keresés

2015. december 7., hétfő

Ingyen WIFI új köntösben, New Yorkban és Új Delhiben



A fejlett országokban élő emberek átlagosan 1kg szemetet termelnek egy nap. A nagyvárosok is keresik a megoldást, hogy minél jobb körülmények között éljenek az emberek. Továbbá érdekük az is, hogy minél kevesebb szemét legyen az utakon, illetve megkönnyítsék az újrahasznosítást is. Erre megoldást talált New York és Új Delhi is.  

New York okoskodása

 

Intelligens szemetesek New York utcáin

A metropolisban évek óta intelligens szeméttárolók működnek, melyeket a tárolók gyártója a BigBelly tovább fejlesztene. Jelenlegi funkcióikat még tovább bővítenék.  Napelemmel működnek és képesek internetes kapcsolatra. A beépített szenzoroknak köszönhetően, automatikusan értesítik a központot, ha a kuka tele van és ürítésre érett. Ráadásul a beépített pneumatikus (sűrített levegővel működő) rendszernek köszönhetően helyben összenyomják a szemetet, ennek következtében többet tudnak belőle tárolni.
A cég olyan bővítést tervez, amellyel a kukák még WIFI –t is szolgáltatnának. Az első éles teszteken már átmentek. A társaság szerint 50-75 Mbites forgalmat tudnak bonyolítani, amely elég egy forgalmasabb hely lefedésére is. Akár kormányzati információkat is hordozhatnak majd.

A nyilvános telefonok ideje lejárt

Egy másik ötlettel is előállt az önkormányzat, egy komoly projektet szeretnének bevezetni. A LinkNYC nevű projekt lényege, hogy a nyilvános telefonokat lecseréljék, a mobiltelefonok elterjedése miatt és modern információs oszlopok váltsák fel őket. „A Linkeknek nevezett építmények egyszerre sugároznának ingyenes internetet, funkcionálnának információs pultként és biztosítanának szintén ingyenes belföldi telefonhívási lehetőséget. Ha minden a tervek szerint halad, az első oszlopok már idén munkába állhatnak, a végső létszám pedig elérheti a tízezret.

Új Delhi - szemétért ingyen net

Felismerték Indiában, hogy a mindennapi élethez szükséges az internetkapcsolat és a mobiltelefon. Két a kereskedelemben végzett diplomás úgy döntött, ingyen WIFI-t ad azoknak, akik kidobják a szemetet. Ennek következtében a társadalmat ránevelhetik a tisztább környezetre.
„Mikor valaki szemetet dob a kukába, akkor egy egyedi kódot fog mutatni, amellyel hozzá tud férni az ingyen WIFI-hez” – mondta Prateek Agarwal, ez egyik fejlesztője a kezdeményezésnek.

A Mumbai származású Agarwal és a társa Raj Desai autodidakta tanultak programozni. Több országban is jártak külföldön például: Dánia, Finnország, Szingapúr. Arra jöttek rá, hogy a környék szép és tiszta legyen, az emberek attitűdjét kell megváltoztatni. A megoldásukat a zenei fesztiválok ihlették. Aki volt már tudja, milyen szemétmennyiséggel jár egy ilyen, valamint akkora káoszban nehéz megtalálni egymást. Összekötötték a kellemeset a hasznossal és megszületett a WIFI Trush Bin.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése