keresés

2015. december 8., kedd

Microsoft és a Lumia, avagy siker vagy bukás?

Mint tudjuk, december elején megjelent az új Lumia a Windows 3. próbálkozása az okostelefonok terén ami az ígéretek szerint nagyot fog szólni, de vajon tényleg? Elég sok mindennek stimmelnie kellesz a sikerhez de miért ne? Na, de lássuk is tényleg úgy van ahogy mondják vagy újabb bronz lesz a próbálkozásból.

Tényleg összejöhet?:


Mint tudjuk, a Lumia 950 és 950XL az ígéretek alapján egy mindent vivő hiper-szuper mini PC lesz de vajon a valóságban ez tényleg érdekel valakit? Egyrészt, a legtöbb embernek már megvan a kialakult vásárlási szokása, tudja, hogy neki Samsung, Apple vagy egyéb márka. Másrészt, az app-okat nagyon oda kell tenni mivel ebben az Android és IOS termékek jelenleg mérföldekkel verik a Windows ráadásul még elég sok más is hiányzik. Bár, azért van amiben már most jobb a Windows, mint például a kezelőfelület letisztultsága és rendkívül hasznos és gyors elérést biztosító "csempéket" a főoldalon.

Alapbeállítások már nem az igaziak?:


Ahogy fentebb írtam, a főoldal és a kezelőfelület még csak-csak felveszi a versenyt a "nagyokkal" na de mivan a beállításokkal? Először is, a gépház nulla lett. Menüpont több van mint a perzsaiak de a keresőnk sajnos nem spártai, szóval a keresőszavakra általában nulla találat jön ami elég lehangoló tud lenni.

Ott van még kisebb bugnak az adatforgalom fül, amit még ha be is állítunk a mobil hálózat és SIM kártya menük alatt még mindig aktívnak mutatkoznak, de akkor is bajban vagyunk mikor a háttérben futó appokat leakarjuk állítani mivel a hálózat menüben annyi ablak gördül le ami még egy kisgyerek kívánságlistáján is sok lenne.

PC-nek készült de mi lett belőle?:


A windows arról beszélt, hogy ezt a telefont egy dokkoló segítségével akár számítógépként is használhatjuk majd, ami elsőre nagyon királynak nézett ki viszont végül mégsem jött be annyira. Az első éles próbákon a böngésző megnyitása után a gördítés lassított felvétellé vált, míg némely monitoron a kép széle elcsúszik és még a kalibrálási lehetőség sem ugrott fel.

Azért a dokkolónak van jó oldala is, mint például egy prezentáció gyors végigpörgetése vagy videók, képek bemutatása. Ettől függetlenül az appok nagy része nem támogatja a funkciót és a játékokat is erősen hangolni kell ha szeretnénk valamit. Maga ez a dokkoló meglehetősen drága, kb 30 ezer forintot kóstál, viszont az egyértelmű, hogy többet tud, mint egy átlag adapter, többek között van rajta HDMI és DisplayPort kimenet, 3 USB kimenet, amelyek akár a pendrive-okat is eltudják kezelni.


Biometrika és kamera felsőfokon:


A sok negatív dolog ellenére azért vannak kiemelkedő teljesítmények, mint pl az írisz felismerésre alkalmas körülbelül 2 arasznyi távolságból és a legkiemelkedőbb része, hogy mindezt különböző fényviszonyok közben tudjuk betanítani a telefonnak, így később akár a tök sötétben is felismer minket a kijelző fényének segítségével.


A fotózás terén talán abszolút verhetetlen lett a Lumia a Pure View technika segítségével ami elöl egy 5 hátul egy 20 megapixeles kamerát működtet, utóbbi 4k videót is rögzít 30 képkocka/másodperc sebességgel.A PureView kamera lenyűgöző felbontású, éles képeket készít, gyorsan fókuszál, és a szoftverében van manuális beállítás is. A tripla LED vaku pedig simán kenterbe veri a sima egy LED-es villantókat.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése