windows 10 Mobile. Erről, az operációs rendszerek történeti áttekintéséről bővebben év végi cikkem során fogok értekezni, ám addig is, nézzük az elmúlt hónap statisztikáit.

Statisztikák (2016. szeptember)


A NetMarketShare adatai szerint szeptember hónapban az Android uralta ismét a piacot 69,18%-os részesedéssel, amit az iOS követett 25,02%-al, míg a Windows mobil operációs rendszerének korábbi verziója - nem összekeverendő a jelenlegi Windows 10 Mobile-al -, a Windows Phone mindössze 2,35%-ot tudhat csak magáénak. Érdemes megemlíteni, hogy a Java ME, ami az ún. "butafonok" többségének operációs rendszere is - további más felhasználás mellett -, még mindig bár már valóban elenyésző, de létező szeletet tudhat magáénak (1,43%), ahogy a két "régi motoros", a Symbian (1,11%) és a BlackBerry (0,85%) is. A már említett Windows 10 Mobile is jelen van, de már csak a kördiagram alatti listán a honlapon, ahol annak további elemei még a Samsung, a Bada, és az LG, és nem utolsó sorban a Kindle, a Kindle e-könyv olvasók egyik operációs rendszere - a másik a FireOS, ami azonban már nem szerepel a NetMarketShare jelen összesítésében.



iOS 10


Szeptember 13-án megjelent az iOS 10. Idén nyáron, a júniusi WWDC keretén belül ismerhettük meg először az Apple mobil operációs rendszerének legújabb verzióját, idén ősszel pedig az új mobiltelefonok és okosóra - illetve az ahhoz tartozó watchOS 3 operációs rendszer - bemutatása után nem sokkal, alig egy héttel ki is adták az új verziót, amihez azóta érkezett egy 10.0.2-es verziószámú, apróbb bugfixeket tartalmazó javítócsomag, amely verzió a jelenlegi legfrissebb is egyben. Az iOS 10 legfontosabb változásai, újításai közé tartoznak a megújult Üzenetek alkalmazás, az Apple saját üzenetküldő szolgáltatásának kiegészítése különféle, elsősorban esztétikai, szórakoztatási célokat szolgáló effektekkel, animációkkal, matricákkal, láthatatlan tintával, kiegészítő játékokkal, és játékos, olykor hasznos kiegészítőkkel, ahogy többek között mostantól már a fejlesztők számára is rendelkezésre állnak Siri, a személyi asszisztens funkciói saját alkalmazásaikban, ahogy a Térképek alkalmazást is megnyitották a számukra, így különböző bővítményeket készíthetnek hozzá. A Fotók alkalmazásban a Memories (Emlékek) funkció nevéből eredően dátum és helyszín alapján állít össze fotóalbumokat az emlékeinket összegyűjtve, a keresés pedig kifinomultabb lett, mivel a fényképeink között immáron a rajtuk lévő személyek vagy dolgok alapján is kereshetünk. Az új Otthon appal okosotthonunkat vezérelhetjük, az Apple Music pedig teljes ráncfelvarráson ment át, a felhasználók visszejelzései alapján. Ezen felül pedig még rengeteg kisebb, további újítás is helyett kapott az új rendszerben, amiről itt olvasható egy 29 pontos összeállítás.


Nem lesz Cyanogen OS


A CyanogenMod, ami az Android egy nyílt forráskodú, moddolt verziója, sok felhasználó számára ismerős lehet. A lassan már 6 éve jelen lévő módosított Android OS sok esetben nyújtott segítséget a gyengébb és/vagy okkal - vagy ok nélkül - lekorlátozott mobiltelefonokkal rendelkező felhasználók számára, akik így szabadon módosíthatták készülékük konfigurációját, annak egyes beállításait. A Cyanogen cég háza táján azóta alakulóban volt egy, a Microsoft által támogatott Cyanogen OS operációs rendszer terve, azonban ezt most elvetették, és inkább elindítják helyette a Modular OS programot, aminek értelmében „az operációs rendszer egyedi megoldásait modulonként szállítják a gyártók és a fejlesztők számára”.

 

Források:


NetMarketShare
Megjelent az iOS 10! - imagazin.hu, Red, 2016. 09. 13.
A Cyanogen feladja a saját operációs rendszere fejlesztését - androbit.net, Bakó Béla, 2016. 10. 11.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése