keresés

2015. december 5., szombat

A világ egyik legszebb könyvtára

Szeretném megmutatni, hogy a régi is lehet szép, ízléses. Választásom a Cseh Nemzeti Könyvtárra esett, amely Prágában található. A képet nézve kicsit Harry Potter-es lehet a hangulata...





Története:

Csehország fővárosában található a Klementinum Prágai Nemzeti könyvtár, ahogy azt a neve is mutatja. Ez az egyik legrégebbi nyilvános könyvtár Európában. A fennmaradt forrásokból arra lehet következtetni, hogy 1366-ban  IV. Károly által a Prágai Egyetemnek adományozott ősnyomtatványok lehettek az alapjai a könyvtárnak. A "Klementinum"  pedig a csehek egyik nevezetesebb épületének nevéből származik. Hosszú évszázadokon átívelő történelméből csak pár fontos dátumot emelnék ki: 

- 11. század táján készült az első írásos emlék, amely említést tesz a Szt. Klement - templomról
- 1556. a jezsuiták érkezésével elkezdődött a Klementinum építése is, mely távozásuk után is a könyvtár helye maradt
- 1781-ben Karel Rafael Ungar (történész, könyvtáros) megalapította a Bibliotheca Nationalis-t 



Így nézett volna ki a prágai Nemzeti könyvtár ha a Future Systems tervei megvalósultak volna, de sajnos ez meghiúsult. Az 1979-ben alapított iroda két vezetője Jan Kaplicky és Amanda Levete a fent látható tervvel nyerték el 2007-ben a könyvtár felújítására vonatkozó pályázatot, mely elég nagy visszhangot vert a sajtóban. Ám az irodán belül a két vezető közt zajló konfliktusok, valamint a cseh kormány 2010-re halasztotta a könyvtár megvalósítását. Jan Kaplicky 2009 januárjában meghalt, a Future Systems megbomlott így, még a szétválás előtt, és Levete elbocsátotta a tervezésben résztvevő építészeket is, többszörös akadályokba ütközött a felépítés. Máig nem valósult meg a terv, és nagy valószínűséggel soha nem is fog. Szerintem szebb a könyvtár épülete így, mint  "Lyukas Puding"-ként. 

Állomány:

Sok értékes dokumentum található itt. Többek között: Vyhserad Codex (1085-ből), Velislav képes biblia (14. század közepéről), valamint Tycho Brahe, a híres dán csillagász könyvtárának megmaradt darabjai is.  

Értékes hungarika gyűjteménnyel is rendelkezik, például:
- Hunyadi Mátyás corvinája (az ismeretlen szerző Aquinói Szent Tamás Arisztotelész az égen és a kozmoszban c. művéhez írt kommentárját másolta le)
- II. Ulászló királyt magasztaló panegyris, melyet J. M. Nagonius, olasz humanista írt latinul

A gyűjteményről szóló cikkért, kattints ide.


Mikor a Google már itt is megjelenik...

A Google összefogva a Cseh Nemzeti könyvtárral az állományból, kb. 140 000 dokumentumot digitalizált már. Ezek felkerülnek a Google Books-ra, illetve a Manuscriptorium European Digital Library lapjára is. 2010-ben állapodtak meg Hans Knoll-lal, a könyvtár tudományos igazgatójával a digitalizálási-projektről és el is indult még abban az évben, valamint UNESCO-díjat is kapott a projekt, igaz állami juttatásoktól függő a munka.
MaNDA oldalán megjelent cikk-ért kattints  ide


Források:









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése