keresés

2016. október 25., kedd

2016 amerikai elnökválasztás és a Wikileaks



A 2016-os amerikai elnökválasztást az egész világ figyelemmel kíséri. Amerika első emberének a megválasztását hosszú kampányidőszak, előválasztások és választási viták előzik meg. A kampány rengeteg pénzt felemésztő marketingtevékenység. A választási viták is nagyban befolyásolják a választókat. Nyilván sokat árul el valakiről, hogy különböző rágalmakra, különböző helyzetekben hogyan reagál. Az információs társadalomban más megvilágításba került a kampánytevékenység és a választási vita. Ma már mindenről kép- és hangfelvétel készül. A levelezéseket követhetik, a telefonhívásokat lehallgathatják. Ezeket az információkat pedig fel lehet használni a választottak besározására. Ezeket az információkat legtöbbször a Wikileaks nevű oldalon keresztül szivárogtatják ki. A Wikileaks egy nemzetközi nonprofit szervezet, ami kormányzati dokumentumokat tesz közzé a világhálón, miközben a szivárogtatónak anonimitást biztosít. November 8-án kerül sor a választásokra, mely során az amerikai állampolgárok a demokrata Hillary Clintonra és a republikánus Donald Trumpra szavazhatnak.


Clinton óvatlan levelezései

 

Júliusban a Wikileaks nyilvánosságra hozta Hillary Clinton levelezését, amit még külügyminiszterként folytatott az iraki háborúval kapcsolatban. Ezeket az e-maileket nem szabadna magánszerverén tárolnia. A szivárogtató portál az amerikai külügyminisztériumtól kérte el az üzeneteket egy törvényre hivatkozva. Julian Assange, a Wikileaks alapítója korábban azt állította, hogy elég információ található a levelezésben ahhoz, hogy az FBI vádat emelhet Clinton ellen. James Comey, az FBI igazgatója nemrég egy sajtótájékoztatón a Clinton elleni nyomozás eredményét ismertetve bejelentette, hogy nem emelnek vádat az elnökjelölt ellen. Ezzel szemben kijelentette, hogy Clinton valóban hanyag volt. Összesen 110 olyan e-mailt találtak, amiben titkosított információ volt.

Julian Assange
Szintén júliusban a Wikileaks szivárogtatott a Demokrata Nemzeti Bizottság belső levelezéséből. Az üzenetekből kiderül, hogy Clinton sokáig elmaradt demokrata ellenfele, Sanders mögött. Julian Assange egy hírműsorban bevalotta, hogy direkt időzítette a szivárogtatást a demokrata jelöltállító gyűléssel egy időpontra. Ez jobb hírverés volt, mint bármilyen marketingfogás. Assange azt nyilatkozta, hogy ismeretlen a szivárogtató kiléte és ebben az esetben nem is fontos. Clinton csapata szerint ugyanis orosz hekkerek szivárogtattak információkat.

Bernie Sanders
Augusztus végén ismét elővették Clinton levelezését. 2009 és 2013 között volt az Egyesült Államok külügyminisztere. 2012 decemberében a líbiai Bengáziban történt amerikai külképviselet ellen elkövetett merénylet ideje alatt levelezést folytatott a Fehér Házzal. A levelezést bírósági döntés értelmében a külügyi tárcának át kellett tekintenie. Októberben további érdekes e-mailek kerültek napvilágra. Többek között annak a vádja, hogy a Clinton és Sanders közötti vita befolyásololva volt Clinton javára. A Demokrata Országos Bizottság ideiglenes elnöke előre kézhez kapta a Clinton és pártbeli kihívója, Bernie Sanders szenátor közötti nyilvános viták tervezett témáit, és többször is pontosan megfogalmazott javaslatokat tett arra, hogy milyen kérdéseket tegyen fel a műsorvezető. Ennél kínosabb téma, miszerint előkerültek olyan e-mailek, melyben Clinton kollégáival a katolikus vallás hívein gúnyolódtak (még egy 2011-es e-mailben).


Moszkva áll a hekkelés mögött?

 

A Wikileakset olyan vádak érték, miszerint Moszkva érdeke szerint cselekszik. 2012-ben a szíriai polgárháború kezdetén a Wikileaks megkapta a szíriai vezetés belső levelezését, azonban nem az egészet publikálta. Kihagyta azt a részt, miszerint az orosz VTB bankhoz kétmilliárd dollár jutott el Szíriából a polgárháború kezdetén. A vádak a orosz elnökhöz is eljutottak. Ő tagadta az állítást, de hozzá tette: mindegy kitől van az információ a lényeg, hogy valós tényekre világít rá.

Nem sokkal később az Egyesült Államok Hírszerzési Közössége kijelentette, hogy az orosz kormány kérésére loptak hekkerek amerikai személyek, intézmények és politikai szervezetek levelezéséből. Állításuk szerint a támadások módszerei hasonlóak más orosz számítógépes támadásokhoz.
Egy későbbi hír szerint Putyin szólt az orosz újságíróknak, hogy az NSA valószínűleg lehallgatja őket. Nemrég a CIA is jelezte, hogy kibertámadásokat indíthatnak orosz célpontok ellen.


A Trump botrány

 

Ezzel egy időben a Wikileaks újabb Clinton e-amaileket szivárogtatott és Trumpról is előkerült egy 2005-ös hangfelvétel, amint durván beszél nőkről. Ezúttal Clinton egyik legfontosabb tanácsadójával folytatott levelezéséből szemezgettek. Korábbi fizetett beszédeinek szövege került nyilvánosságra. Azonban nagy leleplezés nem derült ki az e-mailekből. Trump a hangfelvételen durva hangnemben beszélt a nőkről, és arról, hogy mivel híres mindenkit megkaphat. Trump végül hivatalosan is bocsánatot kért a felvételért. Az ügy miatt még a republikánusok is elítélték. Mindez egy hónappal a választások előtt történt. (Azóta összesen 12 nő vádolta zaklatással)


Az e-mailbotrány folytatása...


Hétfőn az FBI eddig ismeretlen dokumentumokat hozott nyilvánosságra. Nyomozásuk során kikérdeztek egy FBI-tisztviselőt, aki szerint Patrick Kennedy államtitkár valamit valamiért ajánlatot tett még nyáron, és nyomást próbált gyakorolni a szervezetre. Az ügyben az FBI és a Clinton-kampány tagjai is tagadnak. Egy anonim tisztviselő arról számolt be, hogy Patrick Kennedy állítólag felajánlotta, hogy amennyiben az FBI egy e-mail titkosítását hajlandó feloldani, akkor a kormány engedélyezi  emberek kihelyezését olyan országokba, ahová egyébként nem küldhetnének több ügynököt. A névtelen tisztviselő szerint végül Michael Steinbach, az FBI terrorelhárítási részlegének vezetője elutasította, hogy feloldják a levél titkosítását. Ettől még a nyomásgyakorlás vádja áll. 


Források:
Wikileaks
Az FBI nyomozása Clinton ellen eredménytelen
A Demokrata Nemzeti Bizottság belső levelezésének kiszivárogtatása
Bírósági döntés Clinton levelezésének ügyében
A Wikileaks oroszbarát?
A Wikileaks oroszbarát? 2
A Trump ügy
Kevésbé leleplező Clinton e-mailek
Kevésbé leleplező Clinton e-mailek 2
Clinton és munkatársai levelezése
Az NSA lehallgatja az orosz újságírókat
Egy államtitkárt nyomásgyakorlással vádolnak

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése