keresés

2015. december 7., hétfő

Microsoft Mobil - A neheze még hátra van!

Korábban már megcsodáltuk a Microsoft új mobilját a Lumia 950 és a 950 XL-t. Még mindig elmondható, hogy nagyon sokoldalú eszköz, nagy fejlődésen ment keresztül a Microsoft mobilrészlege, de kérdések és kétségek még mindig vannak. A kérdések közül az egyik legnagyobb talán az, hogy mennyire lesz ez elég?  Rátudja-e venni majd a felhasználók tömegét a váltásra ? 



Váltás, megéri egyáltalán ?


Azzal már egy ideje tisztában vagyunk, hogy nincs könnyű dolga napjainkban a Microsoftnak, főleg mobil operációs rendszer terén. Most már  sok helyről halljuk a Windows megújulását, valaki otthoni asztali gépén bőszen használja  is a tízes rendszert, a tapasztalatok megoszlanak. De mit tud nyújtani az embereknek a tízes rendszer mobilos változata ? Elég jó hogy leváltsa a Google és az Apple rendszerét ?
A probléma ott kezdődik, hogy fel kell ismerni azt, hogy a felhasználok közel egésze elkötelezte már magát valamilyen más rendszer mellett(és ez természetesen nem csak a mobiloknál van így!). Innentől fogva a feladat nehéz, mert meg kéne győzni őket valahogy a Microsoftnak hogy váltsanak. Vannak bizonyos összetevők amik kellenek ehhez. Példának okáért az, "hogy minden hasznos app elérhető legyen Windows 10-en, és hogy pontosan ugyanazt tudják, mint Androidon vagy iOS-en. Másrészt tovább kell fejleszteni a rendszert, mert több fontos dolog hiányzik belőle." Ebből következhet egy hatalmas fokú bizonytalanság, mégpedig az, hogy nem feltétlen téríti át a Lumia 950 a felhasználókat a Windows 10-re.  Vannak is ezzel kapcsolatban érdekes vélemények: "A Microsoft nem tudna meggyőzni arról, hogy hagyjam ott az Androidot, mert a Google rendszere hatalmas szabadságot ad. Támogatja a kísérletezést, és olyan szélsebesen fejlődik, mint semmi más."
 A lényeg az utolsó mondatban van! Gyorsaság a fejlődésben és támogatott kísérletezés. Ezzel tényleg nehéz felvenni a versenyt! Steve Ballmer (Microsoft vezér) jó érzékkel fogta meg a lényegi szálat ebben a kérdésben, ami az volt hogy a Windows 10-nek megengedőbbnek kéne lennie, olyan
értelemben, hogy az androidos appok működjenek Windows 10-en is! 

Áthidalhatatlan távolság

A távolság itt a Google és a Windows 10 között értendő természetesen. A gondok ott kezdődnek, hogy Hangouts csevegő, Gmail és Inbox emailkliens, Dokumentumok és Drive nincs Windowson. Persze a Windowsnak is megvannak a sajátjai ezek közül csakhogy a Google itt is vezet, hisz adatbázisa fejlettebb például a térkép alkalmazás terén, pontosabb, részletesebb, előbb érjük el a céljainkat. 
Az esélyek valamivel jobbak az iOS-el kapcsolatban. Az interface területén a Windows 10 jobban teljesít mint az iOS (Mint kiderült a Windows 10 elvileg jobban segíti a munka lebonyolítását az eszközön.). De abba nem érdemes belemenni, hogy mekkora az iOS tárháza appok terén mert akkor egészen más eredményeket kapunk. Windowsnál meg tudjuk oldani, hogy ne csak programindító ikonokat, hanem kimondottan hasznos csempéket is kitűzzünk a főmenübe. Ez ad egy kis kényelmet a tulajdonosnak.

Átláthatatlanság és Bug a rengetegben? 

Sokak szerint a beállítások sokasága és azok rossz elhelyezése még a legprofibb felhasználóknak is gondot okoz. "Gépháznak nevezett menüben teljes a káosz. Olyan sokféle menüpont van, hogy nyomtatott térképpel is eltévednék benne. Az sem segít mindig, hogy a Gépházban tudunk keresni. Amikor azt akartam beállítani, hogy a kijelző lezárása után azonnal kérjen PIN-kódot, akkor a "PIN-kód" keresőszó megadására nem adott ki semmit."


Ebből még sok hátrány származhat, érdemes még csiszolgatni  a rendszeren, sőt kell is, mert csak úgy lehet rendesen versenybe szállni ha az említett problémáknak megtaláljuk a legmegfelelőbb megoldásait!  

Mégsem hordunk PC-t a zsebünkben 

Korábban már hallottunk olyan híreket, hogy a Microsoft Lumia 950-esei nem csak mobilnak hanem komplett PC-nek feletethetők meg. Azóta pontosabb képet kaphattunk erről és megtudhattuk, hogy amit annak szántak csak hibák tömkelegeivel működik úgy mint egy rendes PC. Lényegében még nem cserélnénk le az asztali gépünket egy Lumiára. 
A tesztelésnél kiderült hogy "Egyetlen Index.hu weboldal megnyitása oly mértékben lelassította a böngészőt, hogy a gördítések végrehajtására hosszú másodperceket kellett várni. Amikor másik monitorra kötöttem át a 950 XL-t, hibásan jelent meg a felület, lelógott a pereme, és nem ugrott fel a kalibrálási lehetőség, mint az első monitoron."
Egyelőre maradhatunk annyiban, hogy ez a célirány sem elhanyagolandó, de még tökéletesítések tömkelegét kell eszközölni!

Forrás:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése