keresés

2015. november 28., szombat

MuseuMap

A hazai múzeumi aggregáció 

 

A Magyar Nemzeti Múzeum Országos Muzeológiai Módszertani és Információs Központ közös múzeumi műtárgyadatbázisa jóvoltából a felhasználók böngészhetnek a csatlakozott intézmények műtárgyai között, szétnézhetnek a virtuális tájakon, tájékozódhatnak a múzeumok aktuális programjairól, és megoszthatják a saját virtuális kiállításaikat a közösségi média felületén.
A közös keresőfelületen történő megjelenés mellett a csatlakozó múzeumok számára adott a lehetőség, hogy a műtárgyak leírásai és képei az aggregációs adatbázison keresztül felkerüljenek az EUROPEANA adatbázisába is.


A múzeumok számára kidolgozott csomagok segítségével a szolgáltatáshoz a digitális nyilvántartást már működtető, vagy az azzal nem rendelkező intézmények automatikusan kapcsolódnak, ezáltal a partnerek számára lehetővé válik a tartalmak folyamatos bővítése, szerkesztése. A biztonságos tárolást és a folyamatos elérhetőséget a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet (NIIF) biztosítja.


Előzmények 

A MuseuMap projekt 2011-ben indult meg a HunTéka integrált rendszer bevezetésével és 2014 végére szolgált látható eredményekkel. Az integrált rendszer továbbfejlesztésével, és 2012-2014 Eurpoeana projekthez kapcsolódva a következő lépés a digitális múzeumi gyűjteménykezelő rendszerbe integrálható, nyílt forráskódú programcsomag volt. Második fázisként az adatkonvertáció következett, majd ez után vette kezdetét a Pilot Projekt.
Szakmai kérdések közé tartozott, hogy a gyűjteménykezelés egyszerre legyen rugalmas és egységes, általános és szakanyag-specifikus megoldásokkal is rendelkezzen.
A múzeumok számára kétfajta együttműködési listát dolgoztak ki: adott a lehetőség, hogy a résztvevő múzeumok csatlakozhassanak az Europeana-hoz, de megoldható az is, ha más módon szeretnének az európai színtéren megjelenni.

A résztvevő múzeumok listája itt érhető el.


A szolgáltatásról 

Az adatbázishoz különböző szolgáltatások épültek ki: keresés (egyszerű, összetett, időszalagos), virtuális kiállítások (múzeumok, felhasználók), letöltés pdf-formátumban, közösségi média. A projekt kidolgozása alatt sikerült egy olyan technikai megoldást találni, ami lehetővé teszi a 3D-s műtárgyak szkennelésének bemutatását is. A portálon alapszolgáltatásként lehetőség nyílik a kiválasztott műtárgyfotók megrendelésére.

Az intézmények részére a MuseuMap  három különböző csomagszolgáltatást nyújt. Az első csomagba a begyűjtés és közzététel tartozik. Ez azoknak az intézményeknek szól, akiknek van saját gyűjteménykezelő rendszere, amely nyilvános felületen elérhető és kereshető. A második csomag a begyűjtést és közzétételt tartalmaz képszolgáltatással, azoknak az intézményeknek, melyek nem rendelkeznek nyilvános tartalommegjelenítő szolgáltatással. A harmadik pakk pedig azoknak az intézményeknek nyújt lehetőséget, amelyek sem saját gyűjteménykezelő rendszerrel, sem nyilvános tartalommegjelenítő alkalmazással nem rendelkeznek. Számukra kapcsolódást biztosítanak egy online gyűjteménykezelő rendszerhez.



Források
Digitális középkor?
MuseuMap, az első magyar múzeumi aggregációs portál

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése