keresés

2015. december 14., hétfő

Google - Facebook - Microsoft - Apple - Samsung? Ki lesz a világ ura? Témazáró cikk.

Elérkeztünk a félév utolsó cikkéhez, ami egy, az elsőhöz hasonló átfogó cikk lesz a karácsony és újév előtti állapotokról, néhány visszatekintés és egyéb társaságában. Sör, chips és mézeskalács megengedett, pénzhiány nem, mivel az üzlet robog vagy mondhatnánk "The business must go on". Na, de inkább nézzük mire lehet számítani így 2015 végén a világ uralkodó cégeinek háza táján.



Apple:

Bár, a címben más a sorrend én mégis inkább az abc alapján szeretnék haladni, így első emberünk az "alma" akik ebben az évben is kiosztották a "legjobb alkalmazás" díjakat, több kategóriában is.

Workflow:

Ezen app a leginnovatívabb app Iphone kategóriában kapott díjat, ami nem is meglepő, ha megtudjuk mi is ez. A Workflow appot mobilokon és tableteken használják bizonyos folyamatok automatizálására, hogy ez mit is jelent? Tegyük fel, van egy parancssorozat, amit végreszoktunk hajtani a telefonon/tableten, akkor ezzel az alkalmazással megoldhatjuk, hogy egy gombnyomással újrainduljon az egész és ily módon saját feature-öket alkothatunk.Előre feltöltött Workflowok is vannak mint pl: 
  • Az utolsó 5 általunk készített képből GIF-et készít,
  • Készítsen az aktuális oldal linkjéből rövidített linket, és ezt tegye vágólapra,
  • Keressen dalszöveget az éppen hallgatott zenére.
Gyakorlatban is láthassuk: 


Liquidtext:

A második versenyzőnk a leginnovatívabb app Ipaden kategóriában ért elsőként célba, megelőzve riválisait. Ezen app a PDF-ek és egyéb elektronikus dokumentumok olvasását segíti elő, legfőbbképpen akkor, ha nagy méretű, hosszú szövegekben kel keresnünk bizonyos szövegrészeket vagy jegyzeket készíteni.

Lara Croft Go:

A következő app már a nevéből is kitalálható, hogy a legjobb játék Iphone app kategóriában kapta az elismerést, amely játék egyébként egy "puzzle adventure" játék.

Prune:

Vajon mi is lehet a kedvező, hát persze, hogy a legjobb játék app Ipad kategóriában. Bár a játék elég minimál stílusú a története rendkívül érdekfeszítő, egy fát kell minden szinten egyre nehezedve metszegetni, hogy a végül rásütő nap miatt kivirágozzon. Igen, ilyen is van.

Dark Sky:


Nem, nem sci-fi film a következő nyertes, bár név alapján arra is jó lehetne, hanem egy Apple Watch alkalmazás, ami az időjárást jelzi előre és nem, nem csak a netről, hanem más felhasználók visszajelzései alapján jósolja meg, milyen idő várható a nap folyamán, valamint értesítés küld, ha vihar tart felénk.


The Robot Factory:

Az év alkalmazása díj nyertese Ipaden egy robotépítős játék, főleg gyerekek részére, amivel kreativitásukat illetve képzelőerejét veszi alapul és mellette érdekes megközelítésből mutatja be a fizika törvényeit.

Periscope:

Az év alkalmazása Iphone kategóriában egy újítás nyert, egész pontosan  egy élő közvetítéseket lehetővé tevő alkalmazás és ezúttal like-ok helyett kis szivecskéket kap az ember :). 

Gazdaság:

Pár szóban azért, ecsetelni fogom a gazdaságot is, hiszen mégiscsak az a kérdés ki a világ ura, így ezzel is tisztában kell lenni. Ebben az évben szintén csak szuperlatívuszokban lehet beszélni az Apple teljesítményéről minden téren. Az eladások egyre magasabbra törnek megse lehet jósolni a végét, főleg, mivel bár Európa és Amerika stagnál eladásokban de Kína dönget mint még sose. Az Iphone részesedése a bevételből 56%-ról 65,2-re nőtt és így még meghatározóbbá vált mint valaha, bár ennek megvannak a kockázatai. Az eladások 39,3 millió darabról 48 millióra nőtt a bevétel 23,7 milliárdról 32,3 milliárdra.
Forrás: Asymco

Nagyjából az eladások régióra lebontva is mutatják, hogy Kína a legnagyobb felvásárló jelenleg, bár Amerika és Európa is igyekszik.
Forrás:apple, jackdaw research


Facebook:

A Facebook egyre közelebb a "dislike" gombhoz, mint ahogyan azt még az első blogomban írtam,

" Persze azt egyből kihangsúlyozták, hogy nem a gyűlöletkeltést és gyűlölködést szeretnék ezzel szítani, szimplán szeretnék, ha az emberek kifejezhetnék érzelmeiket. Zuckerberg: "Amit a felhasználók szeretnének, az az empátia kifejezésének lehetősége."

Manapság, azonban úgy tűnik, hogy a Facebook alapítója Mark Zuckerberg egy kicsit más ötlettel próbálja ezt elérni és nem kifejezetten "disklike" gomb lesz, hanem többféle "reakció" használata.

Mark Zuckerberg az újításról:



“Ma elkezdtük a “Reactions” funkció tesztelését, ami egy sokkal kifejezőbb Like gomb. A like gomb már hosszú ideje a Facebook szerves része. Naponta milliárdnyian lájkolnak dolgokat, és ez a cselekvés az egyik legegyszerűbb módja lett annak, hogy kifejezzük magunkat. Éveken keresztül kérték viszont tőlünk az emberek a “dislike” gombot. Tény, hogy életünknek nem minden pillanata jó pillanat, és akad, amikor nem kedvelünk valamit, hanem empátiát akarunk kifejezni. Vannak fontos történések, amelyeknél többet szeretnénk megosztani egy egyszerű lájknál, ami ilyenkor kevésnek bizonyulhat. Egy nemrégiben lezajlott közönségtalálkozón is elmondtam már, hogy nagyon sokat gondolkoztunk azon, milyen módszerekkel bővíthetnénk ki az önkifejezés eszközeit úgy, hogy ezek mégis egyszerűek és tisztelettudóak maradhassanak. Ma elkezdjük tesztelni ezeket.

A Reactions segítségével újszerűen fejezhetjük ki a szerelmet, szeretet, meglepődést, humort és szomorúságot. Ez továbbra sem egy “dislike” gomb, de lehetőséget ad bánat és empátia kifejezésére a boldogsággal és örömmel együtt. A használata egyszerű: csak hosszan kell nyomni a like gombot, vagy fölötte tartani az egérmutatót. Elsőként Írországban és Spanyolországban vezetjük be a Reactions tesztidőszakát, hogy tanulhassunk a tapasztalatokból, ezután tesszük elérhetővé mindenki számára. Reméljük, tetszeni fog (“lájkolni fogod”) – vagy akár ennél is jobban kifejezed majd, mit érzel.”


Mint ahogyan olvasható, a facebook már két országban is elkezdte tesztelni a "kiterjesztett lájk" elérhetőségén és már van szeretem, dühös és haha funkciója is, azonban az, hogy ez mikortól lesz elérhető még nem tudni.

Google:

A Google talán legnagyszerűbb az újítása a sokak által vitatott "kvantumszámítógépe".  Az eset azért vitatott, mert bár a Google azt mondta megalkotta az új, kvantumalgoritmus alapján működő számítógépet, ami százmilliószor gyorsabb, mint a hagyományos otthoni gépek és ha ez mégis igaz, akkor hatalmas áttörést adhat a vezető nélküli autó, emberszerű robotok vagy épp űrszondák fejlesztésében. A NASA-val már két éve együtt dolgozó Google már régóta ügyködik egy D-Wave X2 elnevezésű számítógépen. Maga a gép egy óriási fekete szekrény valahol Kalifornia területén, amelynek belsejében a hőmérséklet abszolút nulla fok környékén van és egy nagyon erősen szigetelt külseje van és nem érheti semmilyen mágnesesség.



Ezt a gépet tartják egyértelműen az első kvantumgépnek, azonban a működése nem teljesen biztos legalábbis eddig az volt, azonban a Google tesztelte a gépet és ezzel bizonyítva működését. A teszten egy olyan feladatot oldott meg a gép amit egy átlag otthoni gép 100 nap alatt oldana meg, a kvantumgépnek elég volt mindössze egy századmásodperc és a fogyasztása se több, mint az átlag számítógépeknek.

 Magyarázat: "Mindez úgy lehetséges, hogy a kvantumszámítógép egészen másmilyen elveken dolgozik, mint a hagyományos gépek: a nullákat és egyeseket (amiket ebben az esetben qubitenek, vagy kvantumbiteknek neveznek) kvantumállapotok kódolják. A qubitek viselkedését a kvantummechanika törvényei szabályozzák."

Persze, ezek még csak kísérleti szakaszok, de ha tényleg működni fog akkor hatalmas előrelépést jelent a számítástechnika történelmében.


Microsoft:

Alaptanterv legyen a Microsoft?

A Microsoft(magyar kirendeltésg) a napokban előállt egy megdöbbentő újdonsággal vagy épp őrültséggel? Szerintük, bekéne emelni az alaptantervbe a "kódolást", mivel szerintük ezzel lehetne csökkenteni a szakemberhiányt az informatika területén és csak így lehet felzárkózni a fejlett országok gazdaságát meghatározó technológiai forradalommal. 

"Azért lobbizunk, hogy a kódolás a Nemzeti Alaptanterv része legyen" – jelentette be Grósz Judit, a Microsoft Magyarország marketing és operatív igazgatója a vállalat által múlt héten rendezett szakmai kerekasztal beszélgetésen. Grósz Judit szerint erre azért volna szükség, mert a digitális írástudás ma már a munkaerőpiacon való érvényesülés alapfeltétele."

Ez a változtatás már csak azért is fontos lenne, mivel a magyar iskolák rendkívül elmaradottak felszerelés tekintetében és az informatika utáni vágy is nagyon alacsony, mindemellett az egyetemet végzett informatikusok fizetése kritikán aluli. Az egyértelmű a PISA felmérés alapján, hogy a 15 éves korcsoport 60%-a fogalmatlan a digitális világra.

Lumia 950:

A Lumiáról a legutóbbi blogom során beszámoltam így inkább most csak idézni szeretnék belőle, mivel nincs frissebb hír róla, így nehéz mit írni róla.

Először is a siker és a bukás között lebeg a Lumia és ezt mutatja az eddigi kiadások eladásai is. Vajon ez is erre a sorsra jut? Mint tudjuk, a Lumia 950 és 950XL az ígéretek alapján egy mindent vivő hiper-szuper mini PC lesz de vajon a valóságban ez tényleg érdekel valakit? Egyrészt, a legtöbb embernek már megvan a kialakult vásárlási szokása, tudja, hogy neki Samsung, Apple vagy egyéb márka. Másrészt, az app-okat nagyon oda kell tenni mivel ebben az Android és IOS termékek jelenleg mérföldekkel verik a Windows ráadásul még elég sok más is hiányzik. Bár, azért van amiben már most jobb a Windows, mint például a kezelőfelület letisztultsága és rendkívül hasznos és gyors elérést biztosító "csempéket" a főoldalon. Bár maga a telefon nagy elvárásokat támasztott egyenlőre nem sokat tudott belőle elérni, ami azért annak is a hibája, hogy meglehetősen drága lett legalábbis a Samsung Galaxy-k és Iphone-ok legújabb kiadásaival vetekszik, bár tudásban kérdés tud-e annyit? Mindemellett, ami PC-vé teszi még drágábbá is teszi, így pedig tényleg kétséges megéri-e megvenni? A legjobban várt része a dokkoló, ami által közvetlen tud összekapcsolódni a PC-vel de elég sok a hátulütője egyenlőre és hát sajna az ára is elég húzós. Maga ez a dokkoló meglehetősen drága, kb 30 ezer forintot kóstál, viszont az egyértelmű, hogy többet tud, mint egy átlag adapter, többek között van rajta HDMI és DisplayPort kimenet, 3 USB kimenet, amelyek akár a pendrive-okat is eltudják kezelni.

Mindenesetre kíváncsian várjuk mi fog kisülni eme PC okostelefonból, de egyenlőre nagyobb a füstje mint a lángja sajnos.

Gazdaság:

A Strategic Analysis  alapján elindulva a Microsoft erős következő 4 évet zárhat majd, ha tudják folytatni eddigi munkásságukat. A 3 nagy platform közül ( IOS, Windows, Android) csak egyet fog rosszul érinteni a Microsoft előretörése. 

Az optimizmusra az adhat okot, hogy az új, Windows 10 alapú "versenyzőkből" már most 56%-kal többet adtak el, mint tavaly. Az eladási számok kb 22 millióra jöhetnek ki, amik ahhoz képest, hogy év közben jött elég izmosra sikerült. A diagramok alapján egyértelmű, hogy az Android fogja a legrosszabbul viselni ezt, mivel az IOS szárnyal, így nekik az a kis kiesés semmit nem jelent majd. Jó eséllyel fog  kiemelkedni  a Surface Pro 4 is  a piacon. De talán az év egyik legkomplexebb eszköze nem is ez hanem a Lumia 950 super smartphone. 

Samsung:

Samsung is négy keréken?:

A Samsung az elmúlt napokban bejelentette, hogy ő is beszáll az önvezető autók piacába mert hát miért pont ő maradna ki ugye és emellett még a gépkocsin belüli szórakoztató és tájékoztató részekre is koncentrálni fog. A részleg más részlegekkel is együtt fog működni vezetője pedig, Park Jong-hwan, a Samsung ügyvezető alelnöke lesz."A kooperáció keretében a kisebbik dél-koreai gyártó a jövőben számos rendszert és alkatrészt szállít majd a GM-nek, többek között motorokkal és akkumulátorokkal látja el a Chevrolet Bolt EV modelleket.A Samsung novemberben együttműködési megállapodást kötött az Audival. A társaság chipeket fog szállítani az Audi tájékoztató és szórakoztató rendszereihez, virtuális pilótafülkéihez és a vezetést segítő megoldásaihoz. Emellett akkumulátorokat biztosít az E-Tron Quattro koncepcióhoz, amelyet a német gyártó az idén mutatott be a Nemzetközi Automobil Kiállításon (IAA)."

Galaxy S7:

Valószínűleg márciusban jön a dél-koreai cég új okostelefonja a nyomásérzékelővel ellátott kijelzőt tartalmazó telefonnal, amivel az Iphone-t próbálják utolérni. Ez azért különleges mert ezáltal amilyen nyomás helyeződik rá, olyan funkciókat képes megnyitni. Emellett USB-C funkciót is kap és a retinaszkenner is elengedhetetlen tartozéka lesz. Az S7 állítólag ismét kap microSDkártya-bővíthetőséget, ugyanis ezt többször szóvá tették a  felhasználók.  Illetve továbbfejlesztik a kamerát is, hogy rossz fényviszonyok között is lehessen vele fotózni. Természetesen a görbített szélű Edge széria is visszatér. Ezen kívül még annyit árultak el, hogy a legújabb technológiának köszönhetően 35 perc alatt akár 85%-ot is lehet tölteni a telefon akksijára.



források: 








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése