keresés

2015. december 6., vasárnap

A Facebook mindennapi életre gyakorolt hatásai

Marketing, kommunikáció és fejlesztések


Akár tetszik, akár nem, a modern technológia az életünk részévé vált. Szükségünk van számítógépre, internetre, okostelefonra, Facebookra, GPS-re, sőt nemsokára talán Google Glass-ra is az életben maradáshoz, ahhoz hogy a társadalom tagjaivá váljunk és azok is maradjunk. Vigyáznunk kell azonban, hogy a virtuális világ ne uralkodjon el a valódi életünk felett. A következő összeállításban a Facebook emberekre gyakorolt hatását vizsgáljuk. Kiderül, mi alapján kerülnek a bejegyzések a hírfolyamunkba, milyen marketingstratégiákkal használják ki a cégek a Facebook nyújtotta lehetőségeket, milyen változásokat és veszélyeket rejt magában az újfajta kommunikáció, és végül beszámolunk a cég legújabb fejlesztéseiről. 

Legendák szólnak a Facebook szupertitkos algoritmusáról. A mesterséges intelligencia kiszűri a nekünk leginkább tetsző tartalmakat. Akinek az oldalát sokszor böngésszük, like-oljuk, kommentekkel látjuk el, annak a bejegyzéseit gyakrabban fogjuk látni. (A saját bejegyzéseink az ismerőseink/oldalunk követőinek körülbelül 35%-ához jut el.) Minél többen like-olnak egy bejegyzést, annál több ember hírfolyamában fog megjelenni. Az algoritmus tehát mindig a mi saját online tevékenységünkből indul ki. Egy új fejlesztés ráadásul már azt is figyelembe veszi, hogy meddig időzünk el egy bejegyzés fölött. Ha egy meghatározott időegységnél tovább (vagyis valószínűleg elolvassuk a bejegyzést), azt figyelembe veszi a program, és felveszi a listájára a minket érdeklő dolgok közé. Ehhez képest az CIA munkatársai amatőr kezdőknek számítanak, hiszen ezzel a módszerrel egyszerre 1,5 milliárd ember szokásairól lehet döbbenetes részletességű adatokhoz jutni. 

Techcrunh.com

De mégis, mihez kezdenek az így megszerzett adatokkal? Statisztikákat készítenek belőlük és eladják őket. A régi és elavult értékmérők helyett mint az arany vagy a kőolaj, egyre többen, egyre többször és egyre nagyobb tételben egy újfajta erőforrással kereskednek: átlagemberek tömegeiről szóló információkkal. Az alapelvek természetesen itt is érvényesek, azaz minél több, annál jobb. Az emberiség történelme során még sohasem volt ennyire "kicsi a világ", azaz sosem jutott el ilyen sok emberhez ilyen gyorsan az információ. A nagy cégek a világ minden táján jelen vannak, de a kisebbek is igyekeznek a lehető legszélesebb közönséghez eljutni. Ebben nyújt nekik segítséget a legnagyobb közösségi oldal, azaz a Facebook. A cég a már fent említett algoritmus segítségével vállalja, hogy a hirdetést közvetlenül a célcsoporthoz juttatja el. A felhasználóknak ki sem kell lépniük a megszokott kellemes buborékból, amit a program óvólag köréjük von. Szinte észre sem veszik, hogy egy hirdetéssel állnak szemben, és nem egy általuk követett oldal bejegyzésével. Tiszta haszon, nem?
Tömegeket érhetünk el nagyon gyorsan

Persze a hirdetés pénzbe kerül, ráadásul még blokkolni is lehet. Ezért sokan "megosztós játékokat" szerveznek, alternatív módszerekkel igyekeznek híveket toborozni a Facebookon. Az utca embere pedig különböző adok-veszek csoportok létrehozásával váltja ki az újságok apróhirdetés hasábját, komoly versenytársat jelentve ezzel az internetes aukciós oldalaknak is. 

Ezek a rejtett hirdetések, szűrt tartalmat mutató egyéni buborékok, alternatív hirdetési formák különösen veszélyesek lehetnek a gyerekekre és az idősekre. Amíg az előbbi korosztálynak a bullying-gal, azaz az internetes zaklatással, csúfolódással, sértésekkel kell megbirkózniuk (erre több médiakampány is felhívja a figyelmet), addig az időseket a kifejezetten rájuk szakosodott szélhámosoktól kell megóvnunk
A magyar nyugdíjas internetezők 51%-a aktív a közösségi hálón, ez a világon a legnagyobb! arány. Egy újságíró felmérésében nyugdíjas hölgynek kiadva magát feltérképezte, mit lát egy átlagos, gyanútlan idős ember a webből. Az eredmény megdöbbentő volt. A kezdetben enyhén giccses idézeteket és kismacskás videókat hamarosan felváltották a magukat ezoterikus szakértőnek kiadó szélhámosok és a gyűlölködők. Ez utóbbi kategória tagjai szerint atombombával kellene felrobbantani az USA-t, mert még a magyar foci is miattuk rossz. Mindeközben persze boldogan posztolják a Coelho-idézeteket naplementés képeken. Ezért rossz, hogy a sokat emlegetett algoritmus cenzúrázza az elénk kerülő tartalmat. Aki egyszer belekerül egy ilyen körbe, nagyon nehezen mászik ki belőle, úgyhogy szánjatok egy kis időt a nagyira és beszélgessetek vele!

De mire jó a gyűlölet? 

brandtrend.com
Mondhatnánk, hogy semmire. Az igazság azonban az, hogy a lelkileg nem teljesen stabil, a saját életével valami miatt nem elégedett embereknek kiváló feszültséglevezető megoldás. Elég egy bűnbakot keresni, majd jól megmondani neki a magadét. Máris fontosnak érezheted magad és élvezheted a véredben áramló hormonokat, amelyek azokhoz hasonlóak, mint amiket szex közben, vagy kokain hatása alatt tapasztalhatunk. (Kockázat, mellékhatás: a gyűlölködésre legalább olyan gyorsan rá lehet szokni, mint a kokainra.) Javaslom tehát minden gyűlölködőnek, hogy válassza a nehezebb utat és tegye rendbe az életét, ne ismeretleneken álljon kicsinyes bosszút. 

Elismerem, ezt néha nehéz megállni. Az embert sok stressz éri, időnként akaratlanul is felmegy a pumpa. Ilyen helyzet például a szakítás. Vagy amikor szakítás után folyton a volt kedves képeit, bejegyzéseit, szomorú idézeteit vagy szexis pózban készült szelfijeit teszi az első helyre az a bizonyos algoritmus. Hiába, a mesterséges intelligencia nem érti, hogy akire tegnap még kíváncsiak voltunk, arra ma már egyáltalán nem vagyunk. Vagy mégis? A Facebook egyik új funkciója lehetővé teszi (sajnos még csak az USA-ban), hogy korlátozzuk exünk megjelenését az üzenőfalunkon és hozzáférését a mi bejegyzéseinkhez. Így nem kell őt letiltani, és mindenki boldog. Már amennyire ezt a körülmények ilyenkor megengedik...

A szakításfigyelő egyáltalán nem a Facebook egyetlen új húzása mostanában. Az oldal egyre több sikeres techcéget vásárol fel, egyre több funkcióval rendelkezik és egyre több helyre jut el. Ők ezt a szegénység elleni küzdelemnek nevezik, mások azzal vádolják őket, hogy világuralomra törnek. Egy biztos: ha ez így halad tovább, a Facebook nemsokára az internet szinonimája lesz. Néhány a legfontosabb újítások közül: Drónokkal Afrikába: A cég óriási drónokkal szállítja az internetet Afrikába. Nekik lesz néhány millió új felhasználójuk, a helybelieknek pedig ingyenes internetük. Mindenki jól jár. Facebook at Work: felejtsük el a vállalati e-maileket, hivatalosan is a Facebookon keresztül fogunk dolgozni. Erre lesz egy külön profilunk csak a kollégákkal, ami ráadásul még az adataidat sem lopkodja. Elvileg. Ha nem tudsz belépni, akkor valószínűleg kirúgtak. Adománygyűjtés: különböző nonprofit szervezetek a Facebookon keresztül is tudnak kampányolni és adományokat gyűjteni. Külön cél nélkül, vagy akár egyszerre több célra is. Így könnyen válhat prestige-kérdéssé az adakozás, ami a cél szempontjából rendkívül előnyös. Ha valakit emiattt közösítenek ki, akkor már kevésbé.



Igaz is, adományok. Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója maga is élen jár ebben a témában. Kislánya, Max születésének örömére jótékony célra lemondott a birtokában lévő Facebook részvények 99%-áról. A részvények jelenlegi értéke 45 milliárd dollár, körülbelül 13 ezer milliárd forint.Ebből a pénzből többek között egészségügyi kutatások finanszírozását tervezi támogatni, az oktatást fejleszteni, és természetesen eljuttatni az internetet a világ minden pontjára.  A pesszimistábbak persze azonnal észrevették, hogy a pénzt kapó alapítvány nem nonprofit szervezet, és adócsalással vádolják Zuckerberget. Nem tisztünk ítélkezni, az idő majd eldönti, kinek volt igaza. Annyi azonban már ebből a rövid összeállításból látszik, hogy a Facebook fenekestül felforgatta az életünket. 

Végszó
"Aki azt olvassa, amit mindenki más olvas, csak azt fogja tudni gondolni, amit mindenki más is gondol"-írja Haruki Murakami Norwegian Wood című könyvében. Csak ezt tudom javasolni mindenkinek: tájékozódjunk több forrásból, hogy a Facebook ne legyen egyenlő az internettel, az internet pedig ne legyen egyenlő a világgal. A változások elől nem tudunk elmenekülni, ha Rousseau-nak nem sikerült a vadonba költözés, nekünk sem fog. Ezek a változások hihetetlenül gyorsan történnek. Sokszor leültem megírni egy bejegyzést, aztán valami egészen mást írtam, mert közben bejelentettek egy új hírt és úgy éreztem, ezt nem hagyhatom szó nélkül. Ha követjük a híreket és tudatosan használjuk a rendelkezésre álló eszközöket, remélhetőleg nem ér minket túl nagy meglepetés.

Felhasznált források (az előfordulás sorrendjében): 

A legprofibb kémprogram


Az információ hatalom


Vigyázz a nagyira!


Segítség, szakítottunk!



Világuralmi törekvések



Happy Birthsday, Max!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése