keresés

2015. december 8., kedd

A folyamatosan költözni akaró Széchényi...

Már 2011 óta gondolkodnak a miniszterek arról, főleg Orbán Viktor miniszterelnök, hogy az Országos Széchényi Könyvtárat el kéne költöztetni, mert technikailag a tovább fejlesztése sokba kerülne, míg az átköltöztetése, a terület kitakarítása, valamint fejlesztése "csupán" harmincmilliós beruházás.





Fellobbant a szikra!

2011-ben röppent fel az első hír arról, hogy tervezik az OSZK elköltöztetését a gyaloghíd megépítése mellett, a Széchényi Terv részeként. Annak idején ezt nyilatkozta Fellegi Tamás fejlesztési miniszter a TV2 Tényeknek. Leginkább a Bolyai híd megépítésén volt a hangsúly, amely a Petőfi és a Lágymányosi híd között vezetett volna, átívelve a Dunán, de megemlítette a romos várnegyed és várkert bazár felújításának tervezetét is, melybe a könyvtár elköltöztetését is belefoglalta, hogy a gyaloghíd mellé kerülhessen rögtön


Füstbement terv

2013-ban már megváltoztak a vélemények, ahogy fellobbant úgy ki is aludt az ötlet, hogy az Országos Széchényi Könyvtárat elköltöztessék Dél Budára. Sajnos arról sem esik szó, hogy módosítva az eredeti tervet a könyvtár jelenlegi épületének felújítására fordítanák a pénzt, holott lassan égető szükség volna erre.


Kulturális központ helyett szálloda, és állami rendezvényház

2014-ben L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára nyilatkozta újra azt az álláspontot, hogy az OSZK-nak új otthont szánnak. Legutóbb akkor vetődött fel ez az ötlet, mikor Orbán Viktor első miniszterelnökségi ciklusában szerette volna a Sándor Palotát, majd végiggondolta, hogy netán a Könyvtár épületét is megkaphatná, főleg hogy annak nagyobb belső terei vannak. Szerencsére nem valósult meg a terve és végül a köztársasági elnök ment a Sándor Palotába. Évek óta, időről időre felötlik hogy az OSZK-t át kéne telepíteni a Várból, ahol 1985 óta áll. A Hauszmann-tervről beszélt L. Simon László, kerülve a tényt, hogy valójában halványlila fogalmuk sincs róla, hogy hová akarják költöztetni a könyvtárat... Ellenben arról már bőven megvannak az ötletek, hogy mit lehetne a helyére rakni. Nemzeti Galéria és a Könyvtár helyett legyen a Várban szálloda, államtörténeti múzeum és állami rendezvényház. 


Költözzünk, mert egyre kevesebb támogatást kapunk!

"Tüske László, az Országos Széchényi Könyvtár új főigazgatója szívesen költöztetné a Magyar Rádió székházába a nemzeti könyvtárat, csaknem egymilliárdos gyorssegélyt kért a kormánytól, és igyekszik távol maradni a MaNDA-tól."


Tovább folytatódik a Hauszmann-terv és az előkészületek, avagy a haditanács ülése

L. Simon László a bizottság ülésének elején beszámolt a várnegyed állapotáról, a felújítási lehetőségekről, megemlítve a költségét is, valamint a Széchényi Könyvtár új helyszínei is szóba kerültek. Orbán Viktor úgy fogalmazott: "egy élő Várra van szükségünk, ahol zajlik az élet', reméli, ezt az ott élők is elfogadják majd."





Kultúra vagy nem kultúra? Ez itt a kérdés!

Évindító sajtótájékoztatót tartottak az Országos Széchényi Könyvtárban a magyar kultúra napján. Több témát is érintettek, köztük az ELDORADO-projektet, illetve az új kiállításról is esett szó, amely a pálos rendről szólt. Felvetődött a mindenkit foglalkoztató kérdés is, hogy marad-e az OSZK jelenlegi helyén? Tüske László főigazgató diplomatikusan annyit felelt, hogy nem a helyszín a fontos, hanem a megfelelő felszereltség, modernitás és technikailag megfelelő fejlettség.

Járjuk körbe a költözést!

Mi van, ha nem csak ez az egyetlen megoldás?

Az OSZK problémáira nem a költözés lenne az egyetlen megoldás, így a másikat is át kell gondolni, hogy tényleg az áttelepítés lenne a legjobb döntés? Ám az is nyilvánvaló, hogy a budavári fejlesztésekről szóló tervben viszont útban lenne, és át kéne gondolni az egész Hauszmann-projektet újra. 


2015. április 9-én volt a harmincadik évfordulója annak, hogy az Országos Széchényi Könyvtár megnyitotta kapuit a Budai Várnegyedben.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter 2015. novemberében egy sajtótájékoztató keretein belül mondta el, hogy a Nemzeti Múzeum épülete mögött, az egykori Magyar Rádió közelében jöhet létre az új könyvtár, ellenben ez egy akár harmincmilliárdos beruházás is lehet.

Legfrissebb hírünk a költöztetésről december 2-án jelent meg, hogy Hoppál Péter, kulturális államtitkár szerint sok érv szól a költöztetés mellett, többek között, hogy a Magyar Rádió régi épületének területé sokkal jobban megközelíthető lenne a könyvtár, mint a várban. Ide kattintva olvashatjátok a cikk többi részét.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése