keresés

2015. december 8., kedd

„Az egymillió dolláros csali”

Nobel-díj. Ha ezt a szót halljuk, akkor több embernek több féle dolog jut az eszébe. Van akinek, híres magyarjaink, akik kiérdemelték ezt a neves elismerést. Van, akinek az, hogy milyen fajtái léteznek ennek a díjnak. Ám gondolom senkinek sem a bitcoin jut az eszébe. Mégis, meglepő módon a kettőnek köze van egymáshoz.


Idén példaértékű dolog történt, mely bizonyosan bekerülne a Nobel-díjak nagy történelem könyvébe, persze csak ha lenne olyan. Az a fejlemény pedig nem más, minthogy a híres, hírhedt Bitcon feltalálóját - Satoshi Nakamotot - jelölték erre a díjra. Most először fordult elő olyan, hogy olyasvalakit jelöltek a díjra, akinek valójában nem is ismerjük a személyazonosságát.
Ezt akár hihetnénk viccnek, esetleg egy jó poénnak is, ám az UCLA  Anderson School pénzügyi szakának egyik professzora ezt teljesen komolyan gondolta. Erről számolt be a HuffingtonPostban megjelent írásában is. Melyben a Bitcoint és a mögötte álló technikát is forradalminak nevezte.


 Ki is akkor a feltaláló?


Satoshi Nakamoto ugyanis eddig nem fedte fel valódi kilétét, hanem csak - feltételezhetően - álnevét használta a az elméleti hátteret megalapozó dolgozatán és a végső forráskód kiadásakor is. Mondjuk arra vonatkozóan, hogy ki állhat a nicknév mögött arra már több elmélet is született, ám igazából egyik sem nyert bizonyítást. Sem az hogy a Satoshi Nakamoto név valóban az alkotó neve lenne, sem az, hogy egy csoport áll a bitcoin feltalálása mögött.
Ha csak megnézzük az eredetiforum profilt, akkor arra kell következtetnünk, hogy japán, ott is él, 37 éves és férfi. Ezen információk nagy részének ellent mond, hogy a forráskódban tökéletes, anyanyelvi angolt, illetve amerikai szelnegt is használ. Valamint mint egy időhatározóként a 2009-es Times-ból is idézett.
Ám az évek folyamán olyan találgatások is napvilágot láttak, hogy Nakamoto mögött nem más állna, mint maga a NSA vagy CIA - erről egy amerikai bitcoin fórumon egy vita is volt. Illetve még egy Kaliforniában élő, anyakönyvezett neve szerint Satoshi Nakamoto nevű férfi is a „kereszttűzbe” került.

„Az egymillió dollásros csali”


Bár az még most is kérdés, hogy ha a bizottság esetleg Satoshinak ítéli oda a díjat, akkor ki is kapja tulajdonképpen. Kérdés az is, hogy e miatt esetleg fel fedi-e eredeti személyazonosságát a feltaláló. Avagy sikerül-e a nyulat kiugrasztani a bokorból, vagy sem? Ha esetleg úgy döntene hogy igen, akkor minden bizonnyal nem a díjjal járó pénz - 270 millió Ft - , hanem a hírnév fogja erre ösztönözni. Ugyanis a feltaláló a bitcoin kiadásakor az érmék egy részét már előre legenerálta és egy tranzakciós napló szerint közel egy millió ezek közül most is nála van. Ez közel 106 milliárd forint. Lássuk be, ehhez képest a Nobel-díj pénzjutalmas nem is tűnik olyan nagynak.  



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése