keresés

2016. október 9., vasárnap

Amazon.com: az oldal, amiről mindenkinek a könyvek jutnak az eszébe.

Amerikában rengetegen használják, itthon kevésbé ismert. Sokan nem is tudják, hogy mit forgalmaz az amazon.com. Ha az Amazonról beszélünk, akkor rögtön az ebook-ok jutnak az eszünkbe, pedig a cég nem csak ezzel foglalkozik. Sokan nem is tudják, hogy már nem csak online vásárolhatunk tőlük, hanem könyvesboltot is nyitottak. A független könyvesboltokra nézve ez egy újabb nehéz helyzetet generált. Az Amazonnal nehezen tudják felvenni a versenyt a boltok, megoldást jelentene, ha a termékeket más boltokban is kedvezményesen lehetne megvásárolni. 

Mi is az Amazon?

Az amazon.com elektronikus kereskedelemmel foglalkozó cég, amelyet 1994-ben alapítottak meg. Az oldalt eredetileg könyvek forgalmazására hozták létre, a későbbiekben pedig bővítették az árukészletüket. Most már bútorok, ruhák, elektronikus berendezések, CD-k, DVD-k, ételek és még számos más termék is megvásárolható az oldalon. A weboldal nem csak Amerikában létezik, hanem Németországban, Kanadában, Ausztriában, Japánban is. Bár a világ minden tájára szállítanak, Magyarországon az emberek mégis kevésbé használják, mert a szállítási költségek nem túl kedvezőek, szemben más oldalakkal, ahol a Magyarországra történő szállítás sokszor ingyenesen elérhető. 


Kindle generáció

A Kindle az Amazon saját fejlesztésű e-könyv olvasó termékcsaládja, amely képes digitális adatok és e-könyvek megjelenítésére.  Jelenleg már a nyolcadik generációnál tartanak
és évről évre újabb eszközt dobnak a piacra. Napjainkban rengetegen használnak Kindle-t, mert nagyon praktikus a kialakítása, ezért kevés helyet foglal. Akár hónapokig is kibírja feltöltés nélkül, nincs háttérvilágítás, ami roncsolná az ember szemét és a napfény sem zavarja az olvasást. A legújabb eszközökön nem csak olvashatunk, hanem zenét hallgathatunk és internetezhetünk is. Ha a készülékünket regisztráljuk az amazon.com-on, akkor pillanatok alatt tudunk könyvet is vásárolni, valamint a legújabb frissítésekről kapunk értesítést. Mindemellett nagyon kedvezményesen tudunk hozzájutni a könyvekhez, illetve vannak olyan alkalmak is, amikor ingyenesen tölthetőek le a legkülönbözőbb tartalmak rá. Ezért is vásárolnak olyan sokan az oldalról, hiszen a könyvesboltokban levő könyvek nagyon drágák és nem is olyan kényelmes hozzájutni. Az eszköz egy másik nagyon fontos előnye még, hogy sok olyan könyvet tudnak letölteni az olvasók, amelyek Magyarországon vagy nem jelennek meg, vagy csak az eredeti megjelenéshez képest nagy csúszással kerülnek a könyvesboltok polcaira. 


Az Amazon megnyitotta első boltját

Bár az Amazon az online könyv értékesítés minden előnyének kihasználásával a hagyományos könyvesboltokat meglehetősen nehéz helyzetbe hozta, mégis megnyitotta 2015. november 3-án az első igazi boltját Seattle-ben. A hagyományos könyvkereskedőknek ez egy újabb rossz hír a könyveik eladására nézve. A könyvesbolt nagyon egyediknek számít. A könyvek alatt rövid ismertetők és számszerű értékelések találhatóak, illetve az árak sincsenek feltüntetve. Ezeket az Amazon oldaláról tudják megnézni a vásárlók és ugyanannyiért tudják megvásárolni az üzletben, mint a webshopban. Ezért is olyan népszerű a cég, hiszen a hagyományos könyvesboltokban a bolti és az online vásárlás árai között az online ár javára jelentős különbség tapasztalható általánosságban. Sokak éppen ezért gondolták úgy, hogy az offline Amazon könyvesbolt megnyitása csupán egy újabb reklámfogás az online óriás részéről. Az üzlet fogadtatása olyannyira vegyes érzelmeket keltett az emberekben, hogy egy seattle-i könyves publicista a közösségi médiában közzé tett még egy felhívást is, amelyben arra buzdította az embereket, hogy menjenek el a boltba, nézzenek ki egy könyvet, és még ott helyben rendeljék meg azt valamely más független online könyvesboltból. Szerintem jó ötlet volt az Amazon részéről a bolt megnyitása, mert sok olyan ember van, aki szívesen nézelődik a polcok között és nem mindenki szereti elektronikusan megvásárolni a könyveket. Ez a megoldás így mindenki számára kedvező. A kisebb könyvesboltok pedig könnyebben felvehetnék a versenyt, ha az üzleteikben kedvezőbb akciókat szerveznének az olvasó közönségnek. 


Felhasznált források



Az Amazon első könyvesboltja Bödör András (2015.11.16)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése