keresés

2016. október 4., kedd

Internetes átverések, avagy hogyan csaljunk az internet korában?

Az internetes átverések igen népszerűek manapság.Végrehajtásuk egyszerű és könnyű. Hogy miért? Először is mert ismeretlenségbe burkolózva, egy monitor előtt, nem érintkezve személyesen a másik féllel lehet üzletelni, ismerkedni.Másodszor a felhasználók tapasztalatlansága, könnyelműsége és jóhiszeműségének jóvoltából. Az átverések igen sokszínűek lehetnek. Lehet pénzszerzésre irányuló, lehet kacsa híreket terjesztő, lehet rosszindulatú vagy akár pánikkeltő is. És kik esnek bele a csalók csapdájába? Igazából bárki. Nincs nemhez/korhoz kötve. Bár tény, hogy az időseket és a gyerekeket, vagyis a tapasztalatlan felhasználókat könnyebb átverni, beugratni.


Pénzszerzésre irányuló átverések


A 21. századi csalóknak egyre nagyobb lehetőségeik vannak az áldozatok gyűjtésére, amit rendesen ki is használnak. Az internet elterjedésével egy újabb felület jött létre az átverések végrehajtásához. A csalások száma  megnőtt, a nehézségi szintjük jelentősen csökkent. Inkognitóban, a lebukás veszélye nélkül használhatják ki az embereket. A legjövedelmezőbb formája az átveréseknek az interneten, a pénzszerzésre irányuló átverések. A három legfőbb típusa : katasztrófacsalások, szolgáltatást ígérő és a romantikus csalások. 

A katasztrófacsalások


A katasztrófacsalás néven elhíresült átverés lényege, hogy az átverő kihasználva a nemzetközileg elhíresült katasztrófákat, annak egy kitalált segélykérő szervezetének kiadva magát kér támogatást. Általában a felhasználók kapnak egy email-t melyben a "szervezet" támogatást kér a katasztrófát elszenvedőknek. Ha nem szeretnénk ilyen csalásoknak áldozatul esni, akkor figyeljünk fel a gyanús jelekre (például: az üzenet nem a segélyszervezet hivatalos email címéről jön). A katasztrófacsalásokon kívül rengeteg kitalált segélyszervezet kér támogatást (például:beteg gyerekek támogatása stb.).




Szolgáltatást ígérő átverések


Sokan szeretik vásárlásaikat az interneten lebonyolítani, hiszen könnyű, gyors és egyszerű. Legyen az akár ruha, technikai eszköz vagy élelmiszer. A csalók előszeretettel használják ki a gyanútlan vásárlókat is. Legtöbbször eladónak hirdetik magukat, előre kérik a pénzt a termékért, majd a termék természetesen soha nem érkezik meg. Ilyen eset történt nem régiben itthon, Magyarországon is, mely fel is került az internetre. Az áldozat feljelentette a csalót, mivel nem kapta meg a kifizetett terméket, és így a rendőrségnek módjában áll elkapni a tettest. (egy régebbi, szintén itthoni eset)
A másik eset, amikor a vásárló megkapja a csomagot, de kibontva észleli, hogy más árut rejt a csomagolás, vagyis át lett verve. Van, hogy egy hasonló terméket kapunk, mondjuk az eredeti egy régebbi verzióját, de van, hogy csak ki töltötték valamivel a csomagolást. 


Romantikus csalások



Sokszor előfordul a magányos, társat kereső emberekkel is, hogy érzelmeiket kihasználva átverik, megrövidítik őket. Egy idegennel való mélyebb érzelmekbe keveredéssel (az internetek keresztül) kezdődhet az egész Amikor már a szélhámosnak sikerül igen közel kerülnie az áldozathoz, és fordítva, akkor a csaló valamilyen indokkal pénzt kér a hiszékeny féltől (autóbaleset, rablás stb.) . A naiv áldozat rosszabb esetben már nyúl is a pénztárcájához. Az érzelmeket kihasználó átveréseket hívjuk romantikus csalásoknak.




Források:

Internetes csalások: Csaló álszerető hálójában, vagyis a romantikus átverés , B Klári (2011)
Nem adta fel az interneten megrendelt csomagokat a csaló , MTI (2016.08.04. 20:22, csütörtök)
Internetes átverés: Két szem krumplit kapott telefon helyett , manna.ro - demotivalo.com nyomán szebbjovo.hu (2010.11.28.)
Top 5 internetes csalás avagy adathalászat napjainkban , @dmin (2015.02.15.)
Több tucat embert csaptak be nemlétező iPaddel , Helme (2013.04.03. 22:38)

Kép:
kép 2



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése