keresés

2015. december 12., szombat

A Microsoft törekvései és küzdelmei a piacon - összefoglalás

Tény, hogy nagy célokat tűzött ki a Microsoft magának! Ezeknek a céloknak és erős törekvésének köszönhetően elmondhatjuk jobban áll mint ezelőtt fél évvel! Ha visszatekintünk láthatjuk ,hogy sokkal másabb volt az állás és körülbelül azt vizsgáltuk, hogy melyik cég áll hozzáhasonlóan rosszul.




A Sorstárs

 Zuhanás közben is találhat sorstársakat az ember, így a Microsoft is. Hasonló cipőben jár a  John Chen által vezetett BlackBerry. Bátran kijelenthetjük, hogy élt már meg jobb időket is a kanadai cég. A vezérigazgató korábbi reményei sajnos nem váltak valóra közel sem. Egy korábbi kijelentése szerint: "évi 10 millió darabnál tartja fenn magát a készülékgyártás", ehhez képest ez a szám közelebb van a nullához mint a 10 millióhoz (ebben az évben 1,3 millió darabot gyártottak, tavaly 1,7 milliót.).


Új cél, Nagy próbálkozás

Ám lehet hogy az utolsó is, ha nem ér el sikereket a mobilpiacon a BlackBerry. John Chen a napokban bejelentette (2015.10.09.) "5 millió, vagy semmi." Ez az a szám aminek az elérése szükséges eladás terén ahhoz, hogy a cég mobil ágazata életben maradjon.  Ha ez sem válik valóra akkor a BlackBerry elköszönhet a mobilpiactól és más területekre fog összpontosítani. Jelenleg úgy néz ki, hogy ez a cél is elég messze van, ugyanis az előző negyedéves jelentésből tudjuk azt is, hogy  az eladások mindössze 800 ezerig mentek fel, ez önmagában nem kecsegtet sok reménnyel. Ennek ellenére még mindig nincs pánik mert nagy hitük van az új fejlesztésükben: "A BlackBerry idei nagy dobása a Priv névre hallgató, Androidot futtató, ám a BlackBerry biztonsági és szoftvermegoldásaival felszerelt csúcstelefon lesz, amely még az év vége előtt elstartol."  
Ez itt mind nagyon jól hangzik de problémák itt is lesznek, mivel a megváltás eszközével van dolgunk, sejthetjük, hogy nem lesz olcsó, bizonyos források azt állítják, hogy az eszköz ára megközelítheti az  1000 dollárt is. Józan ésszel átgondolva nem minden ember engedheti meg magának majd ezt a luxust főleg,  ha az ár ilyen magas lesz.   
A következő kellemetlen tény pedig az, hogy az óra elég erőteljesen ketyeg a Blackberry számára, ugyanis egy évük van arra hogy a Priv meghozza a kívánt sikereket. Nos, az hogy sikerülni fog-e az a jövő zenéje. A negatív kimenetelt viszont tudjuk: Ha nem sikerül eggyel kevesebb vetélytárssal kell a Microsoftnak és a többi cégnek számolnia a mobilpiac területén.

Végül láthatjuk, hogy nem következett be a Microsoftnál ilyen mértékű probléma mint ahogy a BlackBerrynél történt, még csak ilyen 5 millió eladásos alsó határokat sem kellett meghatározni.
A Microsoft fellendülése időben érkezett az év közepén mikor is a Windows 10-et "szabadjára engedték." Ez volt az a dolog, tényező ami a Microsoft összes termékére kiterjedt.

A jelenlegi gyöngyszem: Windows 10

A cég jelenlegi büszkesége amit nagyjából kettő hónapja bocsájtottak ki. Elégedettek az új rendszer teljesítményével, a statisztikák magukért beszélnek. "Eddig 110 millió készülékre töltötték le a Windows 10-et." Ilyen rövid idő alatt ez a mennyiség elég jónak mondható. De nem csak egy új operációs rendszert kaptunk, ezzel együtt érkezett a Microsoft új böngészője az Edge! Az már megint egy másik kérdés, hogy az új böngésző mennyire hódítja meg a felhasználók szívét? Az előre megjósolható hogy nincs könnyű feladata az új böngészőnek, hisz elődje az Internet Explorer hosszú "uralkodása alatt" elég sok elégedetlen felhasználót szerzett. Egy értelmét látták a jó öreg Explorernek mégpedig azt, hogy egy másik böngészőt töltsenek le vele. Az Edge eredménye sem olyan rossz első próbálkozásra " 650 milliárd oldalt töltöttek le a Microsoft Edge-dzsel."



De meg kell megmutatni azt is, hogy nem csak a saját kis rendszerével törődik igazán a Microsoft,  hanem bizony vannak egyéb kütyük amiknek a  fejlesztésével  segíthetik mindennapjainkat vagy éppen gondoskodhat gyermeki énünk szórakoztatásáról:


Halo 5 Xbox

A statisztikai adatok kimerítése után Terry Myerson áttért egy másik témára, aminek a főszereplői az új fejlesztésű eszközök. Először az Xbox kerül a rivaldafénybe, annak is egy teljesen új modellje a Halo 5 Xbox és ha már Xbox akkor ehhez párosul új konzol is ami több különböző típusú játékhoz használható. Igencsak okos döntés volt, most piacra dobni ezt az eszközt. A Karácsony közeledtével nehéz lesz olyan Xbox és Microsoft párti családot találni ahol ez nem lesz megtalálható, röviden: Az időzítés pazar volt!

Egészség? Az is kell!

Ez első nekifutásra elég furcsán hangzik. Mi dolga a Microsoftnak a mi egészségünkkel? Lindsey Matese elmagyarázza! 
Az előbb említett hölgy a Microsoft Band részlegének a vezetője. A Band csoport egy igen érdekes eszközzel jött elő: Microsoft Band-el. Ez az eszköz elsősorban azoknak lehet nagyon fontos és érdekes akik mindent megtesznek egészségük  megőrzése érdekében. Normális esetben ez minden emberre igaz lenne, de sajnos nem így van.
 Az előbb említett eszköz elég sok funkcióval bír, ez szerintem megér egy felsorolást:
  • Beépített GPS
  • UV-monitor
  • alvásfigyelő
  • irányított edzéstervek
  • kalóriaszámláló
  • barométert 
 Láthatjuk, hogy az itt említett "Sportkarkötő" nem egy unalmas eszköz. A következő nagy kérdés még az lehet, hogy miből van?  Hiszen sportnál nincs kizárva az esés és a sérülés lehetősége, így ha használjuk ezt a technika csodát edzés közben az sincs kizárva, hogy új "kincsünket" is összetörjük magunkkal együtt. A fejlesztők erre is gondoltak! "Hajlított Gorilla Glass 3 van rajta, ezzel ugye azt akarják elérni, hogy kevésbé legyen törékeny." Persze azt hozzá kell tenni hogy így sem elpusztíthatatlan!
Még mindig nincs vége a sornak mert azt is említeni kell, hogy az eszközhöz jár alkalmazás is: a Microsoft Health! Ez "Minden adatot megkap a karkötőből, ezeket grafikonokba, táblázatokba szedi, hogy átláthatóbb legyen a felhasználónak. Vagy az orvosnak, ha van annyira modern, hogy hajlandó egy pillantást vetni rá. Még azt is ki tudja számolni az alkalmazás, hogy mennyi oxigénre van szüksége a sportolónak a maximális teljesítményhez."
Végül annyit érdemes még megemlíteni, hogy mind a három nagy platform támogatja a Band-et: Windows Phone, iOS és az Andorid is.

Eddig ezek mind lenyűgöző fejlesztések mondanunk sem kell ! Viszont ahogy sorra érkeznek az újabb eszközök és ezekből minél több persze, annál inkább látjuk, hogy komoly küzdelem folyik a cégek között! Erre nagyszerű példa a Surface Book és a MacBook harca. (Microsoft és Apple)

A jelenlegi álláspont

Ennek a versenynek nem kicsi a tétje és a hozzáfűzött remények nagyok! Lehet úgy is fogalmazni, hogy ez egy heves párharc lesz a Microsoft és az Apple között. Ami pedig majd még jobban  fokozza ezt a párbajt az az, hogy a Microsoft célzottan a MacBook-ot használok táborából akarja toborozni az ő saját Surface Book felhasználóit. Ennek a célnak az elérése érdekében már külön oldalt is létrehozott a Microsoft, ami nem csak a Surface Book-ot népszerűsíti hanem már a rendszert is amit használ: a Windows 10-et. Pontosabban fogalmazva "a Windows 10 előnyeiről is informál, és tanácsokat ad a zökkenőmentes átálláshoz." Ez egy elég jó eszköz most a Microsoft kezében, főleg, hogy az emberek azon részét szólítja meg akik az abszolút egyszerűségre törekszenek és eszük ágában sincs bonyolítani ezt a folyamatot. Az emberek szeretik az egyszerű dolgokat, főleg ha még jól használható tanácsokat is adnak hozzájuk, így a siker sokkal könnyebben elérhető. Igazából azt lehet mondani, hogy a magyarázatokban mindent elemeire bont és úgy magyarázza el a folyamatokat.

"Az oldalon lépésről lépésre végigmegy azon, hogyan lehet átvinni a fotókat, dokumentumokat, levelezésünket stb. az új gépre, hogyan kerülhetnek a webes kedvencek és alkalmazások, mi a helyzet a már megismert billentyűkombinációkkal, hogyan lehet új appokat telepíteni stb."

Összehasonlítás 

Az összemérés  nagyon jól szemléltethető a következő képpel:





A laptopok után muszáj szóba hozni a tabletek helyzetét is! A tabletek részénél elég pozitív irányba billenhet el a mutató, legalábbis a Strategy Analytics szerint.  


A piaci helyzet

Strategy Analytics elemzése szerint a Microsoft négy év múlva megduplázhatja jelenlegi tabletpiaci részesedését ,ha minden a jelenlegi ütemben zajlik. A három nagy platform (iOS, Windows, Android) közül (amiket most megvizsgáltak)  csak egynek kell nagyobb visszaesésre számítania. Ez a visszaesés pedig a Microsoft erősödéséhez vezethet majd: 


Az optimizmus (Strategy Analytics szerint) ez esetben azért indokolt mert már az év elején (Windows 10 megjelenése előtt) "58%-kal több ilyen rendszerű táblagépet sikerült leszállítani, mint egy esztendővel előtte. A Windows 10 lendületével az év végére a 2015-ös leszállítási szám 22 millióra rúghat." Ez egy év alatt szép teljesítmény, főleg úgy hogy körülbelül félidőnél jött be a Windows 10 mint jelentős tényező.
A két kördiagram  megvizsgálásával tisztán látható, hogy a nagy visszaesés az Androidot fogja érinteni. Az kizárt, hogy az iOS annyira beleroskadjon abba az egy százaléknyi veszteségbe, szóval akárhogy nézzük a nagy veszteség az Andoridra értendő! Viszont még így is, hogy a legnagyobb veszteséget az Android szenvedi/szenvedheti el toronymagasan vezet a másik két céggel szemben.



Surface Pro 4

Jó eséllyel fog jól teljesíteni a Surface Pro 4 a piacon. De talán az év egyik legkomplexebb eszköze nem is ez hanem a Lumia 950 mobil . Nagy előrelépés ez a cégnek meg kell hagyni, viszont nem tökéletes egyelőre! 

Lumia - Telefon vagy számítógép?

Ebben tényleg benne van minden! Lassan már több is mint kéne... Telefonnak lehet még egyáltalán nevezni ?
Egy új Lumia család került a porondra: A Lumia 950 és 950 XL. Ennél a két példánynál erősen látszik az, hogy mikre erősít a Microsoft. Én elsősorban a fényképező funkciót emelném ki. Az ígéretek úgy szólnak, hogy mindkét modellnek 20 megapixeles kamerája lesz, Triple LED RGB vakuval, külön fényképező gomb és ötödik generációs optikai stabilizáló van hozzá! (Azt csodálom, hogy a Hubble űrteleszkópot nem pakolták még bele :-) ) Viccet félretéve, nagyon komoly kis szerkezet lesz. Ezekkel az adottságokkal, rossz fényviszonyokkal is minőségi képet tudunk majd készíteni. De itt még nincs vége, ez sejthető is!
Az szerintem logikusan kikövetkeztethető, hogy a készülék a Windows 10-et fogja használni, ebből jön, hogy minden saját szoftver ott lesz (Office, Cortana, Skype, OneDrive), 32 Gb-os tárhellyel rendelkezik majd és az akkumulátor harminc perc alatt tölt fel 50 százalékos töltöttségi szintre.
Ez eddig jól hangzik! De lesz még jobb is! Érdekes álláspontot osztott meg a Microsoft mégpedig azt, hogy: "szeretnék, ha a mobilok igazi munkaállomásokká váljanak, ezért mindenféle perifériát lehet csatlakoztatni hozzájuk, mint például billentyűzetet, monitort."
Szerintem nem vagyok egyedül azzal az érzéssel ha azt mondom, hogy ez már jobban hajlik a PC irányába mint a szimpla telefonhoz.
Végül közölném az árát az eszköznek ami jelenleg úgy áll, hogy: "A kisebbik mobil 549 dollárba kerül és novembertől kapható majd, az XL 649 dollár lesz majd."
Röviden azt lehet róla mondani akármilyen jó és fantasztikus az ára elég magas, ahogy a minősége is annak tűnik. Szerintem megvan az esélye annak, hogy ezzel feljebb mászik azon a bizonyos létrán a Microsoft! A kérdés csupán annyi, hogy hány ember engedheti meg magának majd ezt a különlegességet?

Egy kis idő elteltével kiderült ,hogy nem minden 100%-os ezzel az eszközzel, vannak rajta részek amiket lehet erős kritikával illetni! A módosítások nem ártanak majd!

Átláthatatlanság és Bug a rengetegben? 

Sokak szerint a beállítások sokasága és azok rossz elhelyezése még a legprofibb felhasználóknak is gondot okoz. "Gépháznak nevezett menüben teljes a káosz. Olyan sokféle menüpont van, hogy nyomtatott térképpel is eltévednék benne. Az sem segít mindig, hogy a Gépházban tudunk keresni. Amikor azt akartam beállítani, hogy a kijelző lezárása után azonnal kérjen PIN-kódot, akkor a "PIN-kód" keresőszó megadására nem adott ki semmit."
Ebből még sok hátrány származhat, érdemes még csiszolgatni  a rendszeren, sőt kell is, mert csak úgy lehet rendesen versenybe szállni ha az említett problémáknak megtaláljuk a legmegfelelőbb megoldásait!  

Mégsem hordunk PC-t a zsebünkben 

Korábban már hallottunk olyan híreket, hogy a Microsoft Lumia 950-esei nem csak mobilnak hanem komplett PC-nek feletethetők meg. Azóta pontosabb képet kaphattunk erről és megtudhattuk, hogy amit annak szántak csak hibák tömkelegeivel működik úgy mint egy rendes PC. Lényegében még nem cserélnénk le az asztali gépünket egy Lumiára. 
A tesztelésnél kiderült hogy "Egyetlen Index.hu weboldal megnyitása oly mértékben lelassította a böngészőt, hogy a gördítések végrehajtására hosszú másodperceket kellett várni. Amikor másik monitorra kötöttem át a 950 XL-t, hibásan jelent meg a felület, lelógott a pereme, és nem ugrott fel a kalibrálási lehetőség, mint az első monitoron."

A saját véleményem az, hogy jelent pillanatban a Microsoft tényleg egy jó irányt talált magának mind hardveresen mind szoftveresen és ha folytatja a módosításokat, az újításokat  az eszközein, folyamatosan tökéletesít akkor a közeljövőben az Apple és a Google egy sokkal komolyabb versenytársra lelhet!

Források:

Index:
Egyéb Források:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése